VOGONS


First post, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member

So I decided to put together a Pentium III Rig with a Asus P3C-E and a Tualatin 1.4GHZ P3

Full Specs
Intel Pentium III-S 1.4GHZ Tualatin

Asus P3C-E

512MB PC800 ECC 45ns RDRAM

3DFX Voodoo5 5500

Creative Sound Blaster AWE64 Gold

Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS

Kingston 10/100 Ethernet card

Pioneer DVD Burner.

WD Caviar SE 80 GB 7200RPM

500W PC Power and Cooling MKIII

Chieftec Dragon

file.php?mode=view&id=96715

file.php?mode=view&id=96716

file.php?mode=view&id=96717

Attachments

  • untitled.png
    Filename
    untitled.png
    File size
    1.03 MiB
    Views
    119 views
    File license
    Public domain
  • R6xxqu2.jpg
    Filename
    R6xxqu2.jpg
    File size
    394.33 KiB
    Views
    119 views
    File license
    Public domain
  • yvils6ag84b51.jpg
    Filename
    yvils6ag84b51.jpg
    File size
    1.29 MiB
    Views
    119 views
    File license
    Public domain
Last edited by mastergamma12 on 2020-11-21, 00:19. Edited 15 times in total.

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 2 of 38, by Ponjiayulady

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM

183741CC-6B60-4E08-BBB4-53C70E188B0D.jpeg
Filename
183741CC-6B60-4E08-BBB4-53C70E188B0D.jpeg
File size
854.21 KiB
Views
2456 views
File license
Fair use/fair dealing exception
8C9280FA-2204-4E91-8C26-C25989A14C5E.jpeg
Filename
8C9280FA-2204-4E91-8C26-C25989A14C5E.jpeg
File size
241.42 KiB
Views
2456 views
File license
Fair use/fair dealing exception
DB51528D-9327-4BCD-8AE0-5A84ECC9B7D3.jpeg
Filename
DB51528D-9327-4BCD-8AE0-5A84ECC9B7D3.jpeg
File size
317.2 KiB
Views
2456 views
File license
Fair use/fair dealing exception
C360E23C-6DF8-4979-B1A0-C6B88DF4E0E0.jpeg
Filename
C360E23C-6DF8-4979-B1A0-C6B88DF4E0E0.jpeg
File size
304.88 KiB
Views
2456 views
File license
Fair use/fair dealing exception

Reply 4 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Ponjiayulady wrote:
Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM […]
Show full quote

Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM

183741CC-6B60-4E08-BBB4-53C70E188B0D.jpeg
8C9280FA-2204-4E91-8C26-C25989A14C5E.jpeg
DB51528D-9327-4BCD-8AE0-5A84ECC9B7D3.jpeg
C360E23C-6DF8-4979-B1A0-C6B88DF4E0E0.jpeg

Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 5 of 38, by Ponjiayulady

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
mastergamma12 wrote:

Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot

Reply 6 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Ponjiayulady wrote:
Do you mean i820 MTH bug? That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820 P3C-D is a single cha […]
Show full quote
mastergamma12 wrote:

Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot

Not the MTH bug, apparently Intel recalled RDRAM i820 boards with 3 RIMM slots due to interference or noise issues or something like that.

https://www.anandtech.com/show/461/7

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 7 of 38, by greasemonkey90s

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Ponjiayulady wrote:

Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM

too bad i cant get my asus p3c-d going tried everything and it was new open box. i suspect corrupted bios maybe just get cpu fan no post.

Reply 8 of 38, by greasemonkey90s

User metadata
Rank Member
Rank
Member
mastergamma12 wrote:
Ponjiayulady wrote:
Do you mean i820 MTH bug? That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820 P3C-D is a single cha […]
Show full quote
mastergamma12 wrote:

Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot

Not the MTH bug, apparently Intel recalled RDRAM i820 boards with 3 RIMM slots due to interference or noise issues or something like that.

https://www.anandtech.com/show/461/7

i thought it was the first rev of those that had the issue.

Reply 9 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Here's an updated pic
I decided to move my Voodoo4 4500, and Live and AWE64 Gold into the rig

kGoHEqQh.jpg

Last edited by mastergamma12 on 2019-02-22, 06:31. Edited 2 times in total.

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 10 of 38, by chinny22

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Socket P3's are boring to me, Slot 1 is were the action is... accept with RAMBUS that makes them cool.
But man, duel Slot1 AND RAMBUS... Another item goes on my wish list!

Reply 11 of 38, by matze79

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

OR840 dual coppermine with Rambus ?

Independant Ram Access for both CPU's so SMP can utilize Memory Bandwith.

https://dosreloaded.de - The German Retro DOS PC Community
https://www.retroianer.de - under constructing since ever

Co2 - for a endless Summer

Reply 12 of 38, by NostalgicAslinger

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
chinny22 wrote:

Socket P3's are boring to me, Slot 1 is were the action is... accept with RAMBUS that makes them cool.
But man, duel Slot1 AND RAMBUS... Another item goes on my wish list!

The PIII-S 1400 is the nicest S370 CPU and the only CPU that I prefer for this Socket. For all other like coppermines, I prefer the Slot 1.

Reply 13 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member

I upgraded the 30GB Quantum potato I was using to a 80GB WD Caviar SE.

Crazy how much faster replacing that drive made the whole system.

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 14 of 38, by Katmai500

User metadata
Rank Member
Rank
Member

The side-mounted fan made me do a double-take. I was shocked that ASUS made a Socket 370 i820 board, but upon closer inspection I saw the slotket adapter. That's a really cool build for sure.

Slots are where it's at, but the Tualatin gets an exception since it's the top dog Pentium III. Those ASUS i820 boards are known to be unreliable. It's nice that yours is still working. I have an Intel i820 board, but it won't accept a Tualatin with the stock BIOS. 😢

Reply 15 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Katmai500 wrote:

The side-mounted fan made me do a double-take. I was shocked that ASUS made a Socket 370 i820 board, but upon closer inspection I saw the slotket adapter. That's a really cool build for sure.

Slots are where it's at, but the Tualatin gets an exception since it's the top dog Pentium III. Those ASUS i820 boards are known to be unreliable. It's nice that yours is still working. I have an Intel i820 board, but it won't accept a Tualatin with the stock BIOS. 😢

The system was a PITA to set up, a real major one and when I first got the board, I thought it was dead until I found out that the power cable for the button wasn't in the right location because the system would turn on but not post period, then there was the headache of this Voodoo not working unless it's in the exact right location, then the GART driver not working until DX8 was installed, then I need to reboot the system after initial post or the rdram runs at 266mhz instead of 400mhz oh and the jumper free mode doesn't work.

But in the end, it seems to be fine and the board does deliver 1.45v to the cpu.

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 16 of 38, by ODwilly

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Lovely system! I would recommend ditching that power supply ASAP. I have a 300 and a 500watt variant and they are absolutely filled to the brim with Fuhgyuu caps. They both seem to work alright but the 12v rail on the 500 is super weak and almost out of spec.

Main pc: AsRock x370 Killer SLI a/c, Ryzen 5 2600, 1tb WD black nvme ssd, 24g ddr4 2400 @2933mhz, rx 480 8gb reference card, 2tb Hitachi Deskstar.
Retro PC: Soyo P4S Dragon, 3gb ddr 266, 120gb Maxtor, Geforce Fx 5950 Ultra, SB Live! 5.1

Reply 17 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member
ODwilly wrote:

Lovely system! I would recommend ditching that power supply ASAP. I have a 300 and a 500watt variant and they are absolutely filled to the brim with Fuhgyuu caps. They both seem to work alright but the 12v rail on the 500 is super weak and almost out of spec.

I've got a Thermaltake 430W with 30amps on the 5v rail.

Besides that, I've got nothing.

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)

Reply 18 of 38, by ODwilly

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

That will work just fine actually, only need to worry about having a massive 5v rail on Athlon XP stuff 😀 just hate to see that PSU blow and take any of that hardware out. Could always recap the Chinese one at some point, mine seemed to be half decent at least.

Main pc: AsRock x370 Killer SLI a/c, Ryzen 5 2600, 1tb WD black nvme ssd, 24g ddr4 2400 @2933mhz, rx 480 8gb reference card, 2tb Hitachi Deskstar.
Retro PC: Soyo P4S Dragon, 3gb ddr 266, 120gb Maxtor, Geforce Fx 5950 Ultra, SB Live! 5.1

Reply 19 of 38, by mastergamma12

User metadata
Rank Member
Rank
Member

It came in this case when I originally found it with a Biostar Slot A board with a Bunch of bloated caps.

IIRC that board still works but I'm never going to recap again, tried to recap 3 caps on a X48BT2 and killed it which is why I got a EVGA 790I FTW

ATM I'm using my Xp rig in my sig at that desk so when I get the chance, i'll consider swapping in the Thermaltake

c98bnZn.png

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+Audigy 2 ZS, Voodoo5 5500, Chieftec Dragon Rambus rig

The Final Lan Party (My New Windows Xp/7 rig) (Core i7 980x, GTX 480,DFI Lanparty UT X58-T3eH8,)