(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Showcase your Retro PC / Build logs.

(The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-1-25 @ 08:05

UPDATED BUILD PIC A FEW POSTS BELOW

So I decided to put together a Pentium III Rig with a Asus P3C-E and a Tualatin 1.4GHZ P3

Full Specs
Intel Pentium III-S 1.4GHZ Tualatin
Asus P3C-E
512MB PC800 ECC 45ns RDRAM
MSI Geforce3 Ti200
Creative Sound Blaster AWE64
Quantum Fireball 30GB

Image

Image
Last edited by mastergamma12 on 2019-1-30 @ 07:04, edited 4 times in total.
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby Weebob » 2019-1-25 @ 08:55

Cool, I have never had anything with rambus in it.
Image
User avatar
Weebob
Newbie
 
Posts: 96
Joined: 2018-1-11 @ 12:29

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby Ponjiayulady » 2019-1-25 @ 09:47

Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM
183741CC-6B60-4E08-BBB4-53C70E188B0D.jpeg
8C9280FA-2204-4E91-8C26-C25989A14C5E.jpeg
DB51528D-9327-4BCD-8AE0-5A84ECC9B7D3.jpeg
C360E23C-6DF8-4979-B1A0-C6B88DF4E0E0.jpeg
Ponjiayulady
Newbie
 
Posts: 15
Joined: 2017-8-18 @ 09:41

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby oeuvre » 2019-1-25 @ 13:39

Image

damn, dual 1GHz slot 1s!
Retro PC Intel i5 2500, 8GB RAM, AMD HD7770 1GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel i7 6700K, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 2556
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-1-25 @ 16:45

Ponjiayulady wrote:Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM
183741CC-6B60-4E08-BBB4-53C70E188B0D.jpeg
8C9280FA-2204-4E91-8C26-C25989A14C5E.jpeg
DB51528D-9327-4BCD-8AE0-5A84ECC9B7D3.jpeg
C360E23C-6DF8-4979-B1A0-C6B88DF4E0E0.jpeg


Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby Ponjiayulady » 2019-1-25 @ 18:14

mastergamma12 wrote:
Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot
Ponjiayulady
Newbie
 
Posts: 15
Joined: 2017-8-18 @ 09:41

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-1-25 @ 18:35

Ponjiayulady wrote:
mastergamma12 wrote:
Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot


Not the MTH bug, apparently Intel recalled RDRAM i820 boards with 3 RIMM slots due to interference or noise issues or something like that.

https://www.anandtech.com/show/461/7
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby greasemonkey90s » 2019-1-26 @ 06:01

Ponjiayulady wrote:Great! I also have an ASUS P3C-D motherboard with dual P3 1Ghz on it
It’s an i820 board fitted with rambus RDRAM



too bad i cant get my asus p3c-d going tried everything and it was new open box. i suspect corrupted bios maybe just get cpu fan no post.
greasemonkey90s
Member
 
Posts: 114
Joined: 2016-4-13 @ 08:31

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby greasemonkey90s » 2019-1-26 @ 06:03

mastergamma12 wrote:
Ponjiayulady wrote:
mastergamma12 wrote:
Wait is that a 3 slot 820 board?

Apparently those were supposed to be very buggy?

Do you mean i820 MTH bug?
That problem comes with i820 board using SDRAM,like asus P3C-2000 or Intel CC820
P3C-D is a single channel RDRAM board,so 3 memory slot is acceptable, unlike i840 chipset features dual channel must use all 4 slot


Not the MTH bug, apparently Intel recalled RDRAM i820 boards with 3 RIMM slots due to interference or noise issues or something like that.

https://www.anandtech.com/show/461/7


i thought it was the first rev of those that had the issue.
greasemonkey90s
Member
 
Posts: 114
Joined: 2016-4-13 @ 08:31

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-1-26 @ 23:27

Here's an updated pic
I decided to move my Voodoo4 4500, and Live and AWE64 Gold into the rig

Image
Last edited by mastergamma12 on 2019-2-22 @ 06:31, edited 2 times in total.
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby chinny22 » 2019-1-29 @ 14:58

Socket P3's are boring to me, Slot 1 is were the action is... accept with RAMBUS that makes them cool.
But man, duel Slot1 AND RAMBUS... Another item goes on my wish list!
User avatar
chinny22
l33t
 
Posts: 2235
Joined: 2011-8-26 @ 12:02
Location: Australian but living in the UK for now

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby matze79 » 2019-2-02 @ 05:59

OR840 dual coppermine with Rambus ?

Independant Ram Access for both CPU's so SMP can utilize Memory Bandwith.
https://dosreloaded.de - The German Retro DOS PC Community
https://www.retroianer.de
matze79
Oldbie
 
Posts: 1373
Joined: 2014-12-12 @ 14:25
Location: Germany, Frankonia

Re: The Janky Tuala-Bus Pentium III Rambus rig

Postby NostalgicAslinger » 2019-2-09 @ 10:32

chinny22 wrote:Socket P3's are boring to me, Slot 1 is were the action is... accept with RAMBUS that makes them cool.
But man, duel Slot1 AND RAMBUS... Another item goes on my wish list!


The PIII-S 1400 is the nicest S370 CPU and the only CPU that I prefer for this Socket. For all other like coppermines, I prefer the Slot 1.
User avatar
NostalgicAslinger
Newbie
 
Posts: 47
Joined: 2018-2-22 @ 13:33
Location: Austria (AUT)

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-3-01 @ 07:46

I upgraded the 30GB Quantum potato I was using to a 80GB WD Caviar SE.

Crazy how much faster replacing that drive made the whole system.
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby Katmai500 » 2019-3-20 @ 20:37

The side-mounted fan made me do a double-take. I was shocked that ASUS made a Socket 370 i820 board, but upon closer inspection I saw the slotket adapter. That's a really cool build for sure.

Slots are where it's at, but the Tualatin gets an exception since it's the top dog Pentium III. Those ASUS i820 boards are known to be unreliable. It's nice that yours is still working. I have an Intel i820 board, but it won't accept a Tualatin with the stock BIOS. :depressed:
User avatar
Katmai500
Member
 
Posts: 153
Joined: 2017-10-31 @ 14:08
Location: USA

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-3-25 @ 22:22

Katmai500 wrote:The side-mounted fan made me do a double-take. I was shocked that ASUS made a Socket 370 i820 board, but upon closer inspection I saw the slotket adapter. That's a really cool build for sure.

Slots are where it's at, but the Tualatin gets an exception since it's the top dog Pentium III. Those ASUS i820 boards are known to be unreliable. It's nice that yours is still working. I have an Intel i820 board, but it won't accept a Tualatin with the stock BIOS. :depressed:


The system was a PITA to set up, a real major one and when I first got the board, I thought it was dead until I found out that the power cable for the button wasn't in the right location because the system would turn on but not post period, then there was the headache of this Voodoo not working unless it's in the exact right location, then the GART driver not working until DX8 was installed, then I need to reboot the system after initial post or the rdram runs at 266mhz instead of 400mhz oh and the jumper free mode doesn't work.

But in the end, it seems to be fine and the board does deliver 1.45v to the cpu.
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby ODwilly » 2019-3-26 @ 00:13

Lovely system! I would recommend ditching that power supply ASAP. I have a 300 and a 500watt variant and they are absolutely filled to the brim with Fuhgyuu caps. They both seem to work alright but the 12v rail on the 500 is super weak and almost out of spec.
Main pc: Asus Rampage Gene ii, X5650, 250gb Samsung Evo, RX480, 12gb Crucial DDR3 1600.
User avatar
ODwilly
Oldbie
 
Posts: 1822
Joined: 2013-6-18 @ 02:07
Location: Wa. U.S

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-3-26 @ 00:35

ODwilly wrote:Lovely system! I would recommend ditching that power supply ASAP. I have a 300 and a 500watt variant and they are absolutely filled to the brim with Fuhgyuu caps. They both seem to work alright but the 12v rail on the 500 is super weak and almost out of spec.


I've got a Thermaltake 430W with 30amps on the 5v rail.

Besides that, I've got nothing.
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby ODwilly » 2019-3-26 @ 00:45

That will work just fine actually, only need to worry about having a massive 5v rail on Athlon XP stuff :) just hate to see that PSU blow and take any of that hardware out. Could always recap the Chinese one at some point, mine seemed to be half decent at least.
Main pc: Asus Rampage Gene ii, X5650, 250gb Samsung Evo, RX480, 12gb Crucial DDR3 1600.
User avatar
ODwilly
Oldbie
 
Posts: 1822
Joined: 2013-6-18 @ 02:07
Location: Wa. U.S

Re: (The Tuala-Bus) Pentium III-S 1.4ghz, AWE64G+ Live, Voodoo4 4500 Rambus rig

Postby mastergamma12 » 2019-3-26 @ 00:56

It came in this case when I originally found it with a Biostar Slot A board with a Bunch of bloated caps.

IIRC that board still works but I'm never going to recap again, tried to recap 3 caps on a X48BT2 and killed it which is why I got a EVGA 790I FTW

ATM I'm using my Xp rig in my sig at that desk so when I get the chance, i'll consider swapping in the Thermaltake
Asus P3C-E Pentium III-S 1.4ghz,512MB PC800 RDRAM,3dfx Voodoo4 4500,SB AWE64 Gold + SB Live[98]
EVGA 790i SLI FTW Core 2 Quad Q9550,8GB DDR3 1333,8800 GTX,X-Fi Ti Fatal1ty[XP]
Gigabyte Z390 Aorus Master, i9 9900k @ 4.7ghz,32gb DDR4 3200,Titan XP, SBZx[10]
User avatar
mastergamma12
Newbie
 
Posts: 73
Joined: 2016-4-20 @ 19:27
Location: Earth

Next

Return to System Specs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests