Install Gravis Ultrasound Properly, All files, No Errors (With Pictures!)

General information and assistance with DOSBox.

Re: Install Gravis Ultrasound Properly, All files, No Errors (With Pictures!)

Postby Doasoiz » 2017-2-08 @ 02:42

Anyone please help?
Doasoiz
Newbie
 
Posts: 2
Joined: 2017-2-07 @ 12:53

Re: Install Gravis Ultrasound Properly, All files, No Errors (With Pictures!)

Postby K.A.R.R. » 2017-2-13 @ 21:30

hi

installing the drivers can cause some problems because no real gus is found or an real autoexec.bat is missing.

i suggest to simply use pre installed drivers
like this one

http://www80.zippyshare.com/v/c6N015fi/file.html

this pack contains GUS 4.11 drivers + Pro Patches Light 1.61 + Pro Patches Lite 1.61 corrected anti looping patches (includes 3 ppl 1.61 patches found by Tsyu removing a looping bug)

for those who want to know: its the pack from Huggybaby just with ppl 1.61 anti loop fix from Tsyu and with modified ultrasnd.ini file
(i changed patch folders in ultrasnd.ini from e:\ultrasnd\midi to c:\ultrasnd\midi because Eero Räsänen the creator of ppl made this small mistake in his 1.61 ultrasnd.ini file)


the driver was installed to c:\ultrasnd
so i suggest mounting it to that folder (because all gus ini files are set to c:\ultrasnd)

and important tip !
if u want to use gus emulation in dosbox
use an actual svn version from emucr and NOT 0.74 !
with dosbox 0.74 gus will have only mono sound for sfx and music !
(fixed with svn versions)
K.A.R.R.
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2014-7-28 @ 19:08
Location: Germany

Re: Install Gravis Ultrasound Properly, All files, No Errors (With Pictures!)

Postby K.A.R.R. » 2017-2-17 @ 06:34

i created a guide on how to install the gus drivers under windows 3.11

viewtopic.php?f=31&t=52561

hope it will help when you try it.
K.A.R.R.
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2014-7-28 @ 19:08
Location: Germany

Re: Install Gravis Ultrasound Properly, All files, No Errors (With Pictures!)

Postby TV5Fun » 2017-6-24 @ 05:37

Following the instructions here to install GUS 4.11 drivers with Megaem and PPL 1.61. Not getting any sound. When I run mididemo.bat, I get an error "Error on patch info call for snare1: DOS Error" that is for the first MIDI file, every file after that gives a similar error with a different instrument name. This is the contents of the audio section of my DOSBox config:
Code: Select all
[mixer]
#   nosound: Enable silent mode, sound is still emulated though.
#      rate: Mixer sample rate, setting any device's rate higher than this will probably lower their sound quality.
#            Possible values: 44100, 48000, 32000, 22050, 16000, 11025, 8000, 49716.
# blocksize: Mixer block size, larger blocks might help sound stuttering but sound will also be more lagged.
#            Possible values: 1024, 2048, 4096, 8192, 512, 256.
# prebuffer: How many milliseconds of data to keep on top of the blocksize.

nosound=false
rate=44100
blocksize=1024
prebuffer=20

[midi]
#     mpu401: Type of MPU-401 to emulate.
#             Possible values: intelligent, uart, none.
# mididevice: Device that will receive the MIDI data from MPU-401.
#             Possible values: default, win32, alsa, oss, coreaudio, coremidi, none.
# midiconfig: Special configuration options for the device driver. This is usually the id of the device you want to use.
#               See the README/Manual for more details.

mpu401=none
mididevice=default
midiconfig=

[sblaster]
#  sbtype: Type of Soundblaster to emulate. gb is Gameblaster.
#          Possible values: sb1, sb2, sbpro1, sbpro2, sb16, gb, none.
#  sbbase: The IO address of the soundblaster.
#          Possible values: 220, 240, 260, 280, 2a0, 2c0, 2e0, 300.
#     irq: The IRQ number of the soundblaster.
#          Possible values: 7, 5, 3, 9, 10, 11, 12.
#     dma: The DMA number of the soundblaster.
#          Possible values: 1, 5, 0, 3, 6, 7.
#    hdma: The High DMA number of the soundblaster.
#          Possible values: 1, 5, 0, 3, 6, 7.
# sbmixer: Allow the soundblaster mixer to modify the DOSBox mixer.
# oplmode: Type of OPL emulation. On 'auto' the mode is determined by sblaster type. All OPL modes are Adlib-compatible, except for 'cms'.
#          Possible values: auto, cms, opl2, dualopl2, opl3, none.
#  oplemu: Provider for the OPL emulation. compat might provide better quality (see oplrate as well).
#          Possible values: default, compat, fast.
# oplrate: Sample rate of OPL music emulation. Use 49716 for highest quality (set the mixer rate accordingly).
#          Possible values: 44100, 49716, 48000, 32000, 22050, 16000, 11025, 8000.

sbtype=none
sbbase=220
irq=7
dma=1
hdma=5
sbmixer=true
oplmode=auto
oplemu=default
oplrate=49716

[gus]
#      gus: Enable the Gravis Ultrasound emulation.
#  gusrate: Sample rate of Ultrasound emulation.
#           Possible values: 44100, 48000, 32000, 22050, 16000, 11025, 8000, 49716.
#  gusbase: The IO base address of the Gravis Ultrasound.
#           Possible values: 240, 220, 260, 280, 2a0, 2c0, 2e0, 300.
#   gusirq: The IRQ number of the Gravis Ultrasound.
#           Possible values: 5, 3, 7, 9, 10, 11, 12.
#   gusdma: The DMA channel of the Gravis Ultrasound.
#           Possible values: 3, 0, 1, 5, 6, 7.
# ultradir: Path to Ultrasound directory. In this directory
#           there should be a MIDI directory that contains
#           the patch files for GUS playback. Patch sets used
#           with Timidity should work fine.

gus=true
gusrate=44100
gusbase=220
gusirq=5
gusdma=1
ultradir=C:\ULTRASND

[speaker]
# pcspeaker: Enable PC-Speaker emulation.
#    pcrate: Sample rate of the PC-Speaker sound generation.
#            Possible values: 44100, 48000, 32000, 22050, 16000, 11025, 8000, 49716.
#     tandy: Enable Tandy Sound System emulation. For 'auto', emulation is present only if machine is set to 'tandy'.
#            Possible values: auto, on, off.
# tandyrate: Sample rate of the Tandy 3-Voice generation.
#            Possible values: 44100, 48000, 32000, 22050, 16000, 11025, 8000, 49716.
#    disney: Enable Disney Sound Source emulation. (Covox Voice Master and Speech Thing compatible).

pcspeaker=true
pcrate=49716
tandy=auto
tandyrate=44100
disney=true
Tried this on two separate machines and got the same issue. Running DOSBox 0.74. Anyone know what would cause this?
TV5Fun
Newbie
 
Posts: 1
Joined: 2017-6-24 @ 05:30

Previous

Return to DOSBox General

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 2 guests