Is there a pager for DOSBox?

General information and assistance with DOSBox.

Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-21 @ 08:02

Hello.

With MS-DOS's more not being an option, I was wondering...
is there a pager for DOSBox?

Thanks in advance.
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby konc » 2017-4-21 @ 09:23

May I ask why it isn't an option for you? Not being smart or anything, only because unless it's a special case it can be used.
User avatar
konc
Oldbie
 
Posts: 730
Joined: 2013-1-14 @ 15:09
Location: Greece

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-21 @ 09:29

konc wrote:May I ask why it isn't an option for you? Not being smart or anything, only because unless it's a special case it can be used.

Because, it would render my DOSBox installation non-clean.
Also I would make a request for it, because others might also want to keep it clean.
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby awgamer » 2017-4-21 @ 09:44

What do you mean pager and non-clean? I've no idea what you're talking about.
awgamer
Member
 
Posts: 386
Joined: 2014-7-26 @ 07:42

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-21 @ 10:13

awgamer wrote:What do you mean pager and non-clean? I've no idea what you're talking about.

By "pager" I'm talking about this:
Code: Select all
cat looooooong.txt | pager

It will will output that looooooong text in one screenful after the other.

By "Non-clean" I'm having in mind the differences between the software licenses of DOSBox and MS-DOS.
If I'm up-to-date and correct Microsoft has released source for MS-DOS versions 1.0 and 2.0 only.
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby Dominus » 2017-4-21 @ 10:15

4Dos? FreeDos?
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7224
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Vienna

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-21 @ 10:30

Dominus wrote:4Dos?
FreeDos?

Or MS-DOS, that's not the issue here.

I should have been more clear in my initial post.
I'm looking whether a pager already exists within DOSBox.
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby Dominus » 2017-4-21 @ 10:43

No, it doesn't but you can use free utilities that you can place in your path and use in Dosbox
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7224
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Vienna

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-21 @ 10:49

Dominus wrote:No, it doesn't but you can use free utilities that you can place in your path and use in Dosbox

Ok. I got my answer.
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby konc » 2017-4-21 @ 15:37

olspookishmagus wrote:
Dominus wrote:No, it doesn't but you can use free utilities that you can place in your path and use in Dosbox

Ok. I got my answer.


I'm kind of puzzled since you mentioned initially that you want it "clean" and then
olspookishmagus wrote:Or MS-DOS, that's not the issue here.


So I'm just going to let it here as extra info either for you or anyone else: you can use MS-DOS "more" as long as you set the version right and don't use piping but redirection.
For example instead of textfile.txt |more, use more <textfile.txt
User avatar
konc
Oldbie
 
Posts: 730
Joined: 2013-1-14 @ 15:09
Location: Greece

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby Jorpho » 2017-4-21 @ 15:51

konc wrote:For example instead of textfile.txt |more, use more <textfile.txt
I suppose it might not work with the oldest versions of "more", but "more textfile.txt" works perfectly without any piping or redirection.

I will add that the version of "more" in FreeDOS is probably licensed at least as permissively as DOSBox itself.
User avatar
Jorpho
l33t++
 
Posts: 7022
Joined: 2003-2-14 @ 19:50
Location: Canada

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby gdjacobs » 2017-4-22 @ 06:04

User avatar
gdjacobs
l33t
 
Posts: 3555
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby olspookishmagus » 2017-4-24 @ 06:59

konc wrote:I'm kind of puzzled since you mentioned initially that you want it "clean" and then
olspookishmagus wrote:
Dominus wrote:4Dos?
FreeDos?

Or MS-DOS, that's not the issue here.

True. I kind of contradicted myself there, please excuse me
What I had in mind is that if one had to use an external pager it would also ideally have to be something clean if possible.


/me bows
User avatar
olspookishmagus
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2007-10-01 @ 21:12
Location: Multiverse

Re: Is there a pager for DOSBox?

Postby Azarien » 2017-4-26 @ 11:10

There are many good unix-like utils in the DJGPP package.
http://www.delorie.com/djgpp/

many of them work flawlessly under DOSBox, some others not so much (e.g. the GCC compiler is buggy due to no LFN support in DOSBox).
Azarien
Member
 
Posts: 304
Joined: 2015-5-14 @ 07:14


Return to DOSBox General

Who is online

Users browsing this forum: Tertz and 1 guest