macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Developer's Forum, for discussion of bugs, code, and other developmental aspects of DOSBox.

macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-15 @ 23:58

This is probably a question for Dominus, who has been amazingly generous in the past. About a year ago I used Dominus's knowledge to create this one-stop build-script for DOSBox under macOS:

https://github.com/emendelson/OneStopDOSBoxOSX

I've now updated the script (fixing a download link and removing an error), but I'm baffled by a new error in the part of the script that builds SDL-1.2.

Here is the section of the script that builds SDL (a previous part of the script installed hg in order to download SDL)

mkdir -p $HOME/Development/SDL-1.2
cd $HOME/Development/SDL-1.2
if [ $DOWNLOAD=1 ] ; then
echo
hg clone -u SDL-1.2 https://hg.libsdl.org/SDL $HOME/Development/SDL-1.2
echo "Downloading patch file"
curl -o CoreAudio-SDL-1.2.diff -L https://bugzilla-attachments.libsdl.org ... gi?id=2272
echo "Patching SDL-1.2"
patch -p1 -N < CoreAudio-SDL-1.2.diff
fi

distclean
./autogen.sh >/dev/null
./configure -q --prefix=$HOME/Development/i386 --enable-static --enable-joystick --enable-cdrom --enable-video-cocoa --enable-video-opengl --disable-nasm --disable-video-x11 --without-x
make clean >/dev/null && make >/dev/null && make install >/dev/null && make clean >/dev/null
cd $HOME/Development
else
cd $HOME/Development/SDL-1.2
make uninstall >/dev/null
cd ..
rm -rf $HOME/Development/SDL-1.2
rmdir $HOME/Development/i386/include/SDL
fi


When I run the script, these errors occur, first when it runs ./configure:

Generating dependencies for ./src/video/quartz/SDL_QuartzWM copy.m
build-scripts/makedep.sh: line 20: ./src/video/quartz/SDL_QuartzWM: No such file or directory
Generating dependencies for ./src/video/quartz/SDL_QuartzWM.m

Then when it runs make:

Generating dependencies for ./src/main/macosx/SDLMain.m
src/video/quartz/SDL_QuartzWM.m:22:10: fatal error: 'SDL_config.h' file not
found
#include "SDL_config.h"


It's certainly true that there is no such file or directory as ./src/video/quartz/SDL_QuartzWM but SDL_Config.h is in the include directory.

This script worked a year ago under Sierra. Can anyone suggest what may be going wrong now? Should I add something to the configure parameters that would fix the problems with quartz?

Any insights will be very welcome.
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-16 @ 00:05

It seems that I can't edit my posts, so here's a quick reply to myself.

I solved this problem by renaming my SDL-1.2 folder and letting my script download it and build it again. Probably my script should offer to clear out an existing SDL-1.2 folder in case of problems. Apologies for wasting bandwidth on all that detail!
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-16 @ 06:22

And now that I've got this working (again, all the heavy work was done by Dominus; I simply put the pieces together), I've posted a full build environment for Windows and everything needed for building under macOS here:

https://www.dropbox.com/s/ia97y9k9qjfbc ... es.7z?dl=1
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-16 @ 06:24

And (it would be nice to be able to edit our own posts again...) full description and instructions here:

http://wpdos.org/dosboxwpsourcecode.html
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby Dominus » 2017-12-16 @ 07:16

Glad you sorted this out. New OS X often suggests building stuff anew, there is a reason MacPorts does that :)
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7618
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Ludwigsburg

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-16 @ 13:18

Dominus wrote: New OS X often suggests building stuff anew, there is a reason MacPorts does that :)


I didn't know that (or know it well enough). I'll remember it for the future. And thanks again for making this possible. I almost forgot how complicated it is to do this....!
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00

Re: macOS 10.13: Problem building SDL-1.2 from script

Postby emendelson » 2017-12-16 @ 13:56

Also (sorry for all these messages), in order to build from this script with current SVN, you'll need to apply ripsaw8080's fix from this thread:

viewtopic.php?f=32&t=57467
emendelson
Oldbie
 
Posts: 744
Joined: 2010-2-14 @ 02:00


Return to DOSBox Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest