Windows 3.1 in 256 colours

Developer's Forum, for discussion of bugs, code, and other developmental aspects of DOSBox.

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby HunterZ » 2006-6-02 @ 23:31

So you saw this? viewtopic.php?t=9405

Haven't tried it myself.
You're perfect, yes it's true...but without me, you're only you.
User avatar
HunterZ
l33t++
 
Posts: 6048
Joined: 2003-1-31 @ 19:04
Location: Seattle

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby iamthejake2000 » 2006-6-03 @ 21:08

yea, with the ykhwong build i tried the tseng drivers and about everything else in that thread, with no luck, including the svga drivers that come with win31.
OldDoom.com, my Doom (1 & 2) site.
User avatar
iamthejake2000
Newbie
 
Posts: 19
Joined: 2005-10-16 @ 09:46

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby mirekluza » 2006-6-05 @ 09:30

In order to be able to use the SVGA drivers from W3.11 in DOSBOX, you must patch them to be VESA compatible.
Go to:
http://japheth.de/dwnload1.html
And download the file SVGAPtch.ZIP (run the program on SVGA driver and it will work in DOSBOX).

If nothing helps - and if you did all you wrote - well, your copy of Windows is probably corrupted... Since it works for other people...

Mirek
mirekluza
DOSBox Moderator
 
Posts: 1697
Joined: 2003-8-21 @ 04:19

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby vasyl » 2006-6-05 @ 17:34

@iamthejake2000: Did you switch the DOSBox itself to Tseng emulation first? In dosbox.conf, section [vga], svgachipset should be set to et4k.
vasyl
Oldbie
 
Posts: 680
Joined: 2005-3-27 @ 04:53

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby iamthejake2000 » 2006-6-06 @ 03:47

mirekluza wrote:In order to be able to use the SVGA drivers from W3.11 in DOSBOX, you must patch them to be VESA compatible.
Go to:
http://japheth.de/dwnload1.html
And download the file SVGAPtch.ZIP (run the program on SVGA driver and it will work in DOSBOX).

If nothing helps - and if you did all you wrote - well, your copy of Windows is probably corrupted... Since it works for other people...

Mirek


aah thanks a lot! works like a charm. but is there a way to get windows 3.1 to run in enhanced mode? thanks.
Last edited by iamthejake2000 on 2006-6-06 @ 21:42, edited 1 time in total.
OldDoom.com, my Doom (1 & 2) site.
User avatar
iamthejake2000
Newbie
 
Posts: 19
Joined: 2005-10-16 @ 09:46

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby wd » 2006-6-06 @ 06:54

For dosbox 0.65, try ems=false and just type "win" without parameters.
wd
DOSBox Author
 
Posts: 10818
Joined: 2003-12-03 @ 21:23

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby iamthejake2000 » 2006-6-06 @ 23:11

i guess it must be something in my autoexec.bat or config.sys files. i did a fresh install of windows and everything's fine. i've been trying to get into enhanced mode on a setup from a hard drive from a very old computer of mine. i'll mess with the boot files, thanks for all your help!
OldDoom.com, my Doom (1 & 2) site.
User avatar
iamthejake2000
Newbie
 
Posts: 19
Joined: 2005-10-16 @ 09:46

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Dominus » 2006-6-06 @ 23:32

ah, probably more likely something botched in your system.ini or win.ini (since DosBox doesn't read and execute the boot files (autoexec.bat/config.sys) unless you are booting from an hdd image). If those had some drivers loaded for 32-bit disk and/or file access this would explain a lot. Just compare those two files to your working windows and comment things out (with ;) until it works :)
I got my old setup (with Norton Desktop and such things) pretty fast into working order that way.
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7267
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Vienna

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Neville » 2007-3-23 @ 00:14

Tried S3 640x480x16 million color more under Windows 3.1 and it works fine.

Running DOS programs in Windows 3.1 in DosBox crashes DosBox
User avatar
Neville
Oldbie
 
Posts: 963
Joined: 2004-8-09 @ 14:01


Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Radinor » 2007-11-18 @ 10:44

I have a problem with running win 3.1 in 256 color mode:

When it runs in 256 color mode and I start scrolling down a window, dosbox freezes for a moment then it closes. I have this problem in surface and direct3d mode too, and so far I've only encountered it in gulikoza's dosbox. How can I fix this?
User avatar
Radinor
Newbie
 
Posts: 24
Joined: 2007-8-23 @ 11:13

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Neville » 2007-11-18 @ 11:06

It could be a bug in gulikoza's version. Try the official build.
User avatar
Neville
Oldbie
 
Posts: 963
Joined: 2004-8-09 @ 14:01

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Radinor » 2007-11-18 @ 12:15

I tried it with the official build, but the problem is still there.
User avatar
Radinor
Newbie
 
Posts: 24
Joined: 2007-8-23 @ 11:13

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby jal » 2007-11-21 @ 11:12

Radinor wrote:I tried it with the official build, but the problem is still there.


What errors does it give before closing (in the console or the console output file)?


JAL
User avatar
jal
Member
 
Posts: 494
Joined: 2004-1-02 @ 15:30
Location: Amersfoort, Netherlands

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Neville » 2007-11-21 @ 11:29

This is weird. I have a Windows 3.11 setup and I tried to reproduce the problems Radinor is complaining about, but everything works fine here.

Can anyone else try to reproduce the crashes?
User avatar
Neville
Oldbie
 
Posts: 963
Joined: 2004-8-09 @ 14:01

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Dominus » 2007-11-21 @ 12:18

It'd be nice to know with whic program that happens.
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7267
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Vienna

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Radinor » 2007-12-23 @ 14:54

I've tried some other things like: mounting a different directory as drive C: and installing win 3.1 there, then putting the S3 driver on it, because I thought that maybe something is wrong with the current windows install, but that didn't work. I even tried using the XGA driver and the Paradise card driver, but that didn't work either.

In dosbox.conf, the video memory is set to 2 MB and the system memory is set to 8 MB. I tried turning them up a bit (sys mem: 16 MB, vid mem: 10 MB), but that didn't work either.
And the strange thing is that, it only happens if I use the scrollbar to scroll down, if I use the down arrow key, there's no problem.
User avatar
Radinor
Newbie
 
Posts: 24
Joined: 2007-8-23 @ 11:13

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Radinor » 2008-1-26 @ 10:09

I finally found a way to fix this. What I did is that I set the video chipset from s3 to et4000 in gulikoza's dosbox, installed et4000 drivers, and now it works!
User avatar
Radinor
Newbie
 
Posts: 24
Joined: 2007-8-23 @ 11:13

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby kenny120 » 2009-2-12 @ 23:31

A screen shot of Windows 3.1 running in Dosbox
[img]windows.gif
[/img]
Attachments
windows.GIF
windows.GIF (27.67 KiB) Viewed 13609 times
All that we are .............. â–’DB V.72 for
Is all that you'd love to beâ–’WIN XP
All that we know.............â–’DB V.65 for
Is hate and machinery.....▒Linux Xandros Φ
We're engineers

Gary Numan - The Pleasure Principle
User avatar
kenny120
Newbie
 
Posts: 16
Joined: 2009-2-11 @ 12:20

Re: Windows 3.1 in 256 colours

Postby Dominus » 2009-2-13 @ 17:15

oooooooooookay.... a little late in the game :)
User avatar
Dominus
DOSBox Moderator
 
Posts: 7267
Joined: 2002-10-03 @ 09:54
Location: Vienna

PreviousNext

Return to DOSBox Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests