Ufo defense

Having problems with a specific game or application? Post your problems here!

Ufo defense

Postby fabre » 2003-10-26 @ 19:25

Hi,

Got Ufo defense 1.4 running on dosbox 0.60, it's working but everything is a bit choppy like frames were missing and clic response is very slow.
Is there a way to improve this? I tried increasing the cpu cycle but it didn't make much difference, frameskip is already at 0.

I picked soundblaster for the sound setup

Thanks
------------------------
My system:
winxp SP1
Asrock K7S8X
Atlhon XP 2400+
512 ddr pc2100
radeon 9800 pro
Hercules fortissimo II
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby Daveybaby » 2003-10-27 @ 14:35

Increase frameskip to 1 or 2.
Then increase CPU cycle till your own CPU usage is maxed out.
Works wonders for me.
Crumbs!
User avatar
Daveybaby
Newbie
 
Posts: 17
Joined: 2003-8-28 @ 09:24

Postby fabre » 2003-10-27 @ 17:49

Thank you for the advice, but I would rather not use all my cpu ressouces for it, is there another a way to improve the low fps and slow clic response.
atm i have set the cycles at 10.000
I play xcom in window mode doing other stuff at the same time, btw is there another way than Alt+Tab to go back to the desktop?
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby DoomWarrior » 2003-10-27 @ 20:36

my processor is an athlon 2100+ and get the best results at 8000 cycles. More slow down emulation. Of course you have a faster cpu... but 2000 Cycles more ?
User avatar
DoomWarrior
Newbie
 
Posts: 38
Joined: 2003-10-07 @ 18:57
Location: Thuringia / Germany

Postby fabre » 2003-10-27 @ 21:15

even at 10.000 cycle the combat pop up on the planescape are slow to come on.

On the battlescape it is less noticeable, except for the sounds that are delayed.
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby DoomWarrior » 2003-10-27 @ 21:20

please make a cross...

[ ] you read the README
[ ] you know that dosbox emulate a i286/386/486 AND Dos
[ ] you know that protected mode games are veeerrryyy slow @ the moment
User avatar
DoomWarrior
Newbie
 
Posts: 38
Joined: 2003-10-07 @ 18:57
Location: Thuringia / Germany

Postby fabre » 2003-10-27 @ 21:29

[x] you read the README
[x] you know that dosbox emulate a i286/386/486 AND Dos
[x] you know that protected mode games are veeerrryyy slow @ the moment

=)

Wasn't aware it was a protected mode game, i don't even know what it means in fact...

The thing is I have a patched CE version running on another machine a PII 450 with win98.
So in a ideal world I would expect the same kind of performance on the athlon...

Anyway are there some setting in the .conf that I should change to improve a bit the game performance? like changing the memsize?
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby DoomWarrior » 2003-10-27 @ 21:38

okay =)

the only noticeable solution was posted by Daveybaby above
User avatar
DoomWarrior
Newbie
 
Posts: 38
Joined: 2003-10-07 @ 18:57
Location: Thuringia / Germany

Postby fabre » 2003-10-28 @ 10:08

okay i have settled for 15000 cycle frameskip 2 and increased the memsize to 32, not sure this last one make any difference tho.
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby Snover » 2003-10-30 @ 02:11

Setting cycles too high is just as bad as setting it too low.
Snover
l33t++
 
Posts: 5207
Joined: 2002-6-30 @ 04:47

Postby fabre » 2003-10-30 @ 10:29

15000 cycle is 50% cpu usage, thought too high was when the cpu usage was over maxed out.
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby Xerxes » 2003-10-30 @ 22:48

"15000 cycle is 50% cpu usage" :confused: how many Mhz have you got? 4000??
User avatar
Xerxes
Newbie
 
Posts: 69
Joined: 2003-10-19 @ 22:02

Postby fabre » 2003-10-31 @ 11:06

Gee you are right

I just launched dosbox xcom to do a screen capture with the cycle at 15000 and the cpu usage screen.
I did the screen capture and the cpu usage was 40%, but then a minute later it jumped to 100% and stayed there.
Guess I should have waited longer.
I had a look at the graph playing a few minutes, the first minute is 40%-50% then increase to 80%-100%

Guess I am going to go down in the cycles...
Thank you for pointing that out to me.
Last edited by fabre on 2003-10-31 @ 11:15, edited 1 time in total.
fabre
Newbie
 
Posts: 11
Joined: 2003-9-04 @ 13:07

Postby gabumon79 » 2003-11-04 @ 04:05

@fabre
having the same problems, but only with the earthview.
how do you get sound up'n'runnin' ? i were not able to sucessfully activate soundeffects for this game. adlib music works tho'
means - when i select the wrong dma channel for sound effects, the game runs with music, when i select the correct dma channel - the game freezes on the first screen. same for the "intro"
i tried several setups with different irq/dma settings, everytime the same result
(oh yeah, btw. using dosbox v.60 of course)
gabumon79
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 2003-11-04 @ 03:55

Postby Qbix » 2003-11-04 @ 08:24

set in the dosbox.conf file irq=10
else sound will lock up.
Water flows down the stream
How to ask questions the smart way!
User avatar
Qbix
DOSBox Author
 
Posts: 10556
Joined: 2002-11-27 @ 14:50
Location: Fryslan

Postby gabumon79 » 2003-11-04 @ 09:45

thanks man! i didn't test any irq above 7 because ufo never accepted these on a real machine :confused: (maybe 'cause of faulty sb drivers... whatever)
works perfectly now
gabumon79
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 2003-11-04 @ 03:55

Postby Qbix » 2003-11-04 @ 10:01

funny as the many soundcards default to irq = 10
Water flows down the stream
How to ask questions the smart way!
User avatar
Qbix
DOSBox Author
 
Posts: 10556
Joined: 2002-11-27 @ 14:50
Location: Fryslan

Postby gabumon79 » 2003-11-04 @ 10:56

yes, hmm, as i said - either faulty drivers or i managed to screw everything up. well, its a long time ago since i played ufo on that old 486 with a REAL soundblaster ;-)
and now - the p4 is too fast for the xcom win32 port and too slow to emulate the dos environment. what an irony
i'm looking forward to the time, when we are able to run build-engine games with dosbox ^_^
(hell i should think about buing an old rustbucket pc on ebay *lol* )
gabumon79
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 2003-11-04 @ 03:55


Return to DOSBox Games/Apps

Who is online

Users browsing this forum: Qwantify [Bot] and 2 guests