VOGONS


Compaq cds 524 - upgrade info [help]

Topic actions

Reply 80 of 86, by Caluser2000

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

All back together. Nothing damaged and running like the tramp it is. Remember folks if you are going to play around with a computer by removing/fitting parts and connector for goodness sake do disconnect power/power off and make sure you earth yourself out in some way. By either an earthing strap or touching the metal surround/casing. It'll save you a lot of grief in the long run.

cds524ensemble.jpg
Filename
cds524ensemble.jpg
File size
1.29 MiB
Views
114 views
File license
Fair use/fair dealing exception

There's a glitch in the matrix.

Reply 81 of 86, by erniman

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Hello, excellent post for the Presario CDS 524. A friend of mine gave me one of these last week. The PC was full of dust so before I check if it was working I cleaned up just a little.
After that, I connect the power chord and it started but without image (CRT was off). The PC boot normally but no image was on the CRT. (after it boots I heard two long beeps and two short beeps)

If some one can help me with some experience so I can start digging this problem and try to fix it.
Thanks!!!

Reply 82 of 86, by Caluser2000

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

My CDS 522 has finally died. Nothing I tried revived it so I've removed what can be reused and placed the rest in the shed. I'll put the P75 in the same form factor in service in a couple of months.

There's a glitch in the matrix.

Reply 83 of 86, by devius

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
erniman wrote on 2020-05-26, 00:16:

The PC boot normally but no image was on the CRT. (after it boots I heard two long beeps and two short beeps)

Could be RAM problems or some cable that is not seated correctly. You should try re-seating the RAM and all the cables.

Not sure how accurate this page is but may be worth checking: http://www.bioscentral.com/beepcodes/compaqbeep.htm

Reply 84 of 86, by NORTHERN WALLY

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Hi

Ive recently configured this computer (CDS524) with a IDE to CF card adapter. Ive mounted a 4GB card to it and struggle to configure it. Ive managed to setup the BIOS, so I can now load into Win95 or DOS, but everytime i start the computer I get this anoying message:

"The following configuration options were automatically updated:
Disk 65 Type:65
If you are running UNIX, you need to configure your system using the Compaq User Diagnostics diskette."

F1 Save Changes -> soft reboot happens and the disk error message. I then need to pull out CF card, reboot save changes, boot with diagnostics floppy and manually setup CF card.
F2 Ignore Changes -> leads me into loading OS and everything works smoothly, 2 partitions with 2GB each.
F10 Comupter Setup -> leads me back to bios setup with a message that storage has been configured

The anoying thing here is if I accidently push F1 at startup I'll have to open the case and resetup CF card.

Wow long message 😀 Hope somone has time and knowledge.
Regard Walter

Attachments

Reply 85 of 86, by NORTHERN WALLY

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Just to add:

I've check with another old Pentium computer what the disk geometry is , and also verifyed this on my Compaq with programs like "WHATIDE.EXE".

They read out:
Cylinders 8146
Head 16
Sectors 63
MB 4204

But in my Compaq Bios - Inspect function says:
Cylinders 1018
Head 128
Sectors 63
MB 4203

Still I manually override this in Bios setup and the disk works perfectly (except the startup-message).

Attachments

  • C1.jpg
    Filename
    C1.jpg
    File size
    100.48 KiB
    Views
    25 views
    File license
    Public domain
  • C2.jpg
    Filename
    C2.jpg
    File size
    61.79 KiB
    Views
    25 views
    File license
    Public domain