DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Discussion about old PC hardware.

DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Postby quicknick » 2018-1-04 @ 01:03

Hello everyone and Happy New Year!
Well, the title says it all. In trying to get this board to POST i got myself a TL866CS programmer that arrived today. I had already searched the net and found two (different!) bios images for this board, and upon reading my EPROM chip with the TL866 turns out that i have yet another code inside, different from the other two that i downloaded. I burned and tried each of them on a 128K*8 flash, still no POST (no beeps, boot diagnostics card shows only dashes).
So, i know my chances are slim, but if someone has this board (ver. 1.3) working and is willing to do a BIOS dump for me, i'll send a sixpack his way :)
Thanks.
User avatar
quicknick
Newbie
 
Posts: 99
Joined: 2017-10-30 @ 23:53

Re: DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Postby Bellator » 2018-2-10 @ 18:22

I have this board working (the same version). I bought it brand new many years ago. Mine came with BIOS version 2.1 and I programmed the EPROM with version 2.3 when I was at the university, 15-20 years ago (I do not have a programmer). I have kept the rom files for all this time. I still have the original manual.

The first time I programmed the EPROM, when I read it to check that it had been written well, the result was not identical to the rom I was trying to write. This happened because I left the EPROM under the ultraviolet light not enough time to completely erase. I put it to erase for a longer time, and then everything went well.

Maybe not the BIOS fault. Some not well placed jumper may do the board not to post. I have experienced this sometimes.
Bellator
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2018-2-10 @ 17:39

Re: DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Postby quicknick » 2018-2-10 @ 20:33

That is great, turns out i'm not the only one keeping really old firmwares on my disks :D
Can you please share the goodies? Although by now i'm pretty certain it's not the BIOS fault, also i doubt jumpers can be blamed - i've tried all the combinations from the pdf manual that can be found on the net and at least 4 cpus (AMD 5x86-133 and DX4-100, Intel DX4-100 and DX-33), so unless that manual is completely (purposely?) wrong it seems the board is quite dead.
User avatar
quicknick
Newbie
 
Posts: 99
Joined: 2017-10-30 @ 23:53

Re: DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Postby Bellator » 2018-2-10 @ 22:50

https://www.dropbox.com/s/cxx1mmk3wzbuu8e/EXP844921.zip?dl=0

https://www.dropbox.com/s/epvj4ohj4ec3umt/EXP844923.zip?dl=0

I got the version 2.3 from the official website. I extracted the version 2.1 from my motherboard's BIOS.
Bellator
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2018-2-10 @ 17:39

Re: DataExpert EXP8449 ver. 1.3, BIOS needed

Postby quicknick » 2018-2-10 @ 23:39

Downloaded, thanks a lot! One of the files that I had is identical to v2.3 from you, that means i already tested the board with a good bios. Waiting for some M27C1001 eproms to arrive from China, maybe the board doesn't like flash roms (nah, kidding myself, deep inside i know the board is toast :D )
User avatar
quicknick
Newbie
 
Posts: 99
Joined: 2017-10-30 @ 23:53


Return to General Old Hardware

Who is online

Users browsing this forum: kaputnik and 5 guests