Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Getting old software/games running on older hardware.

Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby sebsebseb » 2019-5-08 @ 21:08

Hi,

I've just bought a Roland SC-55 (so sweeeet :-)), but I encounter slowdowns with Duke Nukem 3D.
I've tried original (v1.3d) and atomic edition (v1.5), there is no difference : I've got recurring slowdown which freeze game during 1s since I've exchange music card (Sound Blaster -> Sound Canvas).
I'm using a Sound Blaster CT2291 with a Celeron 333Mhz and 64 Mb of SD ram.

It seems that reducing screen resolution is reducing slowdowns.

What do you think about this ?
sebsebseb
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-5-06 @ 20:36

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby jesolo » 2019-5-08 @ 21:42

It's a bug with Creative sound cards and games based on the Build engine. Lower the sample rate of your sound card's digital output to 11 KHz in the game's setup menu
Last edited by jesolo on 2019-5-09 @ 07:06, edited 1 time in total.
User avatar
jesolo
Oldbie
 
Posts: 1683
Joined: 2014-6-24 @ 19:04
Location: South Africa

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby sebsebseb » 2019-5-08 @ 21:57

I'll try that, thank you !
sebsebseb
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-5-06 @ 20:36

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby collector » 2019-5-09 @ 13:33

Ask old hardware related questions in Marvin. This forum is for DOS games on modern systems. viewforum.php?f=60
User avatar
collector
l33t
 
Posts: 4377
Joined: 2003-1-15 @ 10:39

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby sebsebseb » 2019-5-09 @ 16:19

Ooops ! My bad !

What do you want me to do with this thread ? Can I close it ?
sebsebseb
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-5-06 @ 20:36

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby Stiletto » 2019-5-09 @ 20:49

Moved.
"I see a little silhouette-o of a man, Scaramouche, Scaramouche, will you
do the Fandango!" - Queen

Stiletto
User avatar
Stiletto
l33t
 
Posts: 4349
Joined: 2002-7-01 @ 21:57

Re: Duke Nukem 3D slowdown whit sound canvas SC-55

Postby sebsebseb » 2019-5-09 @ 22:01

Thank you for moving.

By the way, I've tested 11 kHz samples and it works perfectly. With a faster CPU, would it be possible to increase PCM sample quality ?
sebsebseb
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-5-06 @ 20:36


Return to Software

Who is online

Users browsing this forum: AnacreonZA, chinny22, GigAHerZ and 2 guests