Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Discussion about old sound cards, MIDI devices and sound related accessories.

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Falcosoft » 2017-7-02 @ 15:38

And you showed on 1.0.3 version )

Yes, and as I said this (v1.0.3) is still the version you can download from Roland's website at the moment. Try it:
https://static.roland.com/assets/media/ ... _trial.zip
User avatar
Falcosoft
Oldbie
 
Posts: 580
Joined: 2016-5-21 @ 13:46
Location: Pécs, Hungary

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Roland User » 2017-7-02 @ 15:53

In trial version Sound Bank file SCCore.dll - worked ) more ) if do rewite files in newer version use this file of trial version - all work ) but not otherwise

As it turned out , in SCVA 1.0.7 32 bit and SCVA 1.0.7 64 bit SCCORE.DLL usable only with 64 bit version. In 32 bit version not sounds.
Roland User
Member
 
Posts: 169
Joined: 2016-3-27 @ 13:39

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby citrixscu » 2017-7-02 @ 21:17

Are there any published changes from 1.06 to 1.10(S)? Maybe Roland used 1.0x codebase for its cloud platform version and just renamed it 1.10. The DLL files are of different sizes but that could be to integrate the new cloud-based auth rather than Roland Account Service for 1.06 and below. Either way, I hope Roland makes whole those who did pay the $125 for the standalone version going forward.
User avatar
citrixscu
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2013-9-18 @ 05:37

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby MAN-biker » 2017-7-02 @ 21:44

By the way, versions 1.06+ loads much faster than 1.03 and below.
Games' collection 1983-2017. Nickname MAN-biker is registered!
Black Sect Remake (AGS) - Russian version
Lands of Lore: The Throne of Chaos [CD] - Russian version
Warcraft Adventures: Lord of the Clans - Full walkthrough
User avatar
MAN-biker
Newbie
 
Posts: 22
Joined: 2003-8-01 @ 02:50
Location: Russia

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby James-F » 2017-7-03 @ 03:33

As far as I can tell, nothing in the emulation behavior or sound changed.
Maybe Roland only fixed some management, activation, and other software related stuff, but not the emulation itself.
User avatar
James-F
Oldbie
 
Posts: 1428
Joined: 2015-11-30 @ 04:10

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Roland User » 2017-7-03 @ 08:44

Roland only made it difficult use cracked version and made it difficult use with Windows XP. Yes , new version loaded faster , but what kind of price ?
Roland User
Member
 
Posts: 169
Joined: 2016-3-27 @ 13:39

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby citrixscu » 2017-7-03 @ 20:19

James-F wrote:As far as I can tell, nothing in the emulation behavior or sound changed.
Maybe Roland only fixed some management, activation, and other software related stuff, but not the emulation itself.


Thanks for the info.
User avatar
citrixscu
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2013-9-18 @ 05:37

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby goldeng » 2017-7-09 @ 20:03

Hi everyone,

Not sure if it will interest anyone as everything nowadays becomes virtual, but recently (and mostly inspired by @PhilsComputerLab - thanks Phil!) I managed to acquire a few physical sound generator modules off eBay, mainly to use with DOS games. I always preferred the real thing versus emulation and these modules were found quite cheap, apart from the MT-32 which was expensive as it's very rare to find it in the condition I've found mine along with the original box. The units are:

Roland Multi Timbre Sound Module (MT-32)
Roland Sound Canvas SC-55 (first release, showing just the GS logo - no GM logo on this unit).
Roland Sound Canvas SC-55mkII
Roland Sound Canvas SC-88VL
Yamaha Tone Generator MU80

MT-32.jpg

Sound Canvases.jpg

MU80.jpg

So if anyone would like me to make sound comparison between the physical modules in games, or even versus the virtual plugin I'd be happy to make some recordings and share on my YouTube channel.

By the way, I've also gathered full hardware setup to build a retro PC based on DOS and Windows 98SE (all items are new-old-stock in shrinked packages) and I'm willing to make a video of the build, along with opening each package and showing its content, and with presenting and comparing these sound modules. I'm just waiting for some last video gear equipment that should arrive soon to begin working on the video. I assume that the answer of most of you will be Yes, but it would be nice to hear some feedback if such project with my equipment interest you. So I'd know if the effort is worthwhile. :)

P.S: The Lazy Susan base in the pictures is motorized and I'm going to use it to present all the hardware pieces in the videos. I built it according to this YouTube tutorial if anyone is interested: https://www.youtube.com/watch?v=Mi3bsdfLdm8


Cheers,
goldeng
User avatar
goldeng
Newbie
 
Posts: 25
Joined: 2014-11-30 @ 17:45
Location: Israel

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby citrixscu » 2017-7-15 @ 14:24

Hi,

Has anyone who purchased the standalone version experienced issues with Roland’s activation program? I had to clean install Win 10 and cannot get the activator to load. I’ve never had this issue before. Basically, when the SCVA VSTi loads, it hangs when loading activator.exe. Activator loads and I can see it in task manager but the Ui for me to input my password never appears. Forcing a close on activator allows SCVA to run but only in trial mode. Any input is appreciated.
User avatar
citrixscu
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2013-9-18 @ 05:37

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby MAN-biker » 2017-7-15 @ 17:44

Firewall relative trouble... may be? Check this.
Anyway, if you purchased it, write to Roland's support, you spend you money for this!
Games' collection 1983-2017. Nickname MAN-biker is registered!
Black Sect Remake (AGS) - Russian version
Lands of Lore: The Throne of Chaos [CD] - Russian version
Warcraft Adventures: Lord of the Clans - Full walkthrough
User avatar
MAN-biker
Newbie
 
Posts: 22
Joined: 2003-8-01 @ 02:50
Location: Russia

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby citrixscu » 2017-7-16 @ 01:42

I thought it was firewall trouble but I explicitly allowed the app through and still no change. I have another win10 laptop that will activate. For a test I tried on a brand new win10 vanilla install again and the app hangs. I'll have to take it up with support. With the migration to Roland Cloud and a buggy activator, Roland isn't making it easy for legacy customers.
User avatar
citrixscu
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2013-9-18 @ 05:37

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Shponglefan » 2017-7-16 @ 16:06

goldeng wrote:So if anyone would like me to make sound comparison between the physical modules in games, or even versus the virtual plugin I'd be happy to make some recordings and share on my YouTube channel.


It would be interesting to get some side-by-sides of the real modules versus the VST emulation. If you have the time, I'd say go for it! :)
MIDI module collection: Edirol SC-D70, SD-90 | Kawai GMega | Korg AG-10, NS5R, Triton Rack | Roland MT-32, CM-32L, CM-64, CM-500, SC-55, SC-88, SC-88 Pro, JV-1010, XV-5080 | Yamaha MU-80, MU-2000EX
User avatar
Shponglefan
Member
 
Posts: 126
Joined: 2016-9-21 @ 13:13

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby MAN-biker » 2017-7-16 @ 16:31

Shponglefan wrote:It would be interesting to get some side-by-sides of the real modules versus the VST emulation. If you have the time, I'd say go for it! :)

There are MANY comparsions at Youtube!
Games' collection 1983-2017. Nickname MAN-biker is registered!
Black Sect Remake (AGS) - Russian version
Lands of Lore: The Throne of Chaos [CD] - Russian version
Warcraft Adventures: Lord of the Clans - Full walkthrough
User avatar
MAN-biker
Newbie
 
Posts: 22
Joined: 2003-8-01 @ 02:50
Location: Russia

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Shponglefan » 2017-7-16 @ 16:59

MAN-biker wrote:
Shponglefan wrote:It would be interesting to get some side-by-sides of the real modules versus the VST emulation. If you have the time, I'd say go for it! :)

There are MANY comparsions at Youtube!


Doesn't hurt to have more. ;)
MIDI module collection: Edirol SC-D70, SD-90 | Kawai GMega | Korg AG-10, NS5R, Triton Rack | Roland MT-32, CM-32L, CM-64, CM-500, SC-55, SC-88, SC-88 Pro, JV-1010, XV-5080 | Yamaha MU-80, MU-2000EX
User avatar
Shponglefan
Member
 
Posts: 126
Joined: 2016-9-21 @ 13:13

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby goldeng » 2017-7-16 @ 18:19

@Shponglefan, you took the words right out of my mouth. ;) It's true @MAN-biker, you can't have enough of these comparison videos. I'd say the more people make and share them the better.
User avatar
goldeng
Newbie
 
Posts: 25
Joined: 2014-11-30 @ 17:45
Location: Israel

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby Roland User » 2017-7-26 @ 12:25

If you want have very fast version SCVA in loading with support Windows XP SP2 and better - write to me in personal mesages
Roland User
Member
 
Posts: 169
Joined: 2016-3-27 @ 13:39

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby lukeman3000 » 2017-8-04 @ 06:00

I'm having an issue with SCVA and Space Quest V. If you watch this video, pay attention to the 0:14 second mark and you'll hear what sounds like a "stuck note" or something similar. It sounds like the note was supposed to change, but didn't, and it sounds strange.

I've seen something similar happen before when launching a game too quickly after launching SCVA, not giving SCVA enough time to fully initialize before the game loaded, but I've tested with as long as a 5-second delay between the two, with similar results.

Can anyone with SCVA and Space Quest V test and see if they get a similar outcome? Any ideas here?
lukeman3000
Member
 
Posts: 190
Joined: 2009-3-17 @ 00:59

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby KainXVIII » 2017-8-04 @ 09:29

Here is mine recorded video (don't mind russian translation :happy: )
https://youtu.be/mYPzxY6ZNH8
User avatar
KainXVIII
Member
 
Posts: 264
Joined: 2015-5-20 @ 15:04
Location: Yaroslavl

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby lukeman3000 » 2017-8-04 @ 13:33

KainXVIII wrote:Here is mine recorded video (don't mind russian translation :happy: )
https://youtu.be/mYPzxY6ZNH8

Yeah, yours sounds correct. There at the end, that one note shifts down, but mine does not. What gives?

One thing I am wondering about - how did you get your SQ5 installation? Did you install any patches? Originally, I was using Collector's installer (I have the Space Quest Collection Series), but just for kicks, I tried an "alternate" version with the same results.
lukeman3000
Member
 
Posts: 190
Joined: 2009-3-17 @ 00:59

Re: Heads Up: Roland Sound Canvas VA VSTi Plugin!

Postby KainXVIII » 2017-8-04 @ 13:46

lukeman3000 wrote:
KainXVIII wrote:Here is mine recorded video (don't mind russian translation :happy: )
https://youtu.be/mYPzxY6ZNH8

Yeah, yours sounds correct. There at the end, that one note shifts down, but mine does not. What gives?

One thing I am wondering about - how did you get your SQ5 installation? Did you install any patches? Originally, I was using Collector's installer (I have the Space Quest Collection Series), but just for kicks, I tried an "alternate" version with the same results.

I don't think that installation or patches matters, mine GoG version sounds same.
User avatar
KainXVIII
Member
 
Posts: 264
Joined: 2015-5-20 @ 15:04
Location: Yaroslavl

PreviousNext

Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: konc and 4 guests