VOGONS


Yamaha YMF71x SB Pro Mixer Bug Issue Fix

Topic actions

Reply 180 of 183, by Tiido

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

You should add a 10µF e-cap there in place of the ceramics, with positive side towards the sound chip, that will eliminate all the highpassing issues. I suggest it to be done to all the inputs to increase sound quality, you will get rid of the highpassing and also distortion caused by the MLCC dielectrics (these are not C0G/NP0 types).

T-04YBSC, a new YMF71x based sound card & Official VOGONS thread about it
Newly made 4MB 60ns 30pin SIMMs ~
mida sa loed ? nagunii aru ei saa 😜

Reply 181 of 183, by Terracresta

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

The CD audio volume is really odd. It's fine as long as the WSS Mixer in setupsa is active but once switching to the SB Mixer, the volume is dropping. Adlib volume is adjusted with the WSS sliders and playing CD audio (CD drive play button) while launching a game with Adlib as soundcard gives full CD volume. So the card is able to output CD audio in higher volume, just doesn't want to do so in SB mode.

Reply 182 of 183, by Tiido

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

YMF71x switcher between WSS and SB mixer according to what side was last accessed. WSS mixer has much finer settings than the SB mixer and SETUPSA doesn't actually expose you the real decibel figures. My SETYMF does, you can find it here : www.tmeeco.eu/TKAYBSC
Running an SB game or sound test beforehand will switch to SB mixer values and the Adlib only game will then use those values unless it somehow triggers WSS mode for the sound card which is unlikely.
That reminds me, I don't actually explicity make sure the card is in SB or WSS mixer state in SETYMF when the program exits. I'll have to look into it.

T-04YBSC, a new YMF71x based sound card & Official VOGONS thread about it
Newly made 4MB 60ns 30pin SIMMs ~
mida sa loed ? nagunii aru ei saa 😜

Reply 183 of 183, by K-rnivoro

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I can't get FX Sound in any Doom series games with my YMF719 If I select an external MIDI Device in Doom's SETUP.EXE . I've tried with two different board (GENIUS brand) in two different systems. I got MIDI Music but no FX Sound. If I select Sound Blaster as Music Card I have both, music and FX...SETUPSA seems to be OK. Not Windows or DOSBox, just plain DOS. Any clue?
UPDATE: An ESS1868 Card works perfect..