Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Discussion about old sound cards, MIDI devices and sound related accessories.

Re: Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Postby heretic » 2017-12-22 @ 13:23

I had ESS Solo-1 card with no wavetable header in my DOS machine before and there was no issues with games like Doom 2, Hexen, Duke 3D. Just make sure the High DMA is different than 8 bit DMA, i always leave it set to 5 and sound just works. IIRC the driver i was using was not ESSSOLO.SYS but ESSSOLO.EXE loaded in config.sys
heretic
Newbie
 
Posts: 27
Joined: 2013-9-25 @ 18:11

Re: Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Postby dr.zeissler » 2017-12-22 @ 14:41

heretic wrote:I had ESS Solo-1 card with no wavetable header in my DOS machine before and there was no issues with games like Doom 2, Hexen, Duke 3D. Just make sure the High DMA is different than 8 bit DMA, i always leave it set to 5 and sound just works. IIRC the driver i was using was not ESSSOLO.SYS but ESSSOLO.EXE loaded in config.sys


OK, that's interesting...this would be a BIG! thing, if that would work.
CPU: PII 133-333 MOBO: SNI-D981 RAM: 512- FDD: Dualfloppy 3,5"HD/5,25"HD - 3,5"HD - 5,25"DD ISA-Catweasel HDD: 2x40GB - DVD
ISA(3): Audician32-S2Dreamblaster - GusACE PCI(3): Monster3D- Intel NW AGP(1): 3dfx V3-3000
dr.zeissler
Oldbie
 
Posts: 1504
Joined: 2011-9-28 @ 15:33

Re: Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Postby dr.zeissler » 2017-12-22 @ 17:35

heretic, are you really sure about that?
the only thing is a "windows executable" called "esssolo.exe" and so it does not work in plain dos.
Though using wdm-drivers in winme does lead to a working sound in duke3d, but in plain dos, duke3d does not work for me.
Can you please put a DL for the esssolo.exe ?

Thx
Doc
CPU: PII 133-333 MOBO: SNI-D981 RAM: 512- FDD: Dualfloppy 3,5"HD/5,25"HD - 3,5"HD - 5,25"DD ISA-Catweasel HDD: 2x40GB - DVD
ISA(3): Audician32-S2Dreamblaster - GusACE PCI(3): Monster3D- Intel NW AGP(1): 3dfx V3-3000
dr.zeissler
Oldbie
 
Posts: 1504
Joined: 2011-9-28 @ 15:33

Re: Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Postby heretic » 2017-12-22 @ 21:01

I might remember things wrong, it was years ago :) i don't have any backup from that time, except for Windows 9X drivers
heretic
Newbie
 
Posts: 27
Joined: 2013-9-25 @ 18:11

Re: Problem with ESS Solo-1 DOS Emulation

Postby gerwin » 2018-12-03 @ 23:59

Just a small addition to my observations with the ESS Solo-1 sound card, with a midi daughterboard attached:
Today I tried it on an Athlon XP motherboard, the Asus A7V600 with VIA KT400 Chipset, Socket A and only AGP+PCI slots. The DOS emulation works fine! Tested it with MPXplay (ESS Audiodrive driver), and also in Doom MBF 2.04 (ESS + Midi driver).
IIRC the Creative Labs/Ensoniq DOS driver failed me on this motherboard.
User avatar
gerwin
l33t
 
Posts: 2566
Joined: 2004-5-07 @ 19:21
Location: NL

Previous

Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests