XP driver for CT4810 or CT5803/4740 ?!?

Discussion about old sound cards, MIDI devices and sound related accessories.

XP driver for CT4810 or CT5803/4740 ?!?

Postby ildonaldo » 2019-6-07 @ 16:57

Hi there,

I am just about setting up Windows XP-SP3 on my 3200+ system (#3 of sig, approx. 2002) but the gameport isn't recognised properly.
The soundcard itself works fine with the genuine XP drivers but the gamport is crossed out in the hardware controll panel :-(

I've already searched the internet, but the drivers that I've found don't even recognice the cards (can't find any supported product).
Can anyone help and provide a working diver or give me a hint how to solve the problem?

TNX & regards
PC #1: AMD 486DX2-80/UMC 8881/16MB SIMM/S3 Trio64V+/1.44/1GB HDD/ODD/DOS+Win3.1
PC #2: IDT W2A-200/TritonTX/128MB SD/Millenium II+m3d/2.88+1.2 FDD/1GB HDD/ODD/Win95
PC #3: AthlonXP 3200+/nForce2-400/2GB-400 DDR1/9800Pro/ZIP 750/200GB HDD/ODD/WIN XP SP3
User avatar
ildonaldo
Newbie
 
Posts: 25
Joined: 2018-7-13 @ 14:41
Location: Germany

Re: XP driver for CT4810 or CT5803/4740 ?!?

Postby matze79 » 2019-6-10 @ 11:42

Do you have onboard sound ?
then try to disable the Port inside the BIOS.
https://dosreloaded.de - The German Retro DOS PC Community
https://www.retroianer.de
matze79
Oldbie
 
Posts: 1581
Joined: 2014-12-12 @ 14:25
Location: Germany, Frankonia

Re: XP driver for CT4810 or CT5803/4740 ?!?

Postby oeuvre » 2019-6-10 @ 13:43

soon you will be all THX & regards
HP Z420 Workstation Intel Xeon E5-1620, 32GB, AMD FirePro V7900 2GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel 6700, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 3064
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA

Re: XP driver for CT4810 or CT5803/4740 ?!?

Postby ildonaldo » 2019-6-11 @ 16:15

Yes, onboard sound was disabled from the start.
So that shouldn't be the source of the trouble.

The config worked previously fine with Win98SE, but updating the system to XP prooved to be a bit bumpy.
I will now try to disable all other (unnecessary) onboard devices in case they claim some IRQ or EA-Range that the soundcard requires.

... will report the further progress :wink:

**Edit**

For the old Soundblaster cards the driver support always was a pain in the a** :dead:
but I got now a SB0220 (with the drivers from vogonsdrivers.com) and that fixed the problem :happy:

***Case closed :happy: ***
PC #1: AMD 486DX2-80/UMC 8881/16MB SIMM/S3 Trio64V+/1.44/1GB HDD/ODD/DOS+Win3.1
PC #2: IDT W2A-200/TritonTX/128MB SD/Millenium II+m3d/2.88+1.2 FDD/1GB HDD/ODD/Win95
PC #3: AthlonXP 3200+/nForce2-400/2GB-400 DDR1/9800Pro/ZIP 750/200GB HDD/ODD/WIN XP SP3
User avatar
ildonaldo
Newbie
 
Posts: 25
Joined: 2018-7-13 @ 14:41
Location: Germany


Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests