VOGONS


Reply 880 of 958, by sofakng

User metadata
Rank Member
Rank
Member
keropi wrote on 2024-04-14, 04:15:

PCMIDI ideal settings are IRQ2 and address 330 (you might need to disable ACPI and revert to APM in the MVP3 mobo bios to get back control of IRQ2)

Thanks so much for the help and explanation!

Is there any disadvantage to disabling ACPI? (I think it just enables automatic poweroff when you shutdown Windows?) (sorry if this is a bit off topic from the Orpheus)

EDIT: Disregard. I can disable ACPI in the BIOS but it still doesn't free IRQ 2. I've looked into ModBin to modify the BIOS but it looks like the option to free the IRQ isn't present (and isn't hidden). I'll just have to use IRQ 3 it seems.

Is it OK to use the IRQs assigned to the COM and LPT ports as long as I'm not actively using those ports? (or do I need to disable them in BIOS)

Reply 881 of 958, by NJRoadfan

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Disable the COM ports you aren't using in the BIOS. The PC MIDI section should work fine on IRQ 3. Just make sure the IRQ is reserved for Legacy/ISA in the BIOS so another device doesn't grab it.

Reply 884 of 958, by TheFrog

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
Boohyaka wrote on 2024-04-28, 08:12:

Works fine here.

Thanks I figured it out *sigh*
I just wanted to download the software again and I googled the Orpheus 2, clicked on the pcmidi.eu link and I got an 404 error, it linked me to the https site and not to the non secured http site.
So anyway thank you for the reply!

Reply 885 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

LT and PCMIDI boards are available again in case someone is interested 😀

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 886 of 958, by CHA0SHACKER

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
keropi wrote on 2024-05-08, 18:46:

LT and PCMIDI boards are available again in case someone is interested 😀

I already ordered. Cannot wait.

AMD K6-III+ 400 ATZ @ 550 MHz 1.8V | Gigabyte GA-5AX Rev 5.2 | 256MB 100MHz SDRAM CL2 | 32GB CF Card | 3DFX Voodoo 4 4500 32MB @ 183MHz | Orpheus II LT with X2GS-SE Wavetable | Gravis UltraSound PnP (clone) with 16MB SIMM

Reply 887 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
CHA0SHACKER wrote on 2024-05-10, 20:26:

I already ordered. Cannot wait.

Thanks for the support 😁

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 888 of 958, by Shponglefan

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

I was trying out the Orpheus II with Crusader: No Remorse and ran into an issue. During the movie sequences, the audio starts stuttering after about 10 seconds or so. It will stutter for a few seconds before returning to normal, but then will stutter again after another 10 seconds or so.

This only seems to happen during the movie sequences. In-game audio appears to be okay.

I'm running this on a Pentium 4 651 @ 3.4 GHz (see signature link for system details).

I've tested this with the Orpheus II, Orpheus II LT, and Orpheus I. I tested the Orpheus II LT and Orpheus I with both the Orpheus drivers and Unisound. This issue persists in all cases.

I also tested a Yamaha Audician 32 and AWE64 on the same platform with Unisound. Both of those cards are fine and movie playback audio doesn't have any issues.

Is there any tweaks or suggestions I can try? Or is this possibly an incompatibility with Crusader and the Crystal audio chip?

Pentium 4 Multi-OS Build
486 DX4-100 with 6 sound cards
486 DX-33 with 5 sound cards

Reply 889 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

I will be testing some fresh LT boards later so I will also try the game and report back if I get the same issue

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 890 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

I am getting the same issue - resources or install size make no difference
after applying updates for 1 time the game ran in Soundscape more (WSS from what I can tell) with better quality and no movie stutters but after this one time it never ran again like that... looks like the sound driver does something that the CS4237 does not like

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 891 of 958, by Shponglefan

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Thanks for confirming, so at least I know it's not just me.

I don't suppose there is any chance for a workaround or updated driver or something?

Pentium 4 Multi-OS Build
486 DX4-100 with 6 sound cards
486 DX-33 with 5 sound cards

Reply 892 of 958, by Joseph_Joestar

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t
Shponglefan wrote on 2024-05-12, 22:33:

I don't suppose there is any chance for a workaround or updated driver or something?

On an unrelated note, you don't want to play Crusader: No Remorse/No Regret on a SBPro compatible card. They are among the few DOS titles that actually use 16-bit sound.

You want a SB16 for optimal sound playback in both Crusader games. The difference is noticeable.

PC#1: Pentium MMX 166 / Soyo SY-5BT / S3 Trio64V+ / Voodoo1 / YMF719 / AWE64 Gold / SC-155
PC#2: AthlonXP 2100+ / ECS K7VTA3 / Voodoo3 / Audigy2 / Vortex2
PC#3: Athlon64 3400+ / Asus K8V-MX / 5900XT / Audigy2
PC#4: i5-3570K / MSI Z77A-G43 / GTX 970 / X-Fi

Reply 893 of 958, by Shponglefan

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t
Joseph_Joestar wrote on 2024-05-13, 02:24:
Shponglefan wrote on 2024-05-12, 22:33:

I don't suppose there is any chance for a workaround or updated driver or something?

On an unrelated note, you don't want to play Crusader: No Remorse/No Regret on a SBPro compatible card. They are among the few DOS titles that actually use 16-bit sound.

You want a SB16 for optimal sound playback in both Crusader games. The difference is noticeable.

Oh, I agree. I've played it with an AWE64 before and it does sound great.

I still wouldn't mind seeing if there is a way to make it workable with the Orpheus II though.

If that's not an option, I might try it under DOSBox with SB16 emulation and see how that goes.

Pentium 4 Multi-OS Build
486 DX4-100 with 6 sound cards
486 DX-33 with 5 sound cards

Reply 894 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
Shponglefan wrote on 2024-05-12, 22:33:

Thanks for confirming, so at least I know it's not just me.

I don't suppose there is any chance for a workaround or updated driver or something?

the only driver update the game has is the one that supposedly has better SB16 support and adds GUS and Soundscape support
too bad they did not add a WSS mode as well

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 895 of 958, by Shponglefan

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

I was actually wondering if the Orpheus driver itself could be modified. Or is that not something that would be possible in this instance?

Though I'm assuming since Unisound also produces the same result this is just one of those fundamental incompatibilities between the game and sound card.

Pentium 4 Multi-OS Build
486 DX4-100 with 6 sound cards
486 DX-33 with 5 sound cards

Reply 896 of 958, by keropi

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

no it's not an initialization driver issue - it's a game driver issue
take for example Dynablaster - try it with a YMF card: it will produce noise and parasites but it's ok with CS
buggy game drivers

🎵 🎧 PCMIDI MPU , OrpheusII , Action Rewind , Megacard and 🎶GoldLib soundcard website

Reply 898 of 958, by CHA0SHACKER

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Got mine today. Great card.

IMG_9833.jpeg
Filename
IMG_9833.jpeg
File size
1.91 MiB
Views
334 views
File license
Public domain

Had to fiddle with the DMAs and IRQs for a while. The final settings somehow work and I don’t quite understand why (with all these devices being on IRQ 3).

IMG_9837.jpeg
Filename
IMG_9837.jpeg
File size
315.51 KiB
Views
334 views
File license
Public domain

AMD K6-III+ 400 ATZ @ 550 MHz 1.8V | Gigabyte GA-5AX Rev 5.2 | 256MB 100MHz SDRAM CL2 | 32GB CF Card | 3DFX Voodoo 4 4500 32MB @ 183MHz | Orpheus II LT with X2GS-SE Wavetable | Gravis UltraSound PnP (clone) with 16MB SIMM