"Polar Lights" on CRT after cleaning

Discussion about old graphics cards, monitors and video related things.

"Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Grantelbart » 2019-7-02 @ 09:15

Hey community,
I bought a cheap CRT (that was working) and cleaned it with an all-purpose cleaner and a water hose (very low pressure). After I let a fan fry it for a day I reassembled it and now I have no picture other than "polar lights" anymore. My only theory was that all the dust I was washing off went on the board, so I cleaned it again, no change. There's also no way I moved the convergence rings.

What I noticed:
    .)the heater is glowing orange-red
    .)when I turn the CRT on I hear no sound in the beginning (I think you are supposed to hear degaussing or high voltage when you turn the monitor on)
    .)I only hear high voltage when the monitor starts drawing the picture
    .)the degaussing coil is very sticky (worn off rubber)
    .)no smoke, no fire

Does anyone know what the issue could be?
Attachments
monitor.JPG
no idea if "polar lights" is the correct way to describe this
Grantelbart
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 2019-7-02 @ 08:52

Re: "Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Wolfus » 2019-7-02 @ 11:53

If I remember correctly, similar effect can be caused by magnet (but I am not 100% sure)...
User avatar
Wolfus
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2019-5-24 @ 11:05
Location: Slovakia

Re: "Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Grantelbart » 2019-7-02 @ 12:02

I also think so, but the only magnet it ever came into touch with was my screwdriver. What sucks is that I can't degauss it, because I neither have a strong magnet, nor can I degauss it through the menue (because I can't read it, duh)
Grantelbart
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 2019-7-02 @ 08:52

Re: "Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Wolfus » 2019-7-02 @ 12:15

Older "trafo" solderers (gun-like ones) emmit strong enough magnetic field while turned on.
User avatar
Wolfus
Newbie
 
Posts: 26
Joined: 2019-5-24 @ 11:05
Location: Slovakia

Re: "Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Tiido » 2019-7-02 @ 12:16

This is because there's moisture on the CRT socket on the neck board, you need to get the thing completely dry before things function right.
User avatar
Tiido
Oldbie
 
Posts: 863
Joined: 2018-1-14 @ 04:40
Location: Estonia

Re: "Polar Lights" on CRT after cleaning

Postby Grantelbart » 2019-7-02 @ 12:24

Thanks to both of you. I guess I'll take the board out and let it dry for another day before I try something else.
Grantelbart
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 2019-7-02 @ 08:52


Return to Video

Who is online

Users browsing this forum: mothergoose729 and 2 guests