Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Discussion about old graphics cards, monitors and video related things.

Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby buckeye » 2019-8-28 @ 20:09

I know it's overkill but wanting to get some DOS games running on my win98 system (see sig) and dukenukem3d
is not cooperating as starting it just gets a black screen. Upon hitting the "windows" button I can then opt out of it.
I noticed starting the install it was going to be weird, black screen at first then hit cntrl-alt-del, then the install
screen appears so it installed ok after that. Ran the setup with sound/video (800x600) which didn't show any
problems but in the end the game won't start, just get a black screen.

The quadro card only has DVI, and the monitor is a square 19" Acer LCD with 1280x1024 max. res. Could scrap the
Quadro and stick in a GF2, Diamond Viper 770 Ultra, Real 3D Starfighter but I'm stubborn so there's that. Anyone
been done this road and can offer some tips?
Foxconn Q45M E8400 Core2 Duo 3GB DDR2 800 BFG Geforce 7950GT 512MB X-Fi Xtreme Music 500W XP SP3
Asus P3B-F P3 850 512MB 40GB Diamond Viper V770 Ultra 32MB Aureal Vortex 2 400W 98SE
User avatar
buckeye
Oldbie
 
Posts: 632
Joined: 2015-11-04 @ 17:54
Location: Piney Grove, AL

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby Srandista » 2019-8-28 @ 20:38

Are you open minded about source ports? If yes, you can try either JFDuke3D with OpenGL renderer or xDuke with SW renderer only.
My overkill "retro" PC - ASRock 4CoreDual-VSTA, Pentium E6500K, 512MB/4GB RAM, Radeon 9500@9700 (Softmod), ESS Solo-1 + Dreamblaster X2, 80GB IDE HDD, Win 98/XP
User avatar
Srandista
Member
 
Posts: 446
Joined: 2017-4-07 @ 17:14
Location: Czech Republic

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby buckeye » 2019-8-28 @ 21:04

Srandista wrote:Are you open minded about source ports? If yes, you can try either JFDuke3D with OpenGL renderer or xDuke with SW renderer only.


Actually I use Eduke32 on my XP rig, works well. Believe I tried jonof's version and it was kind of slow on my win98 rig, probably need a tualatin to pull that off.
Foxconn Q45M E8400 Core2 Duo 3GB DDR2 800 BFG Geforce 7950GT 512MB X-Fi Xtreme Music 500W XP SP3
Asus P3B-F P3 850 512MB 40GB Diamond Viper V770 Ultra 32MB Aureal Vortex 2 400W 98SE
User avatar
buckeye
Oldbie
 
Posts: 632
Joined: 2015-11-04 @ 17:54
Location: Piney Grove, AL

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby DosFreak » 2019-8-28 @ 21:09

Guess you could try testing the VESA modes in real DOS first to verify the card supports them.
User avatar
DosFreak
l33t++
 
Posts: 10348
Joined: 2002-6-30 @ 16:35
Location: Your Head

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby Srandista » 2019-8-28 @ 21:18

buckeye wrote:Actually I use Eduke32 on my XP rig, works well.

eDuke32 is go to source port for XP and up, but those recommended by me should work on Win 98.
My overkill "retro" PC - ASRock 4CoreDual-VSTA, Pentium E6500K, 512MB/4GB RAM, Radeon 9500@9700 (Softmod), ESS Solo-1 + Dreamblaster X2, 80GB IDE HDD, Win 98/XP
User avatar
Srandista
Member
 
Posts: 446
Joined: 2017-4-07 @ 17:14
Location: Czech Republic

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby oohms » 2019-9-08 @ 00:31

Use a dvi - vga adapter and a vga cable instead.. DVI is a bit funny with older setups
DOS/w3.11/w98 | K6-III+ 400ATZ @ 550 | FIC PA2013 | 128mb SDram | Voodoo 3 3000 | Avancelogic ALS100 | Roland SC-55ST
DOS/w98/XP | Core 2 Duo E4600 | Asus P5PE-VM | 512mb DDR400 | Ti4800SE | ForteMedia FM801
oohms
Member
 
Posts: 108
Joined: 2018-5-30 @ 08:27
Location: Australia

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby buckeye » 2019-9-09 @ 21:33

oohms wrote:Use a dvi - vga adapter and a vga cable instead.. DVI is a bit funny with older setups


I have one of those, will try it out and post the results.
Foxconn Q45M E8400 Core2 Duo 3GB DDR2 800 BFG Geforce 7950GT 512MB X-Fi Xtreme Music 500W XP SP3
Asus P3B-F P3 850 512MB 40GB Diamond Viper V770 Ultra 32MB Aureal Vortex 2 400W 98SE
User avatar
buckeye
Oldbie
 
Posts: 632
Joined: 2015-11-04 @ 17:54
Location: Piney Grove, AL

Re: Dn3d - black screen with Quadro4 900XGL

Postby buckeye » 2019-9-10 @ 14:45

buckeye wrote:
oohms wrote:Use a dvi - vga adapter and a vga cable instead.. DVI is a bit funny with older setups


I have one of those, will try it out and post the results.


Well, tried the adapter and the game started then froze at the duke nukem "emblem". I've seen time and again on this forum where others have a geforce4 ti card but have no problems running DOS games. What am I missing here?
Foxconn Q45M E8400 Core2 Duo 3GB DDR2 800 BFG Geforce 7950GT 512MB X-Fi Xtreme Music 500W XP SP3
Asus P3B-F P3 850 512MB 40GB Diamond Viper V770 Ultra 32MB Aureal Vortex 2 400W 98SE
User avatar
buckeye
Oldbie
 
Posts: 632
Joined: 2015-11-04 @ 17:54
Location: Piney Grove, AL


Return to Video

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests