Formula 1 97 no longer works

Getting old Windows games working.

Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2016-1-09 @ 00:57

I just tried F1 97 using either the exe from the CD (the Glide f197w.exe version) or the "voodoo2 patch" version works any more. The game boots fine (with nGlide or dgVoodoo) but when you go to start a race in Arcade or Simulation mode it gets locked on an animated menu screen with text overlaid upon itself (or the rotating car selection screen in arcade mode).

F1 95 (just called Formula 1) works fine (not sure which of the many versions of that I'm using though).

Any ideas? Tried Win95 compatibility mode, same result. Direct3D version of the game works, but looks dreadful!
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby Bladeforce » 2016-1-09 @ 19:28

Both games work great in WINE. May be worth routing out Zeus for this (of nglide fame)
User avatar
Bladeforce
Member
 
Posts: 168
Joined: 2010-11-22 @ 18:25
Location: Manchester, UK

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2016-1-11 @ 00:39

Weirder still; in both places it used to freeze, it's not sliding through the cars available, as though you're holding down the right key. So it looks like a controller conflict. But I don't have any special controllers (or their software) installed currently! Even unplugging mouse and keyboard didn't solve it...
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby Dege » 2016-1-12 @ 18:03

I've just tried this game on my computer (Win7).
Both D3D and Glide work fine.

Isn't it vJoy?
Similar that happened to me when I tried to test Pariah. As if somebody were continuously pressing the up arrow so my player was turning towards to the sky all the time. I had to disable vJoy in the device manager and all changed to fine.
Dege
Oldbie
 
Posts: 1295
Joined: 2003-9-04 @ 11:06

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2016-1-12 @ 22:55

I'm not using vJoy and have tried closing down all running things. I'll try again and maybe will check Process Monitor
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2016-1-12 @ 23:47

Tried a few things and no improvement. Then tried shift+restart and boot into Safe Mode and it works (using dgVoodoo at the mo), so that's a start...
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2016-1-13 @ 00:17

Okay I discovered what causes it to lock up after the START button in Grand Prix mode (or when starting Arcade mode). It's my audio. If I go into Device Manager and disable "Sound Blaster Z" (I have a ZXr) then there's obviously no sound, but the game will work.

I tried enabled ALchemy, changing speaker settings (both in drivers and in game options), tried enabling/disabling other sound on my system (as I have internal audio plus NVIDIA 980 GTX audio listed) and none of that makes any difference. As soon as you disabled the Sound Blaster Z the game works!

If I run Creative Software AutoUpdate then it finds driver version 1.2.32 and says nothing better is available (driver-wise, there's some other recording software I don't want).

It's a bit weird...
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2018-4-18 @ 06:36

I'm still suffering with this bug on the Glide version. If I have any sound sub system enabled it'll freeze at the same START point, I have to disable all in Windows to get it to go into the game.

I've tried every setting the Sound Blaster ZXr has, to no avail. I even plugged in external Corsair Vengeance 1500 headphones (with all other sound drivers disabled) and... it then locked up again!

I see Bambo had the same issue in 2009: viewtopic.php?p=156135

My only other options would be a virtual machine or run it on my old Pentium 4.

I need to run it for my YouTube channel F1 comparisons... these late 90s/early 2000s games seen to be the most buggy these days.
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby VirtuaIceMan » 2018-4-18 @ 21:26

Oh this makes no sense, booted up today and it works fine!
My PC spec: Win10 64bit, i7-4970K (not overclocked) MSI Nvidia GeForce GTX 980, Creative Soundblaster ZXr, 16GB RAM, Asus Z97-A motherboard, NZXT 410 case, ROG Swift GSYNC monitor
User avatar
VirtuaIceMan
Oldbie
 
Posts: 888
Joined: 2003-12-22 @ 00:57

Re: Formula 1 97 no longer works

Postby Agathosdaimon » 2018-4-20 @ 09:38

i had these problems with F1 97 also and could not figure out what the issue was - i would play aroudn with some things and it would no longer happen - by and large the nglide path was always the less freeze prone - i think, if i recall right, a tsome point just making sure i had the actual cd in the drive ensured it didnt happen. i got a no-cd for it recently so i will have to see how that goes.
Agathosdaimon
Newbie
 
Posts: 36
Joined: 2013-2-09 @ 14:55
Location: Melbourne


Re: Formula 1 97 no longer works

Postby Agathosdaimon » 2018-6-28 @ 04:01

well i am back to having this game no longer working in glide - i dont understand why and what i need to do to fix it - so is it a sound related issue?
Agathosdaimon
Newbie
 
Posts: 36
Joined: 2013-2-09 @ 14:55
Location: Melbourne


Return to Windows

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests