Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Emulation of old PCs, PC hardware, or PC peripherals.

Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby superfury » 2017-11-29 @ 09:31

Is there a difference in the chipset of the Compaq Deskpro 486, when compared against the Compaq Deskpro 386? Is there any new hardware added(from a software point of view)? Or is it just some caches added?
superfury
l33t
 
Posts: 2279
Joined: 2014-3-08 @ 11:25
Location: Netherlands

Re: Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby 7retro2000 » 2018-2-10 @ 22:54

yes there is a difference. a big one. different generations of hardware.
7retro2000
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 2018-1-15 @ 14:52

Re: Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby superfury » 2018-2-11 @ 11:33

What I mean is: when comparing the Compaq Deskpro 386 hardware addressable by the CPU through MMIO and IN/OUT commands, what are the differences from the software point of view? (So like the Bochs' ioports.lst information for up to the PS/2) Besides it being faster (because of the 80486 with added caches) and the CPU functional additions(like the new flag). Is there any new or changed(extended functionality) hardware available on the I/O ports or on the memory bus(through MMIO)? Of course comparing without extra hardware boards plugged into either motherboard.
superfury
l33t
 
Posts: 2279
Joined: 2014-3-08 @ 11:25
Location: Netherlands

Re: Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby vladstamate » 2018-2-11 @ 13:46

If we can find somewhere some specs for different DeskPro 386 and 486 system, we'll know better.

But other than that there might not be much a difference from an emulation point of view. DeskPro could have had both EISA and VLB which gives you 32bit soundcards and video cards therefore changing timings in your emulator.

I also expect the chipset to have certain ports where it can configure things like caches and so on. But you might get a system emulated fine without supporting those.
User avatar
vladstamate
Oldbie
 
Posts: 801
Joined: 2015-8-23 @ 01:43

Re: Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby superfury » 2018-2-11 @ 17:20

Been looking for such specs on the Compaq Deskpro 486, but I can't find any info like in the Bochs' ioports.lst file? The ioports.lst file lists Compaq Deskpro 386 information, but nothing in there about the 486? Since Bochs emulates a Pentium-class CPU, you'd think they would have checked anything that's added on the 80486, since the pentium is directly derived from the 80486, thus would need a chipset that's compatible with that one for software compatibility?
superfury
l33t
 
Posts: 2279
Joined: 2014-3-08 @ 11:25
Location: Netherlands

Re: Compaq Deskpro 486 vs 386 chipset?

Postby Scali » 2018-2-11 @ 17:28

I would say that from a software point-of-view, nothing has really happened between 286-386-486, outside of the CPU itself.
The differences, as mentioned, are mainly because of chipset/motherboard-specific features and configuration like caches, plug&play support etc. Things that are transparent to software running on the system, and generally vary from one chipset/motherboard to the next anyway.
Scali
l33t
 
Posts: 3275
Joined: 2014-12-13 @ 14:24


Return to PC Emulation

Who is online

Users browsing this forum: superfury and 3 guests