Ali Aladdin V FSB issue

Discussion about old PC hardware.

Ali Aladdin V FSB issue

Postby raindog1975 » 2019-2-13 @ 15:25

I am trying to set the CPU frequency for a K6-2 400 on a Matsonic MS6260 according to the manual by setting the CPU FSB to 100 MHz and and the multiplier to 4x but I get ( according to Sysosft Sandra ) CPU FSB 84 MHz and PCI 42 MHz ( and a pretty unstable system as a result ) . I checked and triple checked the jumper configuration ( including what's printed on the motherboard itself ) and I can't get 100 MHz CPU FSB . I settled for now at FSB 66 with a 5.5x multiplier( the maximum the board allows ) = 363 MHz for the CPU and the PCI is at 33 MHz ( and the system seem very stable ). Any ideas what's wrong ?
Pentium MMX 166 Acorp 5VIA3P 32 MB EDO-Ram Matrox Millennium 4 MB -Win 95 OSR 2
AMD K6-2 400 Matsonic MS6260S 128 MB SDRAM PC 100 TNT2 M64 32 MB - Win 98 SE
AMD Athlon 1GHz Soltek SL-75 KAV 256 MB SDRAM PC 133 Geforce 6800 GT / FX 5500 - work in progress
raindog1975
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-1-29 @ 08:32

Re: Ali Aladdin V FSB issue

Postby meljor » 2019-2-13 @ 16:26

Picture of the jumpers please.

Edit: all jumpers off (so none placed at all) on jp12 should give 100mhz fsb. And btw: selecting a 2x multi on most k6-2 cpu's gives you a 6x multi (designed this way so upgrading old non-super 7 boards was possible and people could still reach 400mhz.)
asus tx97-e, 233mmx, voodoo1, s3 virge ,sb16
asus p5a, k6-3+ @ 550mhz, voodoo2 12mb sli, gf2 gts, awe32
asus p3b-f, p3-700, voodoo3 3500TV agp, awe64
asus tusl2-c, p3-S 1,4ghz, voodoo5 5500, live!
asus a7n8x DL, barton cpu, 6800ultra, Voodoo3 pci, audigy1
meljor
Oldbie
 
Posts: 1706
Joined: 2014-4-30 @ 19:43
Location: Netherlands

Re: Ali Aladdin V FSB issue

Postby raindog1975 » 2019-2-13 @ 19:52

k6-2-400.jpg
Thank you for the reply but I just solved the problem! I've noticed a lot of dirt around the jumper area and other ''crowded'' areas of the board so I've cleaned it ( warm water and liquid dish soap - after removing the bios battery and all the jumpers ) and after it dried i used contact cleaner on pretty much every contact surface on the board including the jumpers , also I removed the bios chip and used contact cleaner on the chip and the socket , put everything back together , set the jumpers for 100 MHz FSB , multiplier at 4x and it worked. I even run 3dmark99 to check for stability issues.
One other issue is that the external cache is not recognized by windows ( according to Sandra and WCPUID ) and it is enabled in BIOS.
Pentium MMX 166 Acorp 5VIA3P 32 MB EDO-Ram Matrox Millennium 4 MB -Win 95 OSR 2
AMD K6-2 400 Matsonic MS6260S 128 MB SDRAM PC 100 TNT2 M64 32 MB - Win 98 SE
AMD Athlon 1GHz Soltek SL-75 KAV 256 MB SDRAM PC 133 Geforce 6800 GT / FX 5500 - work in progress
raindog1975
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-1-29 @ 08:32

Re: Ali Aladdin V FSB issue

Postby meljor » 2019-2-13 @ 22:12

Looking at google images of wcpuid with k6-2 it seems pretty normal. I guess those programs look for l2 cache on the cpu only and don't see the motherboard cache. K6-3 it does display the 256kb l2 cache but ignores (again) the motherboard cache which then really is l3 cache.

Good to hear you found the problem!
asus tx97-e, 233mmx, voodoo1, s3 virge ,sb16
asus p5a, k6-3+ @ 550mhz, voodoo2 12mb sli, gf2 gts, awe32
asus p3b-f, p3-700, voodoo3 3500TV agp, awe64
asus tusl2-c, p3-S 1,4ghz, voodoo5 5500, live!
asus a7n8x DL, barton cpu, 6800ultra, Voodoo3 pci, audigy1
meljor
Oldbie
 
Posts: 1706
Joined: 2014-4-30 @ 19:43
Location: Netherlands

Re: Ali Aladdin V FSB issue

Postby raindog1975 » 2019-2-14 @ 05:53

I didn't remember if L2 cache was recognized - the last time I had a K6-2 was almost 20 years ago - but I'll run a couple of benchmarks with the cache enabled/disabled in BIOS to see if it makes any difference in Windows.
Pentium MMX 166 Acorp 5VIA3P 32 MB EDO-Ram Matrox Millennium 4 MB -Win 95 OSR 2
AMD K6-2 400 Matsonic MS6260S 128 MB SDRAM PC 100 TNT2 M64 32 MB - Win 98 SE
AMD Athlon 1GHz Soltek SL-75 KAV 256 MB SDRAM PC 133 Geforce 6800 GT / FX 5500 - work in progress
raindog1975
Newbie
 
Posts: 9
Joined: 2019-1-29 @ 08:32


Return to General Old Hardware

Who is online

Users browsing this forum: Eleanor1967, Phantasm, Zoomer and 5 guests