VOGONS


HWiNFO support of vintage hardware

Topic actions

Reply 580 of 602, by appiah4

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

Latest version on web does not launch on my Cx5x86 Win95C PC. I see it in Task Manager but the window never opens.

Retronautics: A digital gallery of my retro computers, hardware and projects.

Reply 581 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
appiah4 wrote on 2021-12-07, 22:18:

Latest version on web does not launch on my Cx5x86 Win95C PC. I see it in Task Manager but the window never opens.

Try this build: Re: HWiNFO support of vintage hardware

Reply 582 of 602, by appiah4

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
Mumak wrote on 2021-12-07, 22:29:
appiah4 wrote on 2021-12-07, 22:18:

Latest version on web does not launch on my Cx5x86 Win95C PC. I see it in Task Manager but the window never opens.

Try this build: Re: HWiNFO support of vintage hardware

That one actually launches, but Win95 locks up as soon as the summary window opens..

Retronautics: A digital gallery of my retro computers, hardware and projects.

Reply 583 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
appiah4 wrote on 2021-12-08, 19:56:
Mumak wrote on 2021-12-07, 22:29:
appiah4 wrote on 2021-12-07, 22:18:

Latest version on web does not launch on my Cx5x86 Win95C PC. I see it in Task Manager but the window never opens.

Try this build: Re: HWiNFO support of vintage hardware

That one actually launches, but Win95 locks up as soon as the summary window opens..

Please enable Debug Mode and after the lock up reboot the system and attach the HWiNFO32.DBG file it produced.

Reply 584 of 602, by appiah4

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
Mumak wrote on 2021-12-08, 20:03:
appiah4 wrote on 2021-12-08, 19:56:
Mumak wrote on 2021-12-07, 22:29:

That one actually launches, but Win95 locks up as soon as the summary window opens..

Please enable Debug Mode and after the lock up reboot the system and attach the HWiNFO32.DBG file it produced.

Here you go..

EDIT: As a pointer, the CPU is detected correctly as 120MHz, 40MHz with 3x multiplier, but on the line below (Effective) the speed is detected as -2 and multiplier detected as -0,05x or some such. Then it locks up.

Attachments

Retronautics: A digital gallery of my retro computers, hardware and projects.

Reply 585 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
appiah4 wrote on 2021-12-08, 22:07:
Mumak wrote on 2021-12-08, 20:03:
appiah4 wrote on 2021-12-08, 19:56:

That one actually launches, but Win95 locks up as soon as the summary window opens..

Please enable Debug Mode and after the lock up reboot the system and attach the HWiNFO32.DBG file it produced.

Here you go..

EDIT: As a pointer, the CPU is detected correctly as 120MHz, 40MHz with 3x multiplier, but on the line below (Effective) the speed is detected as -2 and multiplier detected as -0,05x or some such. Then it locks up.

Thanks. Will it also lock up when you launch it in Sensors-only mode?

Reply 586 of 602, by vorob

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
6ADBF23A-4720-4D11-9BED-4BE0A8643ACD.jpeg
Filename
6ADBF23A-4720-4D11-9BED-4BE0A8643ACD.jpeg
File size
1.88 MiB
Views
596 views
File license
Public domain

My Toshiba Satellite Pro 430CDT completely froze on app launch. Expected behavior? I’ve got 40gb hdd here.

Reply 587 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
vorob wrote on 2022-01-13, 16:08:

6ADBF23A-4720-4D11-9BED-4BE0A8643ACD.jpeg

My Toshiba Satellite Pro 430CDT completely froze on app launch. Expected behavior? I’ve got 40gb hdd here.

Please enable Debug Mode and after freeze and reboot post the HWiNFO32.DBG file it produced.

Reply 588 of 602, by vorob

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Here you go. Thanks.

Btw, is there a way to understand if this machine can handle HDD in DMA mode? I don't have such option in Device Manager of Windows...

Attachments

  • Filename
    HWiNFO32.zip
    File size
    2.02 KiB
    Downloads
    9 downloads
    File license
    Public domain

Reply 590 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
vorob wrote on 2022-01-16, 07:52:

Here you go. Thanks.

Btw, is there a way to understand if this machine can handle HDD in DMA mode? I don't have such option in Device Manager of Windows...

HWiNFO can tell you what DMA modes the drive supports if it can query the IDE drive. If it doesn't you might need to enable Low-level IO Access for IDE/SATA Drive Scan.
Try to put the following line into the [Settings] section of the HWiNFO32.INI file to skip LPC test and avoid the crash:

LPC1=0

Reply 591 of 602, by leonardo

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Mumak wrote on 2021-10-24, 21:25:
leonardo wrote on 2021-10-24, 21:04:
Here are the report files for my older systems: […]
Show full quote

Here are the report files for my older systems:

I would also like to note that HWiNFO 7.12 does not start on Windows 95. There is no error, it just fails to load. Dependency Walker doesn't find any issues with 7.12, either. Version 6.24 runs, so that's what I used to generate the debug files and reports.

Thanks for the reports, the output looks good to me. Would you be able to try some versions between 6.34 and 7.12 to find out which is the latest one working on Win95?

Sorry it took me this long to respond. It looks like 7.16 is good again on Win95. I've included a screenshot highlighting some weirdness in the GUI regarding the FSB on my system (it's supposed to be 75 MHz, meaning the memory should also be reported to run at this freq.) The GUI now also stretches sideways so that you can't properly view it on a 4:3 screen:

HWiNFO716-95.png
Filename
HWiNFO716-95.png
File size
41.59 KiB
Views
537 views
File comment
GUI screenshot
File license
Public domain

Maybe make use of a tabbed interface (CPU/mobo/GPU) here, or make it scrollable?

[Install Win95 like you were born in 1985!] on systems like this or this.

Reply 594 of 602, by vorob

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Well, I need to run HWINFO DOS in safe mode command prompt with no mem utilities, but then it tells me that I don’t have memory?

image.jpg
Filename
image.jpg
File size
1.26 MiB
Views
443 views
File license
Public domain

Reply 595 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
vorob wrote on 2022-02-05, 20:25:

Well, I need to run HWINFO DOS in safe mode command prompt with no mem utilities, but then it tells me that I don’t have memory?

image.jpg

Looks like not enough free system memory, most likely because other drivers and TSRs are running.

Reply 596 of 602, by appiah4

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
vorob wrote on 2022-02-05, 20:25:

Well, I need to run HWINFO DOS in safe mode command prompt with no mem utilities, but then it tells me that I don’t have memory?

image.jpg

You need more RAM. You can download some from the interwebs.

Retronautics: A digital gallery of my retro computers, hardware and projects.

Reply 597 of 602, by debs3759

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
appiah4 wrote on 2022-02-07, 18:29:
vorob wrote on 2022-02-05, 20:25:

Well, I need to run HWINFO DOS in safe mode command prompt with no mem utilities, but then it tells me that I don’t have memory?

image.jpg

You need more RAM. You can download some from the interwebs.

I'd max out all my systems if I could just download more memory 😀

See my graphics card database at www.gpuzoo.com
Constantly being worked on. Feel free to message me with any corrections or details of cards you would like me to research and add.

Reply 598 of 602, by vorob

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

FYI. According to this site GeForce 2go should have 143mhz, https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce2-go.c1554 but hwinfo report wrong value.

B541A0D4-4C6F-4967-BB16-512B4923166F.jpeg
Filename
B541A0D4-4C6F-4967-BB16-512B4923166F.jpeg
File size
385.63 KiB
Views
33 views
File license
Public domain

Reply 599 of 602, by Mumak

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
vorob wrote on 2022-05-17, 20:14:

FYI. According to this site GeForce 2go should have 143mhz, https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce2-go.c1554 but hwinfo report wrong value.

B541A0D4-4C6F-4967-BB16-512B4923166F.jpeg

Please attach the HWiNFO Debug File so I can analyze the details.