VOGONS


First post, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Hi, Aladdin used to work perfectly fine on my DOS PC. I just had to setup EMM386.EXE with EATXMS to restrict to 16MB.
Then the CMOS battery died, and I tried to configure the BIOS back to the best of my recollection. Everything else seems to be working back fine, except Aladdin. It runs, but it's unplayably slow. The intros, the menus, everything. Any ideas?

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50

Reply 1 of 9, by Joseph_Joestar

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Video BIOS caching/shadowing?

PC#1: Pentium MMX 166 / Soyo SY-5BT / S3 Trio64V+ / Voodoo1 / OPTi 82C930 / AWE64 Gold / SC-155
PC#2: AthlonXP 1700+ / Abit KT7A / Voodoo3 / SBLive / Vortex2
PC#3: Athlon64 3000+ / Asus K8V-MX / GeForce4 / Audigy1
PC#4: i5-3550P / MSI Z77A-G43 / GTX 650Ti / X-Fi

Reply 2 of 9, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Joseph_Joestar wrote on 2021-12-30, 04:04:

Video BIOS caching/shadowing?

Tried enabling/disabling both, no difference.

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50

Reply 3 of 9, by BitWrangler

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Some BIOSes, having the turbo mode set high or low in setup overrides or flips the sense of the turbo switch, so if you had it boot turbo on low, then you thought one setting was high, one low, so you've left it on high, but when you reset CMOS it went back to high and low setting is now high.

Unicorn herding operations are proceeding, but all the totes of hens teeth and barrels of rocking horse poop give them plenty of hiding spots.

Reply 5 of 9, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member
BitWrangler wrote on 2021-12-30, 06:23:

Some BIOSes, having the turbo mode set high or low in setup overrides or flips the sense of the turbo switch, so if you had it boot turbo on low, then you thought one setting was high, one low, so you've left it on high, but when you reset CMOS it went back to high and low setting is now high.

No turbo mode on this PC - it's a Socket370 Via C3 PC. Aladdin isn't speed sensitive, so should not be facing any issues on that aspect.

canthearu wrote on 2021-12-30, 06:49:

Double check A20 gate is set to fast/chipset. Maybe this game does lots of switching of this?

Tried Normal, and Fast. No difference.

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50

Reply 6 of 9, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member

A sec0nd game that requires EMS - CyberPuck3D - has also stopped working. All other games are working fine. So definitely either some setting in the BIOS is interfering with EMM386, or the RAM has suddenly gone bad.

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50

Reply 8 of 9, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member
MAZter wrote on 2021-12-30, 22:40:

So try to check memory using MemTest86+

I just swapped the RAM, but still no difference. This is just so weird. Both games worked perfectly fine before the CMOS battery died. Got to be a BIOS setting that's interfering with EMM386.

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50

Reply 9 of 9, by enaiel

User metadata
Rank Member
Rank
Member

I switched to JEMMEX.EXE with the MAXEXT option, and both games work fine now. I'm still curious to what BIOS option is interfering with EMM386.EXE + EATXMS, since that combination worked perfectly for over a year. But I'm happy the problem is solved, for now.

#1 VIA C3 Ezra-T 1.0GHz/MSI MS-6368/Voodoo2+ViRGE GX/SBPro2+YMF744+AWE64+SC-7
#2 Pentium III-S Tualatin 1.40GHz/QDI A10T/Voodoo3 3000+GF4 Ti4200/Audigy+AU8830+SC-50