Dune II HD port at last!

Announcements, advice, random banter, unrelated discussion, et cetera.

Dune II HD port at last!

Postby Iris030380 » 2012-11-02 @ 05:15

Decided to fire up Dune II on DOSBOX and was thoroughly enjoying myself until I started to get beat back by waves or ordos on Mission 5, and a sandworm ate both my harvesters while I was trying to individually select each unit of my army to move them up the map.

Amazing game with some slight flaws, like you can only select one unit at a time. Back in 1993 it didn't matter. It was original and to be honest, one of the best games I have ever played. But I was thinking, it's 2012... people have remade all kinds of games over the past 10 years. I wonder if they got round to Dune II yet...

And I found this port which seems relatively new. It keeps the game vanilla, baring some optional 'improvements' such as a better AI and harder (insatiable!) sandworms (NO THANKS!). It's easy to set up. Just unzip the program, add the original .pak files from a Dune II installation into the DATA folder and off you go. You can change/edit the games features by removing the 'sample' extension of the config file. It supports HD and .... You CAN select multiple units at once!

Anyways, download is here...

http://dunedynasty.sourceforge.net/
I5-2500K @ 4.0Ghz + R9 290 + 8GB DDR3 1333 :: I3-540 @ 4.2 GHZ + 6870 4GB DDR3 2000 :: E6300 @ 2.7 GHZ + 1950XTX 2GB DDR2 800 :: A64 3700 + 1950PRO AGP 2GB DDR400 :: K63+ @ 550MHZ + V2 SLI 256 PC133:: P200 + MYSTIQUE / 3Dfx 128 PC66
User avatar
Iris030380
Member
 
Posts: 375
Joined: 2010-11-30 @ 20:10
Location: Realm of Steel Rats

Re: Dune II HD port at last!

Postby leileilol » 2012-11-02 @ 05:43

It's amusing that there's so many Dune II reproduction projects out there all of a sudden when there's been nothing for any Westwood RTS for so long.
by the way, DOSBox is not for running Windows 9x
User avatar
leileilol
l33t++
 
Posts: 9797
Joined: 2006-12-16 @ 18:03

Re: Dune II HD port at last!

Postby F2bnp » 2012-11-02 @ 09:32

That's cool and all, but is there any reason to play Dune II other than pure nostalgia? The game's mechanics have long been surpassed my later games by Blizzard and Westwood themselves. It happened in a matter of just a few years.
Maybe it's just me, I could never get into it after having played the later games. The fact that you can't control units with your mouse and have to press buttons to command is also kind of a killer for me (can't play Warcraft 1 for the same reason).
User avatar
F2bnp
l33t
 
Posts: 3496
Joined: 2007-9-23 @ 10:19

Re: Dune II HD port at last!

Postby Joey_sw » 2012-11-02 @ 11:56

as for RTS I prefer the sidebar interface like in classic C&C & Red Alert (C&C: Generals not included of course),
I like it better than warcraft style 'unit/building commands' interface,
but that just me as most people I know prefer the otherwise.
-fffuuu
User avatar
Joey_sw
Oldbie
 
Posts: 554
Joined: 2011-8-17 @ 12:03

Re: Dune II HD port at last!

Postby Iris030380 » 2012-11-02 @ 13:29

And this HD update fixes both of those very issues. You use your mouse to select and command units, there is a new sidebar interface for building, and you can play in any resolution you chose.
I5-2500K @ 4.0Ghz + R9 290 + 8GB DDR3 1333 :: I3-540 @ 4.2 GHZ + 6870 4GB DDR3 2000 :: E6300 @ 2.7 GHZ + 1950XTX 2GB DDR2 800 :: A64 3700 + 1950PRO AGP 2GB DDR400 :: K63+ @ 550MHZ + V2 SLI 256 PC133:: P200 + MYSTIQUE / 3Dfx 128 PC66
User avatar
Iris030380
Member
 
Posts: 375
Joined: 2010-11-30 @ 20:10
Location: Realm of Steel Rats

Re: Dune II HD port at last!

Postby VileRancour » 2012-11-02 @ 15:18

Looks nice, thanks for the heads-up.

Anyone try this with one of those music packs? I like the OPL soundtrack well enough, just curious what else is worth trying.
web  /   blog   /   tube
User avatar
VileRancour
Oldbie
 
Posts: 1720
Joined: 2003-5-14 @ 22:11
Location: 1-01-80 0:00a

Re: Dune II HD port at last!

Postby gerwin » 2012-11-02 @ 15:47

Finally!
I haven't tried it yet, but OpenDune with Hi-Res and improved controls is the ideal combination.

There have always been remakes around.
But none of them ever replaced the original Dune 2 on my system. Dune II The Maker last demo was from 2006 and keeps teasing with news, but no new release. Now it doesn't matter.
User avatar
gerwin
l33t
 
Posts: 2706
Joined: 2004-5-07 @ 19:21
Location: NL

Re: Dune II HD port at last!

Postby Iris030380 » 2012-11-03 @ 04:00

Glad to spread to love <3

^^
I5-2500K @ 4.0Ghz + R9 290 + 8GB DDR3 1333 :: I3-540 @ 4.2 GHZ + 6870 4GB DDR3 2000 :: E6300 @ 2.7 GHZ + 1950XTX 2GB DDR2 800 :: A64 3700 + 1950PRO AGP 2GB DDR400 :: K63+ @ 550MHZ + V2 SLI 256 PC133:: P200 + MYSTIQUE / 3Dfx 128 PC66
User avatar
Iris030380
Member
 
Posts: 375
Joined: 2010-11-30 @ 20:10
Location: Realm of Steel Rats

Re: Dune II HD port at last!

Postby Leolo » 2012-11-04 @ 00:18

VileRancour wrote:Looks nice, thanks for the heads-up.

Anyone try this with one of those music packs? I like the OPL soundtrack well enough, just curious what else is worth trying.


I'm using this SC-55 pack:
http://dune2themaker.fundynamic.com/?page_id=102

And to me it sounds much better than the AdLib music.

I haven't tried the MT-32 version yet, but I think it's inferior.

Take a look (or maybe "take a heard") at the differences:

http://www.youtube.com/watch?v=TqCDj0IRSTk

http://www.youtube.com/watch?v=TK5TwFaKA2M

I very much prefer the SC-55 version.
User avatar
Leolo
Member
 
Posts: 265
Joined: 2002-7-02 @ 22:24

Re: Dune II HD port at last!

Postby Iris030380 » 2012-11-04 @ 00:41

OK I downloaded the music packs but how do I get it to work with Dune Dynasty? ^^
Last edited by Iris030380 on 2012-11-04 @ 15:22, edited 1 time in total.
I5-2500K @ 4.0Ghz + R9 290 + 8GB DDR3 1333 :: I3-540 @ 4.2 GHZ + 6870 4GB DDR3 2000 :: E6300 @ 2.7 GHZ + 1950XTX 2GB DDR2 800 :: A64 3700 + 1950PRO AGP 2GB DDR400 :: K63+ @ 550MHZ + V2 SLI 256 PC133:: P200 + MYSTIQUE / 3Dfx 128 PC66
User avatar
Iris030380
Member
 
Posts: 375
Joined: 2010-11-30 @ 20:10
Location: Realm of Steel Rats

Re: Dune II HD port at last!

Postby gerwin » 2012-11-04 @ 00:47

This is as good as I hoped. Very enjoyable.

I did encounter a problem on level 5 of the harkonnen. The carryalls airlift any heavily damaged vehicles to the repair facility as intended, but return them to the field unrepaired?, and then the carryalls repeat this process.

@Iris030380
dunedynasty.cfg holds the configuration for the music and such.
User avatar
gerwin
l33t
 
Posts: 2706
Joined: 2004-5-07 @ 19:21
Location: NL

Re: Dune II HD port at last!

Postby Leolo » 2012-11-04 @ 00:50

I had to convert them to FLAC using foobar2000 and the FLAC encoder.

Take the instructions here:

http://www.howtogeek.com/howto/15577/ho ... oobar2000/

But ignore the part about Audio CDs. Just load the mp3 files and select them, right click and then "convert".

PS: By the way, I've downloaded the MT-32 pack and many tracks are exactly the same as in the SC-55 pack!

The intro, for example, is identical. And it seems it was recorded from an MT-32 :(
User avatar
Leolo
Member
 
Posts: 265
Joined: 2002-7-02 @ 22:24

Re: Dune II HD port at last!

Postby VileRancour » 2012-11-04 @ 02:15

That SC-55 pack is weird - the genuine MIDI tracks sound great, but as Leolo says, they're identical to the MT-32 ones. And the tunes you hear throughout most of the game are clearly just OPL versions (attack*.mp3, peace*.mp3, mentat*.mp3).

At least the MT-32 pack lives up to its name - still, an actual SC-55 soundtrack would be nice to have.
web  /   blog   /   tube
User avatar
VileRancour
Oldbie
 
Posts: 1720
Joined: 2003-5-14 @ 22:11
Location: 1-01-80 0:00a

Re: Dune II HD port at last!

Postby Leolo » 2012-11-05 @ 04:09

Yes, it would be great to have the SC-55 soundtrack.

Could somebody with access to such a Roland unit play the MIDI files and record them to FLAC, please??

By the way, there's another MT-32 pack here:

http://dune2k.com/Downloads/26

Click on the third link, the one called "Dune II Music mp3" from Jun 10, 2005, and then dump the OGG or FLAC files into the "fed2k_mt32" music folder of Dune Dynasty.

Guys, how do you manage to play this game in full screen with widescreen monitors?

Windowed mode respects the aspect ratio, but going full screen destroys it and squashes the image! :(
User avatar
Leolo
Member
 
Posts: 265
Joined: 2002-7-02 @ 22:24

Re: Dune II HD port at last!

Postby VileRancour » 2012-11-05 @ 04:42

Leolo wrote:Guys, how do you manage to play this game in full screen with widescreen monitors?

Windowed mode respects the aspect ratio, but going full screen destroys it and squashes the image! :(

That's strange. I'm using 5:4 monitors - not widescreen, but not 4:3 either; still there's no distortion in fullscreen (I get square pixels, same as in windowed mode).
Did you set screen_width and screen_height correctly in the .cfg? they should match your monitor's native resolution. If things still get stretched, it's probably some setting in your video card's control panel.

Note that having square pixels isn't very true to the original aspect ratio either... it's already kind of squashed compared to 320x200 on a 4:3 CRT, but that's as good as we're gonna get.
web  /   blog   /   tube
User avatar
VileRancour
Oldbie
 
Posts: 1720
Joined: 2003-5-14 @ 22:11
Location: 1-01-80 0:00a

Re: Dune II HD port at last!

Postby GL1zdA » 2012-11-05 @ 08:06

"Multiple unit selection with control groups" - it's like selecting an "easy difficulty" ;)
User avatar
GL1zdA
Oldbie
 
Posts: 788
Joined: 2008-2-29 @ 10:41
Location: Warsaw, PL

Re: Dune II HD port at last!

Postby gerwin » 2012-11-05 @ 11:49

The difficulty change indeed asks for some compensation, fortunately there are options for insatiable sandworms and harder AI.

V1.3 is out. Hmm,The repair-bay issue is not listed in the changelist.
User avatar
gerwin
l33t
 
Posts: 2706
Joined: 2004-5-07 @ 19:21
Location: NL

Re: Dune II HD port at last!

Postby WolverineDK » 2012-11-05 @ 11:53

I am waiting for a Linux Mint deb file or an easy way from the software manager part of Linux Mint. Cause there is no way in hell I want to go into compiling mode again (I burned my fingers once there, so no thank you).
WolverineDK
Oldbie
 
Posts: 1112
Joined: 2006-7-16 @ 21:00
Location: Denmark

Re: Dune II HD port at last!

Postby VileRancour » 2012-11-05 @ 20:57

Hey, v1.3 has support for custom campaigns and modding. Wonder how far this could go -- would be nice to have campaigns based on Children of Dune, or (better yet) Heretics of Dune!
web  /   blog   /   tube
User avatar
VileRancour
Oldbie
 
Posts: 1720
Joined: 2003-5-14 @ 22:11
Location: 1-01-80 0:00a

Re: Dune II HD port at last!

Postby Leolo » 2012-11-05 @ 21:52

VileRancour wrote:Note that having square pixels isn't very true to the original aspect ratio either... it's already kind of squashed compared to 320x200 on a 4:3 CRT, but that's as good as we're gonna get.


Hey, don't be so pessimistic! :P The problem of non-square pixels can be solved (dosbox and scummvm can do the aspect correction in software, for example)

Let's keep the hope alive for aspect ratio correction in Dune Dynasty also! ;)
User avatar
Leolo
Member
 
Posts: 265
Joined: 2002-7-02 @ 22:24

Next

Return to Milliways

Who is online

Users browsing this forum: Matsilagi and 4 guests