RIVA TNT 2 M64 garbled output

Discussion about old graphics cards, monitors and video related things.

RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby MaverickUK » 2019-9-09 @ 15:56

I have an Packard Bell Executive Multi-Media PC,which has a socket 7 motherboard housing an Intel Pentium 133MHz CPU.

I recently purchased an NVIDIA RIVA TNT 2 M64 PCI card, as I wanted to enjoy some early 3D accelerated games on the machine (e.g. Incoming, Quake). Unfortunately I long since got rid of my original RIVA TNT.

The machine has two ISA slots and a single PCI slot.

Packard Bell slots.jpg


Having after powering up the machine I only get a garbled video put

RIVA TNT 2 M64 on Packard Bell.jpg


I have tried the video card in a newer machine (Windows XP era) and it works fine. So it appears to be something about this particular machine.

I've not come across something like this before so unsure what the reason could be?
http://www.strifestreams.com // Regular nuggets of retro gaming
User avatar
MaverickUK
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2017-12-29 @ 23:29
Location: UK

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby Doornkaat » 2019-9-09 @ 22:10

Strange. Ever tried another PCI graphics card in that machine?
Doornkaat
Newbie
 
Posts: 75
Joined: 2017-4-02 @ 06:50

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby MaverickUK » 2019-9-10 @ 11:35

No, unfortunately I don't have any other PCI video cards.

I purchased a PCI video card specially for this machine
http://www.strifestreams.com // Regular nuggets of retro gaming
User avatar
MaverickUK
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2017-12-29 @ 23:29
Location: UK

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby derSammler » 2019-9-10 @ 11:37

Seeing how dusty the machine is in the first picture, I recommend giving it a very good clean. It may not make good contact in the PCI slot because of the dust in there.
derSammler
l33t
 
Posts: 2206
Joined: 2017-4-14 @ 11:30
Location: Germany

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby Jasin Natael » 2019-9-10 @ 16:35

For sure, clean the slots.
AOpen AP53 AMD K6/2 - 233MHZ - 64MB RAM 20GB WD HDD Win98SE

Compaq Presario 5152 AMD K6-III+ 550MHZ 512MB RAM ATi Radeon 9250SE 256MB PCI Aureal Vortex 2

Asus A7V-VE AMD Athlon T-Bird 1.20GHZ 512MB RAM ATi Radeon 7500 DDR 64MB Vortex 2 32GB KingSpec SSD
User avatar
Jasin Natael
Newbie
 
Posts: 55
Joined: 2017-3-18 @ 04:11
Location: United States

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby MaverickUK » 2019-9-12 @ 08:47

I've given the PCI slot a good clean out

IMG_20190910_231605.jpg


Unfortunately I'm still getting the same result :-/

I've had a look in the BIOS to see if there's a setting that would make a difference

IMG_20190910_231946.jpg


IMG_20190910_231959.jpg


IMG_20190910_232012.jpg


I've tried enabling the PCI Burst mode, however that's made no odds either.
http://www.strifestreams.com // Regular nuggets of retro gaming
User avatar
MaverickUK
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2017-12-29 @ 23:29
Location: UK

Re: RIVA TNT 2 M64 garbled output

Postby Doornkaat » 2019-9-12 @ 10:59

The next troubleshooting step would be to get another older PCI graphics card and test it in the system to see wether the system does not like PCI graphics cards at all or if it just doesn't like the M64.
Or maybe a different PCI card like an IDE controller to find out wether the bus works at all.
Doornkaat
Newbie
 
Posts: 75
Joined: 2017-4-02 @ 06:50


Return to Video

Who is online

Users browsing this forum: Duouk2000 and 2 guests