VOGONS


Reply 241 of 263, by DNSDies

User metadata
Rank Member
Rank
Member

yeah, tried that. 10 seems to be the best result. It just might be a very noisy video card causing it.
My Alaris Cougar doesn't seem to have it nearly as bad, but it has a higher quality vesa video card with a better ramdac.

Reply 242 of 263, by darry

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++
DNSDies wrote on 2022-07-06, 04:59:

yeah, tried that. 10 seems to be the best result. It just might be a very noisy video card causing it.

What video card is that ? Is the RAMDAC integrated or external ( socketed or not) ?

Reply 243 of 263, by crazii

User metadata
Rank Member
Rank
Member
gen_angry wrote on 2022-06-20, 06:45:

I'm also seeing a lot of noisy waves 🙁

I've tried two brand with the same AGxx chip and both have the waves, from my experience, the higher resolution you set, the smaller the waves becomes.

Toshiba Satellite Pro 4300 - YMF744, Savage IX
Toshiba Satellite 2805-S501 - YMF754, GeForce 2Go
IBM Thinkpad A21p - CS4624, Mobility Radeon 128
main: Intel NUC11PHKi7C Phantom Canyon: i7-1165G7 RTX2060 64G 2T760PSDD

Reply 244 of 263, by NyLan

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Received the A300 today !
And....also ordered an OSSC for the sake of science 😆

My Intel SE440BX-2 Intel's website Mirror : Modified to include docs, refs and BIOSes.
Proud owner of a TL866 II
Personal GitHub

Reply 245 of 263, by agent_x007

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
NyLan wrote on 2022-06-30, 07:48:

looks like to be something that only converts VGA to Hdmi. I don't see any scaler feature. 😢

I took apart my VC160A some time ago (no analog Audio-In version of VC180A), here's Vogons topic I put them into : LINK

157143230295.png

Reply 246 of 263, by Tom84

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

All,

Does anyone have an issue with Extron RGB-HDMI 300A (I got used one, not brand new).

After I turn it on, the LED indicator turns amber instead of green, suggesting that it receives power but cannot see video input.

That is quite weird as the VGA from S3ViRGE (or Voodoo 2) works just fine with the old monitor. I suspect that Extron is faulty, but it would be better to ask you guys as it seems that you are quite experienced (maybe I missed something?).

Many thanks!

Reply 247 of 263, by Pierre32

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
Tom84 wrote on 2022-08-14, 23:22:
All, […]
Show full quote

All,

Does anyone have an issue with Extron RGB-HDMI 300A (I got used one, not brand new).

After I turn it on, the LED indicator turns amber instead of green, suggesting that it receives power but cannot see video input.

That is quite weird as the VGA from S3ViRGE (or Voodoo 2) works just fine with the old monitor. I suspect that Extron is faulty, but it would be better to ask you guys as it seems that you are quite experienced (maybe I missed something?).

Many thanks!

This has triggered the vaguest of memories from when I was playing with mine. I remember there was one machine it just wouldn't play with (which had an onboard VGA output). Do you have another VGA signal you can try it with?

Reply 248 of 263, by Tom84

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Sadly no, I do not have another VGA to try out... for now I just got my first old build based on P55C (circa 1998). I was thinking to buy brand new Startech VGA2HDMIPRO (https://www.amazon.com/StarTech-com-VGA-HDMI- … =dp_ob_title_ce), however this one supports 640X480 so DOS/BIOS may not work, as text mode is 720x400 strictly. For now will stick to old 17" monitor... will look for another scaler...

Reply 249 of 263, by SaxxonPike

User metadata
Rank Member
Rank
Member

I'm going to share my experience with scalers:

The reason I had issues with 320x200 and 720x400 on cards I used is, the sync timings are 100% identical between those two modes. (At least, according to the VGA spec.) Exact timings were obtained using Datapath cards and RGBEasy API, and this held true for 3dfx, Nvidia and S3 cards at least.

Honestly I have never used a single scaler that knew the difference between the two. Either resolution can look great at a time, but not both at once. And that is due to the nature of the analog video signal: it doesn't have a horizontal resolution. It has timings and a line count. In 320x200 mode, it just repeats each line to make 400.

How LCD monitors can get it somewhat close is beyond me- I'm not sure what magic they use, but you still get scaling artifacts to some degree. I can only guess these devices sample the line at quite a high rate and interpolate the samples. Or there's some kind of funky heuristic that doesn't have anything to do with the VGA spec. Mystery to me.

In the end, I decided just to make 320x200 look good and text mode will forever look like crap. It would otherwise require a manual preset selection each time. Vertical squiggly lines are not avoidable in my capture but only while in text mode.

I use an Extron DVS 605 and turn on rate-matching so that these modes still come through at vsync=70hz, but it can of course output something else up to 120hz if I really need it to. And it even handles my Commodore 64 with both NTSC and PAL chips, something the DVS 304 DVI did not do.

Also have the 300 mentioned earlier and it has worked well for me as a general purpose "I don't want to screw with settings, I just want a picture" scaler, although it too had the aforementioned tradeoff and necessary configuration just for 320x200.

Sound device guides:
Sound Blaster
Aztech
OPL3-SA

Reply 250 of 263, by socram8888

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

For those that have a AIXXCO adapter working at 720x400@70, can you please open it up and check the IC inside? I think they've """upgraded""" it and it's now using a MacroSilicon MS9288C instead, which doesn't seem to be capable of handling it.

Attachments

  • ms.jpg
    Filename
    ms.jpg
    File size
    37.62 KiB
    Views
    401 views
    File license
    Public domain
  • a.jpg
    Filename
    a.jpg
    File size
    150.33 KiB
    Views
    402 views
    File license
    Public domain

Reply 251 of 263, by DoZator

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

For MS-DOS and Win9x games, I've always preferred refresh rates between 100 and 144 hertz. I set these frequencies in MS-DOS - using the UniRefresh program, and in Windows - with standard tools (Registry settings and dxdiag). Also, I liked the Startech VGA2HDMIPRO product for its support for image reflection.

Tell me, which VGA-> HDMI solution is currently best suited for these two purposes together (What would support 100hz + frequencies and have the reflection function in the settings)?

SaxxonPike wrote on 2022-08-16, 15:07:

I'm using Extron DVS 605

Does the Extron DVS 605 support screen mirroring (Right to Left)?

Reply 252 of 263, by christal87

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
socram8888 wrote on 2022-10-05, 18:25:

For those that have a AIXXCO adapter working at 720x400@70, can you please open it up and check the IC inside? I think they've """upgraded""" it and it's now using a MacroSilicon MS9288C instead, which doesn't seem to be capable of handling it.

Mine has an IC with a marking written 'AG02-EX' inside. I've found someone's blog online about that MacroSilicon not working with older modes, unfortunately. There's only specs I could find about it, not even a datasheet. Maybe the I2C EEPROM is missing some EDID data. Someone with an EEPROM reader or hooking it up to an arduino could dump it's contents and investigate.

Reply 253 of 263, by doshea

User metadata
Rank Member
Rank
Member
socram8888 wrote on 2022-10-05, 18:25:

For those that have a AIXXCO adapter working at 720x400@70, can you please open it up and check the IC inside? I think they've """upgraded""" it and it's now using a MacroSilicon MS9288C instead, which doesn't seem to be capable of handling it.

Mine is also AG02-EX (it says 2103 under that, which I can only tell from having taken a photo of it and zoomed in 😀 )

The first cheap adapter I tried also had an MS9288C, and it also didn't work with 720x400@70Hz.

It would be sad if the only cheap working option out there is no longer available!

Reply 254 of 263, by socram8888

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
christal87 wrote on 2022-10-06, 15:19:

Mine has an IC with a marking written 'AG02-EX' inside. I've found someone's blog online about that MacroSilicon not working with older modes, unfortunately. There's only specs I could find about it, not even a datasheet. Maybe the I2C EEPROM is missing some EDID data. Someone with an EEPROM reader or hooking it up to an arduino could dump it's contents and investigate.

doshea wrote on 2022-10-07, 22:37:

Mine is also AG02-EX (it says 2103 under that, which I can only tell from having taken a photo of it and zoomed in 😀 )

Mine was bought in March 31st, 2022. I guess you bought yours earlier than that?

Reply 255 of 263, by christal87

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
socram8888 wrote on 2022-10-17, 08:45:
christal87 wrote on 2022-10-06, 15:19:

Mine has an IC with a marking written 'AG02-EX' inside. I've found someone's blog online about that MacroSilicon not working with older modes, unfortunately. There's only specs I could find about it, not even a datasheet. Maybe the I2C EEPROM is missing some EDID data. Someone with an EEPROM reader or hooking it up to an arduino could dump it's contents and investigate.

doshea wrote on 2022-10-07, 22:37:

Mine is also AG02-EX (it says 2103 under that, which I can only tell from having taken a photo of it and zoomed in 😀 )

Mine was bought in March 31st, 2022. I guess you bought yours earlier than that?

I bough mine on July 2nd, 2021 and the order history points to this item now on aliexpress (which looks exacly the same on the outside at least):
https://www.aliexpress.com/item/32692452101.html

Reply 256 of 263, by agent_x007

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Pictures of my Delock 62408 : https://www.delock.de/produkt/62408/pdf.html?sprache=en

Top side 62408.jpg
Filename
Top side 62408.jpg
File size
606.72 KiB
Views
248 views
File license
Fair use/fair dealing exception
Bottom side 62408.jpg
Filename
Bottom side 62408.jpg
File size
562.66 KiB
Views
248 views
File license
Fair use/fair dealing exception

Video IC used : LINK
Spec sheet for it : LINK
Can do 1280 x 1024 at 75Hz (rated speed).

I tried it under Windows XP, and it can do up to 1280x720 @ 85Hz (720p being max. vertical resolution for this mode, but 1024x768 @ 85Hz also works). 85Hz+ isn't possible.

157143230295.png

Reply 257 of 263, by Lynxman

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I have built many GBScontrol units with various GBS-boards. It's amazing for Amigas for example but barely works with PC resolutions. MY 60 Hz BIOS page tends to work but not 70 Hz DOS, except sometimes it does... barely. I don't think the dev has a retro PC to test with so it's not a priority but maybe we can change that. He's responsive on Github. GBSControl would be the best solution in my opinion as there's zero lag and programmable individual screen settings like position and scaling for all the different resolutions we use so it will automatically center the image on screen if presets are saved. The downside with GBS is that it doesn't mix audio into the HDMI signal but that's rarely relevant for us PC guys.

The capacitor upgrades mentioned on the GBSControl Github wiki do a great job of cleaning up noise in the picture both on the analog and digital out versions of the boards: https://github.com/ramapcsx2/gbs-control/wiki … are-Mod-Library

GBSControl also doesn't know what to make of the RGB signal from my Amstrad CPC, but that's another story.

Reply 258 of 263, by doshea

User metadata
Rank Member
Rank
Member
socram8888 wrote on 2022-10-17, 08:45:

Mine was bought in March 31st, 2022. I guess you bought yours earlier than that?

I ordered mine December 26th 2021 and it arrived mid-January.

Reply 259 of 263, by Tom84

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I have decided to dump Extron RGB-HDMI 300A completely. Now I have OSSC 1.7; it works great out of the box 😀 It is not necessarily the cheapest solution, but it works without any headaches.

Finally it is time to have some fun with my Pentium 233 MHX 😁