Creature Shock - How To Make It Run..

Having problems with a specific game or application? Post your problems here!

Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-15 @ 20:41

Pre-amble:
I am aware that many people think this game is rubbish, but I happen to enjoy it.


Amble:

Exaclty this. How does one make Creature Shock work with DosBox or otherwise?

I have tried it on Windows 98 and Vista, and under DosBox. On DosBox and 98 I get to the first level but then it crashes.

Any Ideas?

Thanks,
Turaga Nuju
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby wd » 2007-10-16 @ 06:27

[removed some "discussion"]

Tried loadfix?
wd
DOSBox Author
 
Posts: 10818
Joined: 2003-12-03 @ 21:23

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby F2bnp » 2007-10-16 @ 11:25

Hmmm what about trying to play it on pure DOS in the Win98?
User avatar
F2bnp
l33t
 
Posts: 3496
Joined: 2007-9-23 @ 10:19

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-16 @ 15:07

I tried pure DOS, but it doesnt like the DOS4GW file.

I then tried a new version of DOS4GW (From this forum) but that did not work either.

What is this 'loadfix' ?
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby wildweasel » 2007-10-16 @ 16:11

Run "loadfix" in DOSBox, and it'll use up about 64 K of RAM for games that don't expect you to have so much free memory. Fixes some games, but your mileage may vary in this case.
ImageImageImage
User avatar
wildweasel
Member
 
Posts: 183
Joined: 2007-8-06 @ 03:31
Location: Searchin' low and high

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby doomer » 2007-10-18 @ 09:59

Creature Shock rules. :D I remember what it was to play it in 1994 and 1995. It is still great today. :)
So here is what you need to make it run. It does not need loadfix. Set the memory to 16Mb. Install the game. Make sure you set the core to dynamic, and also set the cycles to not more than 40000. Otherwise Creature Shock outputs a dos4gw error. Crshock just doesn't run on faster machines.

Used to crash in the same way on my dos dedicated pc (350 Mhz PII), unless I ran moslow.

So set the cycles to 40000, and not more; core to dynamic, use dosbox 0.72. Plays fine with these settings. Enjoy :)
doomer
Member
 
Posts: 187
Joined: 2005-12-31 @ 10:10
Location: Bulgaria

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-21 @ 20:36

Can you explain how to do that?

I tried a few things to no avail
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-21 @ 20:42

Never mind, I figured it out. Thanks!
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby ADDiCT » 2007-10-21 @ 20:52

I've not tested the game yet (have it around somewhere), but using DOS/32A instead of the original DOS4GW could make it run better. I'm using DOS/32A with all DOS4GW games, with very good results. Most games run more fluid and a bit faster with DOS/32A. Unfortunately, GLIDE accelerated games (Tomb Raider 3DFX, for example) will crash with DOS/32A, which is a known bug AFAIK.
User avatar
ADDiCT
Oldbie
 
Posts: 1170
Joined: 2007-2-02 @ 15:07
Location: Retroland

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby doomer » 2007-10-21 @ 21:08

Turaga Nuju wrote:Never mind, I figured it out. Thanks!


Glad I could help you. :) Enjoy the game
doomer
Member
 
Posts: 187
Joined: 2005-12-31 @ 10:10
Location: Bulgaria

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-22 @ 11:24

New problem, it doesnt save my progress.

Is there a way to get the save working, or will I have to do it all in one sitting?
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby MiniMax » 2007-10-22 @ 11:32

Did you install the game from DOSBox or from Vista?
DOSBox 0.73 ReadMe | DOSBox Wiki | DOSBox 60 seconds guide | How to ask questions
_________________
Lenovo M58p | Core 2 Quad Q8400 @ 2.66 GHz | Radeon R7 240 | LG HL-DT-ST DVDRAM GH40N | Win 10 Pro
User avatar
MiniMax
Moderator
 
Posts: 5128
Joined: 2004-1-18 @ 04:15
Location: Stockholm, Sweden, Europe, Earth Interests: Old games & young women

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-22 @ 12:14

DOSbox
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Xelasarg » 2007-10-22 @ 12:55

Maybe check your game files for copy protection?
"What's a paladin?!"
User avatar
Xelasarg
Member
 
Posts: 255
Joined: 2003-9-19 @ 09:10
Location: In the middle of something

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby doomer » 2007-10-22 @ 21:09

It should save properly.. Saves okay here.. You need to make sure that the directory you have mounted is not write-protected on your actual hard drive.
doomer
Member
 
Posts: 187
Joined: 2005-12-31 @ 10:10
Location: Bulgaria

Re: Creature Shock - How To Make It Run..

Postby Turaga Nuju » 2007-10-23 @ 08:48

Regardless, I decided to complete the first level, die and then see if it loaded. Slight hitch in that plan. I sat through all five levels in a row and finished the game :D
User avatar
Turaga Nuju
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 2007-10-15 @ 20:38
Location: Cardiff


Return to DOSBox Games/Apps

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests