awe64 - no sound

Discussion about old sound cards, MIDI devices and sound related accessories.

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:03

The pic with config.sys before those changes are a few posts back with the word after on it and the is config.sys after those changes
Attachments
DSC_0895.JPG
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 22:10

Move the HIMEM.SYS entry to the very top.
Add the following in a new line after DOS=UMB:
DEVICE=C:\Windows\EMM386.EXE AUTO

Post latest CONFIG.SYS

In a DOS promt, type:
Mem /c/p

Post output.
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:20

First pic is new config.sys and second and third pic are the men /c/p command
Attachments
DSC_0896.JPG
DSC_0897.JPG
DSC_0898.JPG
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 22:37

Reboot.

What happens when you test sound in DIAGNOSE.EXE, do you get any error messages?

Can you type REM and a space just before the CTCM entry in CONFIG.SYS, reboot and test with DIAGNOSE.EXE?

Any error messages?
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:45

1st test sound - same as before - 8-bit and 16 bit working and synthesize and awe wavetable still no sound

2nd sound test after REM - aweutil failed to initialize and the 8-bit,16-bit working and nothing out of synthesize sound and the awe wavetable is not there at all to test sound
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 22:47

Do you get any error messages in DIAGNOSE.EXE when you hear no sound?
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:48

nope no error messages
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby gdjacobs » 2017-1-04 @ 22:52

Anyone know what the analog path is from the EMU8k?
User avatar
gdjacobs
l33t++
 
Posts: 6588
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:53

gdjacobs wrote:Anyone know what the analog path is from the EMU8k?


no idea
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 22:54

Do hear any FM in games?
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 22:55

what would be classed as fm - what kind of games
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 22:57

Just choose normal Sound Blaster options in a DOS game of your choice. AWE64 has an OPL3 clone.
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 23:04

no nothing

doom 1 & 2 - no fm but there is sfx
wolf3d - detects soundblaster but no fm but there is sfx
commander Keen 5 & 6 - detects soundblaster but no fm

when try quake 1 - the sfx sound is heard but the cd audio is heard with cd audio cable plugged in to card
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby j^aws » 2017-1-04 @ 23:24

Probably something wrong with the soundcard hardware. You could try the card in another motherboard, or try another similar soundcard in this motherboard to eliminate more things.
j^aws
Oldbie
 
Posts: 779
Joined: 2013-2-02 @ 19:39
Location: UK

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 23:27

will try tomorrow and the sound card that was in before was my soundblaster pro 2 and no issues except for a couple of games where the sound went garbled but try those games that did that on old sound card on awe64 and the sound isn't garbled
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby gdjacobs » 2017-1-04 @ 23:29

The AWE64 pipes all FM to the EMU8k block which sends it to the analog mixer chip after applying effects like reverb. This particular card appears to integrate EMU8k functionality, analog mixer, and the bus chip in one IC. As such, there's no possible signal break that I can think of and we must be looking at a chip fault or exotic software incompatibility.

What driver package are you using for this card? Is it original or a download?
User avatar
gdjacobs
l33t++
 
Posts: 6588
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-04 @ 23:36

downloaded from creative website as didn't get original disc with card
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby gdjacobs » 2017-1-05 @ 05:23

Hmm... That should be good, but I guess you could try the driver from Metropoli.
ftp://ftp.mpoli.fi/pub/hardware/SOUND/CLABS/INDEX.HTM

Pretty good chance it's the same, but I think we're rapidly running out of moves.

Retronn has the original AWE64 Value CD online:
ftp://ftp.retronn.de/driver/Creative/CDs/
User avatar
gdjacobs
l33t++
 
Posts: 6588
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-05 @ 20:49

j^aws wrote:Probably something wrong with the soundcard hardware. You could try the card in another motherboard, or try another similar soundcard in this motherboard to eliminate more things.


try in different computer with fresh install of dos and install using the drivers from creative website (ctcmbbs.exe and sbbasic.exe) and no luck - still same results
Last edited by Robhalfordfan on 2017-1-05 @ 20:51, edited 1 time in total.
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

Re: awe64 - no sound

Postby Robhalfordfan » 2017-1-05 @ 20:50

gdjacobs wrote:Hmm... That should be good, but I guess you could try the driver from Metropoli.
ftp://ftp.mpoli.fi/pub/hardware/SOUND/CLABS/INDEX.HTM

Pretty good chance it's the same, but I think we're rapidly running out of moves.

Retronn has the original AWE64 Value CD online:
ftp://ftp.retronn.de/driver/Creative/CDs/


try the two different cd drivers and still results as before and same the drivers from first web address and the ctmidi file is dated the same as the drivers from creative website
User avatar
Robhalfordfan
Member
 
Posts: 306
Joined: 2016-11-24 @ 18:55

PreviousNext

Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: SuperDeadite and 1 guest