QuikMenu III

Getting old DOS games working on modern hardware. (DOSBox topics belong in DOSBox areas below, not here).

QuikMenu III

Postby PeterLI » 2014-5-22 @ 02:49

-
Last edited by PeterLI on 2016-12-15 @ 19:46, edited 1 time in total.
PeterLI
l33t
 
Posts: 2392
Joined: 2013-10-18 @ 02:30

Re: QuikMenu III

Postby laxdragon » 2014-5-22 @ 14:27

Not that I am aware if. It does import Windows .ico files, but the palette comes up wrong when you do so. I ended up manually cleaning up the icons in the built in editor after importing them. Perhaps there was a way to do that better, but I didn't stumble on it.

This is what my QM3 setup with imported Windows icons looks like (note some of the colors are wrong):

Image

Image
User avatar
laxdragon
Member
 
Posts: 387
Joined: 2004-10-22 @ 18:42
Location: Minneapolis, MN

Re: QuikMenu III

Postby PeterLI » 2014-5-22 @ 18:35

-
Last edited by PeterLI on 2016-12-15 @ 19:46, edited 1 time in total.
PeterLI
l33t
 
Posts: 2392
Joined: 2013-10-18 @ 02:30

Re: QuikMenu III

Postby retrofanatic » 2014-5-22 @ 19:35

This website http://archive2.tivocommunity.com/tivo-vb/showthread.php?t=219550 mentions that the icons that were found to work have the following specs:

Width 32
Height 32
Horz. Res. 96dpi
Vert. Rex. 96dpi
Bit Depth 32
Frame Count 1

I have a feeling though that 32 bit depth may be too much? One of the posters on that site also mentions that the icons may be 40x40 and 16 colors (which makes more sense).

Maybe do a search for 16 color windows icons or .ico or something like that, so that icons you may find are already in 16 colors so you don't have to change anything. I am guessing that this is a long shot though.

The windows icons laxdragon mentions most likely contain more than 16 colors and that is why they are not perfect, but they look great cleaned up in the above photos.

Anyway, I remember that there were many shareware and freeware icon editors available for DOS and windows back in the day, and I believe that you can use NeoPaint or even PhotoShop (if you have those programs) to play around with different icon sizes and colours.

It may be a lot of work, but the menu looks really cool and I think it would be worth the time and effort to get the icons to look right (as laxdragon has done).
User avatar
retrofanatic
Oldbie
 
Posts: 820
Joined: 2014-1-05 @ 03:56

Re: QuikMenu III

Postby keropi » 2014-5-22 @ 19:41

have a looksie on GRlDOs , it was suggested in another thread and it's just brilliant! (it also has an english language option :lol: )

Image

http://www.gr-lida.org/grldos/
User avatar
keropi
l33t++
 
Posts: 7295
Joined: 2003-9-08 @ 06:45
Location: Greece

Re: QuikMenu III

Postby PeterLI » 2014-5-22 @ 23:28

-
Last edited by PeterLI on 2016-12-15 @ 19:46, edited 1 time in total.
PeterLI
l33t
 
Posts: 2392
Joined: 2013-10-18 @ 02:30

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-23 @ 11:10

retrofanatic wrote:I have a feeling though that 32 bit depth may be too much? One of the posters on that site also mentions that the icons may be 40x40 and 16 colors (which makes more sense).


The icons are 32x32 and 16 colors, but they must match the QuickMenu III default 16-color palette to look right (which is different than the standard Windows 16-color palette).

(Edit) P.S. Here is my own icon collection for QM3 from back in the day. Note that the ZIP contains the file "QM_COLOR.DEF", and also contains all of the stock QM3 icons (as well as all of the custom ones that I had created throughout the years).

http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... ibrary.zip

Screenshots of my QM3 menus and GUI from back in the day are here (showing many of those icons) -> http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... reenshots/ :)
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby keropi » 2014-5-23 @ 11:23

^ thanks for sharing the icons, grabbed!
User avatar
keropi
l33t++
 
Posts: 7295
Joined: 2003-9-08 @ 06:45
Location: Greece

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-23 @ 11:53

keropi wrote:^ thanks for sharing the icons, grabbed!


Yer welcome! :)

P.S. Attached is a screenie of all of my custom icons that I've added to that default QM3 icons collection file ("QM_COLOR.DEF") throughout the ages :)

(Edit) P.P.S. "What the hell are those first four icons in the screenie?" you ask LOL? Three air conditioning companies that I used to provide PC support for back in the day... General Air Control, A-TOP Air Conditioning, and AMH Air Conditioning; and the fourth icon was an iconized version of my own business logo <grin> :)
Attachments
Weeds_QuickMenu_III_Icons_Collection.png
(62.52 KiB) Not downloaded yet
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby keropi » 2014-5-23 @ 20:05

^ now I need to get my $@#$ down and finally make a QMIII setup on my DOS pc :D
User avatar
keropi
l33t++
 
Posts: 7295
Joined: 2003-9-08 @ 06:45
Location: Greece

Re: QuikMenu III

Postby retrofanatic » 2014-5-23 @ 20:13

rfnagel wrote:
retrofanatic wrote:I have a feeling though that 32 bit depth may be too much? One of the posters on that site also mentions that the icons may be 40x40 and 16 colors (which makes more sense).


The icons are 32x32 and 16 colors, but they must match the QuickMenu III default 16-color palette to look right (which is different than the standard Windows 16-color palette).

(Edit) P.S. Here is my own icon collection for QM3 from back in the day. Note that the ZIP contains the file "QM_COLOR.DEF", and also contains all of the stock QM3 icons (as well as all of the custom ones that I had created throughout the years).

http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... ibrary.zip

Screenshots of my QM3 menus and GUI from back in the day are here (showing many of those icons) -> http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... reenshots/ :)


Thank you for clarifying that (regarding icon size and color palette)....after reading this post, I have become very interested in setting up QuikMenu III on one of my DOS systems.

And, yes, thank you very much for the icons! very cool. I am sure I will use some of these in my setup when I put it together.

BTW, I really like the wolfenstein and arkanoid icons (about halfway down the page).
User avatar
retrofanatic
Oldbie
 
Posts: 820
Joined: 2014-1-05 @ 03:56

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-24 @ 09:44

keropi wrote:^ now I need to get my $@#$ down and finally make a QMIII setup on my DOS pc :D


retrofanatic wrote:after reading this post, I have become very interested in setting up QuikMenu III on one of my DOS systems.


You guys REALLY need to do that... IM(NotSo)HO QM3 is the ABSOLUTE BEST DOS menu system ever created! :)

I bought and used it (or earlier versions) for YEARS (1991+) on my old 486DX4-100 ( http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... X4-100.htm , piccie #4 from the top).

I've tried many DOS menu programs throughout the decades, and that one always worked the best... NO memory overhead when running programs, ALL ran programs logged, pretty GUI, and integrated network support and other tools (email, calculator, file manage, etc..).

The only close second that I like (which had NO where near as many features as QM3) was the ancient "Point and Shoot" text-based DOS menu system. I used that one for many a year as well, pre-1992/1993 :)


retrofanatic wrote:Thank you for clarifying that (regarding icon size and color palette)


You're welcome! :)


retrofanatic wrote:And, yes, thank you very much for the icons! very cool. I am sure I will use some of these in my setup when I put it together.


Thanks, glad you liked them :)


retrofanatic wrote:BTW, I really like the wolfenstein and arkanoid icons (about halfway down the page).


Again, thanks! :)

If my memory serves me correctly, both of those I created from actual screenshots from the games (e.g. the Wolf3D one from the game's titlescreen). Then resizing and downsampling the screenshots using Paint Shop Pro, and then matching the 16-color QM3 palette as closely as possible.

As far as the Arkanoid one, I really don't even remember WHAT game that actually was... although I'm quite sure that I have it backed up on my old 486 system backup CDs (as well as an external USB drive) LOL!
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby badmojo » 2014-5-24 @ 10:02

keropi wrote:^ thanks for sharing the icons, grabbed!


+1

Looking through those was like a trip down memory lane!
If it's broke, then fix it!
User avatar
badmojo
l33t
 
Posts: 3268
Joined: 2011-10-11 @ 04:14
Location: Australia

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-24 @ 10:10

P.S. Attached are a few choice screenshots of my old QM3 setup (these screenshots are a select few that are located at one of the links I mentioned above -> http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... reenshots/ ):

"02_QuikMenu_III_Weeds_Main_Menu.png"
Hehe, notice my "WinDoZe 95-ish" buttons at the bottom left <grin> :)

"09_QuikMenu_III_Weeds_Games_I_Menu.png"
Ahhh... NOW I remember what those two other "arkanoid" games were: "Bananoid" and "Break Machine" :)

"15_QuikMenu_III_Weeds_DOS_Utilities_Menu.png"
Hehe, icon "S": "WeedFont" version 3.0... I totally forgot obout that one, a QBasic utility that I had coded to control various font and text format capabilites of my old Panasonic KXP-2123 dot-matrix printer. BTW, I STILL have that old printer boxed up somewhere :)

"18_QuikMenu_III_Weeds_Programs_Menu.png"
Simply MY way of "thumbing my nose" at WinDoZe 95 back in the day (BTW, those ran W311WFWG) LOL! I figured, "what the hey?"... *I* will put *WINDOWS* on an "all programs-ish" looking button LOL! :) TAKE THAT, BILLY GATES!!!
Attachments
18_QuikMenu_III_Weeds_Programs_Menu.png
18_QuikMenu_III_Weeds_Programs_Menu.png (55.11 KiB) Viewed 4188 times
15_QuikMenu_III_Weeds_DOS_Utilities_Menu.png
15_QuikMenu_III_Weeds_DOS_Utilities_Menu.png (62.2 KiB) Viewed 4188 times
09_QuikMenu_III_Weeds_Games_I_Menu.png
09_QuikMenu_III_Weeds_Games_I_Menu.png (64.96 KiB) Viewed 4188 times
02_QuikMenu_III_Weeds_Main_Menu.png
02_QuikMenu_III_Weeds_Main_Menu.png (57.39 KiB) Viewed 4188 times
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby PeterLI » 2014-5-26 @ 19:08

-
Last edited by PeterLI on 2016-12-15 @ 19:47, edited 1 time in total.
PeterLI
l33t
 
Posts: 2392
Joined: 2013-10-18 @ 02:30

Re: QuikMenu III

Postby keropi » 2014-5-26 @ 22:28

^ awesome!
User avatar
keropi
l33t++
 
Posts: 7295
Joined: 2003-9-08 @ 06:45
Location: Greece

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-27 @ 06:56

PeterLI wrote:Really cool! NeoSoft got back to me today. You can download the official icon expansion pack here: https://drive.google.com/file/d/0B1s--Z ... sp=sharing. I get an error message when I try to install it. I will try again this evening.


If it doesn't install properly, open up the "ICONLIB.ZIP" file that is contained in the "QM3IconLib.zip" download, and simply copy the PCX images to wherever your QM3 wallpaper is stored on your hard drive. Then, copy (or rename) the included "ICONS.$$$" file to the filename "QM_COLOR.DEF" in your QM3 directory (overwriting the original).

Note that if you already have any custom icons in your original installed copy of that "QM_COLOR.DEF" file, they will be overwritten!

Lastly, after looking at the included PCX format wallpaper images, I vaguely remember that I myself also had that icon and wallpaper pack back in the day, In other words, my "QM_COLOR.DEF" file that I linked to previously will already have all of those icon-pack icons in it :)
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby rfnagel » 2014-5-27 @ 07:05

BTW (sort of off-topic), but speaking of NeoSoft... does anyone remember the ancient DOS screensaver made by them called "Phantom Screen"? :) How's about "NeoBook" for DOS? And, of course, one can't forget "NeoPaint" for DOS? Hehe, I bought 'em all back in the day, and more recently (well, actually, years ago), NeoBook for Windows -> http://www.neosoftware.com/neobook/userinfo.php?uid=54 :)
Rich ¥Weeds¥ Nagel
http://www.richnagel.net
User avatar
rfnagel
Oldbie
 
Posts: 1201
Joined: 2009-4-03 @ 22:24
Location: Out in the woods of Crystal River, Florida USA

Re: QuikMenu III

Postby PeterLI » 2014-5-27 @ 12:45

-
Last edited by PeterLI on 2016-12-15 @ 19:47, edited 1 time in total.
PeterLI
l33t
 
Posts: 2392
Joined: 2013-10-18 @ 02:30

Re: QuikMenu III

Postby badmojo » 2014-6-10 @ 02:51

rfnagel wrote:(Edit) P.S. Here is my own icon collection for QM3 from back in the day. Note that the ZIP contains the file "QM_COLOR.DEF", and also contains all of the stock QM3 icons (as well as all of the custom ones that I had created throughout the years).

http://jasonwilliams400com.startlogic.c ... ibrary.zip


Hi Weeds! I was playing around with QM yesterday and decided to try out your stuff - should the zip contain icon files too? It only seems to contain the .DEF file?

Apologies if I've missed something simple, like the icons are IN the .DEF file :)
If it's broke, then fix it!
User avatar
badmojo
l33t
 
Posts: 3268
Joined: 2011-10-11 @ 04:14
Location: Australia

Next

Return to DOS

Who is online

Users browsing this forum: kolderman and 1 guest