Matrox Mystique no video

Discussion about old graphics cards, monitors and video related things.

Matrox Mystique no video

Postby oeuvre » 2018-6-02 @ 03:35

Hey all,

Bought a cheap Matrox Mystique 4MB on eBay. Popped it in an IBM Aptiva, doesn't boot. No video/post. Tried it in my Dell Dimension XPS D333, no boot and post but the machine makes some beeps (presume it's the faulty/no video card beep). Both machines work fine when used with another PCI video card (or in the Dell's case, an AGP one). The card looks very clean inside and out. I tried cleaning the PCI contacts on both sides with isopropyl alcohol but it didn't help.

Pictures would be nice. Here.
Attachments
20180601_235422.jpg
20180601_235430.jpg
20180601_235417.jpg
Dell Precision T1650 Intel Xeon E3-1240v2, 16GB, NVIDIA Quadro 4000 2GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel 6700, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 3028
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA

Re: Matrox Mystique no video

Postby oeuvre » 2018-6-02 @ 14:28

update - my desktop has PCI slots so I tried it in there. It seems to work but not on the other machines.
Attachments
Clipboard01.jpg
Dell Precision T1650 Intel Xeon E3-1240v2, 16GB, NVIDIA Quadro 4000 2GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel 6700, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 3028
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA

Re: Matrox Mystique no video

Postby misterjones » 2018-6-02 @ 17:29

what other cards are in the Aptiva?
User avatar
misterjones
Member
 
Posts: 118
Joined: 2014-1-13 @ 05:47
Location: USA

Re: Matrox Mystique no video

Postby oeuvre » 2018-6-02 @ 17:47

a Yamaha YMF719 and an NE2000 ISA clone.
Dell Precision T1650 Intel Xeon E3-1240v2, 16GB, NVIDIA Quadro 4000 2GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel 6700, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 3028
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA

Re: Matrox Mystique no video

Postby oeuvre » 2018-6-02 @ 19:42

Ho ho ho. Fixed it! Found this ftp://ftp.matrox.com/pub/mga/bios/351notes.txt

and ftp://ftp.matrox.com/pub/mga/bios/setup351.exe

Plugged it into the Dell with the AGP card (ATI Rage) as the primary video card. You can update the BIOS manually with those MGA utilities. mgamon tells you what card you have and then you can run updbios to update it. In my case, I had to run it manually by using progbios -i 858-8.bin -k

just figured this might help someone... This method works for some other Matrox devices like the Millennium, Mystique, Marvel G200, etc. tested it in the Dell and now it runs like a charm on the Aptiva.
Dell Precision T1650 Intel Xeon E3-1240v2, 16GB, NVIDIA Quadro 4000 2GB, SSD + HD, XP/7
Main Desktop Intel 6700, 32GB, AMD RX580 8GB, NVMe SSD + HD, 10
Image
User avatar
oeuvre
l33t
 
Posts: 3028
Joined: 2015-3-31 @ 13:31
Location: USA


Return to Video

Who is online

Users browsing this forum: dionb and 5 guests