HardMPU, anyone?

Discussion about old sound cards, MIDI devices and sound related accessories.

Re: HardMPU, anyone?

Postby ab0tj » 2017-11-27 @ 20:24

chrisNova777 wrote:i just saw a listing for one of these on ebay-- never heard of this interface untill just now.. is it a recent development?

Recent, yes. They've only been available for sale for a few months now. There are some prototype boards that have been in the wild a little longer as well.
ab0tj
Member
 
Posts: 153
Joined: 2015-7-16 @ 16:38
Location: Colorado, USA

Re: HardMPU, anyone?

Postby Maleckii » 2017-11-28 @ 05:57

Image

It works!! Thanks again, ab0tj.
User avatar
Maleckii
Newbie
 
Posts: 16
Joined: 2017-11-01 @ 18:06

Re: HardMPU, anyone?

Postby ab0tj » 2017-11-28 @ 15:10

Maleckii wrote:It works!! Thanks again, ab0tj.

Glad to hear it! And thanks for the review as well.
ab0tj
Member
 
Posts: 153
Joined: 2015-7-16 @ 16:38
Location: Colorado, USA

Re: HardMPU, anyone?

Postby rknize » 2017-12-04 @ 21:38

I just wanted to give a quick thank you for this project. I bought an MT-32 over 15 years ago without understanding that it wouldn't work with the MPU-401 interface on the SoundBlaster. Real MPU-401 cards have gone for crazy money on eBay even back then, so the module just sat in a box while I tried to get something working. I have an ISA perfboard and an old PIC with some latches. I just didn't really know where to start with the software part, and so it eventually went into the same box.

I ran across HardMPU on eBay, found this thread, and decided what the heck. It works great! This saves me so much time. Prices on MT-32s and SC55s have been on the rise since YouTubers like LGR started talking about them recently (that's what reminded me about my MT-32). With the MPU-401 problem largely solved, it will for sure remove that bottleneck on demand. I recently picked up an SC-88 for a decent price, but they are going up now too.

Anyway, thanks again! I just heard Wing Commander through the MT-32 for the first time. So much better!
rknize
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 2017-5-02 @ 21:40

Re: HardMPU, anyone?

Postby badmojo » 2017-12-04 @ 22:06

rknize wrote:... understanding that it wouldn't work with the MPU-401 interface on the SoundBlaster.


Sorry just pedantry I know but it does work with the SoundBlaster MPU-401 in most cases, and the few that don't ("intelligent mode" games) you can use SoftMPU to get around.

Glad you've found a solution you like all the same!
If it's broke, then fix it!
User avatar
badmojo
l33t
 
Posts: 2588
Joined: 2011-10-11 @ 04:14
Location: Australia

Re: HardMPU, anyone?

Postby rknize » 2017-12-04 @ 22:35

True, but there was no SoftMPU 15 years ago. In fact, I didn't even know about SoftMPU until after I found HardMPU. :)
rknize
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 2017-5-02 @ 21:40

Re: HardMPU, anyone?

Postby gdjacobs » 2017-12-04 @ 23:08

badmojo wrote:
rknize wrote:... understanding that it wouldn't work with the MPU-401 interface on the SoundBlaster.


Sorry just pedantry I know but it does work with the SoundBlaster MPU-401 in most cases, and the few that don't ("intelligent mode" games) you can use SoftMPU to get around.

Glad you've found a solution you like all the same!


Except for games which support MT-32 but are incompatible with EMM386.
User avatar
gdjacobs
l33t
 
Posts: 4426
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: HardMPU, anyone?

Postby badmojo » 2017-12-04 @ 23:20

gdjacobs wrote:Except for games which support MT-32 but are incompatible with EMM386.


Sure! How many are we talking?
If it's broke, then fix it!
User avatar
badmojo
l33t
 
Posts: 2588
Joined: 2011-10-11 @ 04:14
Location: Australia

Re: HardMPU, anyone?

Postby gdjacobs » 2017-12-04 @ 23:58

I was being a bit pedantic to your pedantry.

U7 supports MT-32 without requiring intelligent mode. I'm not sure about Comanche. At the moment, I'm not looking for trouble, so I'm reluctant to spend a lot of time checking around.
User avatar
gdjacobs
l33t
 
Posts: 4426
Joined: 2015-11-03 @ 05:51
Location: The Great White North

Re: HardMPU, anyone?

Postby badmojo » 2017-12-05 @ 02:40

gdjacobs wrote:I was being a bit pedantic to your pedantry.


:lol:
If it's broke, then fix it!
User avatar
badmojo
l33t
 
Posts: 2588
Joined: 2011-10-11 @ 04:14
Location: Australia

Re: HardMPU, anyone?

Postby lordbubsy » 2017-12-23 @ 11:42

Thank you for this project ab0tj! I tested a few games on my P133, and it works flawlessly.
I used the default fuses of the 1284 except I ticked off “divide by 8” and I chose “Full swing
crystal oscillator, fast rising time
”.
I took a normal fuse at position F1, not very elegant, but it does the job. :)
1.jpg

Does anyone know a source for those slot brackets in Europe? They are in al kinds of types. I used mine from an ISA VGA card.
lordbubsy
Newbie
 
Posts: 1
Joined: 2017-11-23 @ 03:12

Previous

Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests