VOGONS


Reply 280 of 345, by Stretch

User metadata
Rank Member
Rank
Member

I just read about a program called "Sound Blaster Audigy ADVANCED MB" on the Wikipedia article Environmental Audio Extensions. Apparently the software allows you load soundfonts. Does anyone know how the soundfont synth compares to the EMU chipsets present on the AWE/Live/Audigy/Xfi and does it allow you to apply reverb/chorus etc to MIDI playback?

PC1: Win98SE - Via Apollo Pro Mobo - Pentium II 233 - 256 MB - Voodoo 3 1000 - Acoustic Edge PSC706
PC2: Win98SE - ASRock 775i65G R3.0 - Celeron 2.2 GHz - 2048 MB - Geforce FX5700 - Audigy 2 ZS

Reply 281 of 345, by Nucleoprotein

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Stretch wrote:

I just read about a program called "Sound Blaster Audigy ADVANCED MB" on the Wikipedia article Environmental Audio Extensions. Apparently the software allows you load soundfonts. Does anyone know how the soundfont synth compares to the EMU chipsets present on the AWE/Live/Audigy/Xfi and does it allow you to apply reverb/chorus etc to MIDI playback?

You can run XFi MB3 with all(?) Realtek integrated codecs - you need to force install INF file containing MBfilt64.sys driver from Realtek drivers, then install XFi MB3 software, and then if not work out of the box you need to use GenKGA to generate kga files. GenKGA source code is here: https://pastebin.com/r1Ls55Qn - I will not provide executable file for this so do not ask about it.
XFi MB3 is fully software emulated, dunno about soundfonts, I don't think it supports them at all.

PS: Now it seems is available to download and buy from here: http://software.store.creative.com/p/software … laster-x-fi-mb3

EDIT: Code on pastebin have a wrong password for one key, also to install new X-FI MB3 you require to 'fix' setup.inx of main installer (Setup directory) to skip activation (google 'sexy install shield decompiler'). Everything works on my old, integrated AD2000B - this X-Fi MB3 create new, virtual audio device so it should work on ANY audio card! Soundfonts/midi are not supported.

Reply 282 of 345, by a0divided

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I was able to install the purchasable version of MB3 on a Windows 10 laptop, yet it doesn't seem to work properly for me. The "virtual audio device" is installed and seems to work, but the UI keeps telling me that there is no supported audio device available. Does this version *still* only work on specific hardware, and not just any onboard/Realtek HD card? Or is it a problem with Windows 10?

Reply 283 of 345, by Nucleoprotein

User metadata
Rank Member
Rank
Member
a0divided wrote:

I was able to install the purchasable version of MB3 on a Windows 10 laptop, yet it doesn't seem to work properly for me. The "virtual audio device" is installed and seems to work, but the UI keeps telling me that there is no supported audio device available. Does this version *still* only work on specific hardware, and not just any onboard/Realtek HD card? Or is it a problem with Windows 10?

You need to compile GenKGA and generate KGA files, code with fixed password for one of KGA file is here: https://pastebin.com/kRjwNipr

Reply 284 of 345, by a0divided

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
Nucleoprotein wrote:
a0divided wrote:

I was able to install the purchasable version of MB3 on a Windows 10 laptop, yet it doesn't seem to work properly for me. The "virtual audio device" is installed and seems to work, but the UI keeps telling me that there is no supported audio device available. Does this version *still* only work on specific hardware, and not just any onboard/Realtek HD card? Or is it a problem with Windows 10?

You need to compile GenKGA and generate KGA files, code with fixed password for one of KGA file is here: https://pastebin.com/kRjwNipr

That's exactly what I did. I had uninstalled, ran the compiled GenKGA.exe, checked that there were .kgas generated in C:\ProgramData\Creative\SoftwareLock, then reinstalled MB3, multiple times by now. The UI always tells me that I have no supported audio device, therefore I can't turn on any features/do anything

Reply 286 of 345, by jeckhack

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
Nucleoprotein wrote:
a0divided wrote:

I was able to install the purchasable version of MB3 on a Windows 10 laptop, yet it doesn't seem to work properly for me. The "virtual audio device" is installed and seems to work, but the UI keeps telling me that there is no supported audio device available. Does this version *still* only work on specific hardware, and not just any onboard/Realtek HD card? Or is it a problem with Windows 10?

You need to compile GenKGA and generate KGA files, code with fixed password for one of KGA file is here: https://pastebin.com/kRjwNipr

Hi! I'm sorry, but I'm going mad already. How do I compile this ? I'm a Linux user, I can do configure make make install and all that shit, but I have no idea what to do with this.
I never compiled anything for Windows before. Where do I find these mbedtls/des.h mbedtls/md5.h? What tool should I use ? I just installed visual studio 2017 exclusively to build this. Should I just google for this des.h ssl shit or what? i'm desperate, because I can recompile, say, freetype2 or mutter to my needs, but all this windows shit makes me nervous.

P.S. I'm trying to make gigabyte's x-fi mb5 work on 'unsupported' mb with alc887. Thought i'l start with generating licences. My current kga's of mb3 don't work.

Thanks in advance.

PPS.
I have following errors like :
error LNK2019: unresolved external symbol _mbedtls_des_init referenced in function "void __cdecl decryptData(unsigned char const *,unsigned char *,unsigned int)" (?decryptData@@YAXPBEPAEI@Z)
1>kRjwNipr.obj : error LNK2019: unresolved external symbol _mbedtls_des_free referenced in function "void __cdecl decryptData(unsigned char const *,unsigned char *,unsigned int)" (?decryptData@@YAXPBEPAEI@Z

Reply 287 of 345, by MST

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
jeckhack wrote:

I have following errors like :
error LNK2019: unresolved external symbol _mbedtls_des_init referenced in function "void __cdecl decryptData(unsigned char const *,unsigned char *,unsigned int)" (?decryptData@@YAXPBEPAEI@Z)
1>kRjwNipr.obj : error LNK2019: unresolved external symbol _mbedtls_des_free referenced in function "void __cdecl decryptData(unsigned char const *,unsigned char *,unsigned int)" (?decryptData@@YAXPBEPAEI@Z

1. Clone repository from https://github.com/ARMmbed/mbedtls (hit green "Clone or download" button, then click "Download ZIP")
2. Unpack downloaded "mbedtls-development.zip" for example into your VS repos directory: %USERPROFILE%\source\repos\
3. From VS select File > Open > Project/Solution then select %USERPROFILE%\source\repos\mbedtls-development\visualc\VS2010\mbedTLS.vcxproj project file
4. Agree for projects upgrade
5. Copy all files from:
%USERPROFILE%\source\repos\mbedtls-development\include\mbedtls\
into your project directory into include\um\mbedtls\ folder (create manually if does not exists)
6. Now open your project File > Open > Project/Solution
7. From VS select File > Add > Existing project... then again select %USERPROFILE%\source\repos\mbedtls-development\visualc\VS2010\mbedTLS.vcxproj project file
8. In Solution explorer click References > add project under your project, then check mbedTLS project
9. Add two additional lines at top of source code:
#pragma comment(lib, "iphlpapi.lib")
#pragma comment(lib, "Shlwapi.lib")
10. If VS still complains about undefined identifiers rename your source file (*.cpp) to something else, for example add 1 at the end (strange but it worked for me)
11. Right click mouse button on your project then select Build

Reply 288 of 345, by MST

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
Nucleoprotein wrote:

PS: Now it seems is available to download and buy from here: http://software.store.creative.com/p/software … laster-x-fi-mb3

EDIT: Code on pastebin have a wrong password for one key, also to install new X-FI MB3 you require to 'fix' setup.inx of main installer (Setup directory) to skip activation (google 'sexy install shield decompiler'). Everything works on my old, integrated AD2000B - this X-Fi MB3 create new, virtual audio device so it should work on ANY audio card! Soundfonts/midi are not supported.

I can confirm. It's X-Fi MB3 v1.00.06 with ALchemy v1.44.00. ALchemy is a little bit outdated but there is no problem to replace it with latest one. I tested it on Win 10 x64 with Realtek ALC261. Indeed it does not require modded drivers. In fact I'm currently using drivers shipped with Win10 by M$, not from Realtek, and it's working fine. I checked it with password fixed source and previous one. Both generates a little bit different files but both of them are working fine.
Thanks for hint with SID.

PS. X-Fi MB5 does not work like that. It is probably dedicated to specified audio chips and probably require modded drivers.

Reply 289 of 345, by Stretch

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Found another EAX wrapper, but I haven't tried it because you have to compile the program.
A DirectSound wrapper for OpenAL

PC1: Win98SE - Via Apollo Pro Mobo - Pentium II 233 - 256 MB - Voodoo 3 1000 - Acoustic Edge PSC706
PC2: Win98SE - ASRock 775i65G R3.0 - Celeron 2.2 GHz - 2048 MB - Geforce FX5700 - Audigy 2 ZS

Reply 293 of 345, by Expack3

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Would anyone happen to know of a newer version of the DirectSound-to-OpenAL DLL? The version linked is from ~2008, and, based on a quick glance at the DLL's properties, was built from that year's version of Wine's DirectSound wrapper code.

Reply 294 of 345, by rolloLG

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie
lowenz wrote:

It's a DS wrapper with EAX support emulation, not an EAX wrapper :p

Another one: http://kcat.strangesoft.net/dsoal.zip

It emulates EAX 2.0.
Is there some wrapper able to emulate EAX 4.0 for Thief: Deadly shadows game for example?
I have Realtek HD Audio chipset ALC668, Windows 10 FCU...

Reply 295 of 345, by svfn

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

i can't seem to enable openAL on my Realtek ALC1150, tried latest openal-soft too.

using Realtek drivers 6.0.1.7899, Win 10 1607

edit: ok i got it to work using X-Fi MB3 and ALchemy/OpenAL Soft to emulate, tried a few games like Amnesia, Prey, Morrowind, Gw1, and it does seem to sound better than without it. i guess it would def sound better with an actual sound card even though it would need to be under ALchemy too since it's Windows 10?

Last edited by svfn on 2018-02-05, 14:31. Edited 2 times in total.

SS7: K6-2/350 | FIC PA-2013 2.1 | 32MB PC-100 | 3dfx V3 2000 AGP | AWE64 CT4520 | Win98SE

Reply 297 of 345, by usernamed

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Hey. So as far as i understand without an actual Creative card you can't "emulate" above EAX2 with any current software solution or hack out there? I do have my USB X-Fi 5.1, but i so much more prefer my better grade headphone amp/dac.

For example Thief 3 uses EAX Advanced, and if i use Monoprice amp/dac, is there any way to enable (emulate) it? With X-Fi MB3?

I would really appreciate if someone could tell me what steps i should take and download exactly? This thread is pretty long and "scattered"

Reply 298 of 345, by MST

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Based on what Creative declares you can emulate EAX including 5 using Sound Blaster X-Fi MB2 or Sound Blaster X-Fi MB3 or Sound Blaster X-Fi MB5.
Sound Blaster X-Fi MB (first generation) supports EAX including 4.

https://www.creative.com/oem/products/software/x-fimb.asp
https://www.creative.com/oem/products/software/x-fimb2.asp
https://www.creative.com/oem/products/software/x-fimb3.asp, http://software.store.creative.com/p/software … laster-x-fi-mb3
https://www.creative.com/oem/products/software/x-fimb5.asp

Reply 299 of 345, by usernamed

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

Understood. Considering hardware accelerated DSP processing only possible on emu chips, is there any quality loss actually running games through Alchemy post-Vista? Or do you actually get the best result with WinXP?

Also looking here:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_EAX_support

What does it mean when only few games have * Supported by ALchemy listed? Do others not work even with Alchemy?