VOGONS


First post, by dulu

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

CPU - P3-550
MOBO - Aopen AX6BC
system - win98se

I`m using drivers downloaded from http://www.mirosupport.de/

The problem is: there`s no way to hear the sound from this card. Neither from the DAC nor from the OPL. Dos mode is the only place the card gives any sign of life. I can use the SNDINDOS program to change the volume, irq, dma, ect.

https://abload.de/img/20211009_200256mjkps.jpg

https://abload.de/img/20211009_200405wlj72.jpg

There are no music and fx in the doom, but the game does not freeze.

In DN3D, when I turn off the music and turn on sound effects only, I get the message "sound blaster is not responding on selected port" Regardless of whether I choose the sound card type "sb pro (old)" or "sb pro 2.0 (new). Irq, dma are correct - I used them on this mobo with the sound blaster 2.0 and everything worked. When I try to turn fx off and turn on the music, I get "could not detect FM chip". Regardless of whether I choose the sound blaster or general midi.

The card has the ability (via the SNDINDOS program) to switch between compatibility with sound blaster pro or windows sound system. Tried to turn on WSS and run warcraft2, when I select effects via WSS the game says it cannot detect the card

In windows, the tab is also not detected - I have code 24 in the device manager all the time
https://abload.de/img/20211009_2002329kjk9.jpg
https://abload.de/img/20211009_2002251tkge.jpg

Finally, I will add that visually the card is flawless, I additionally checked the contact between the card and the slot in the board with a multimeter and everything is fine here too.

Reply 1 of 6, by pc-sound-legacy

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I have the very same card and I remember having the same issues, it was a pain in the a. to get the card running. As far as I remember it is a non PNP card and you need to install the win95 .vxd driver manually. (Control panel / Hardware / search for non PNP hardware / select chose driver destination manually. Maybe you also need to manually adjust the adress/IRQ/DMA settings in the hardware details.
Depending on your Mainboard it could help to go into the Bios and let the Bios manage resources instead of PNP OS, and reserve the IRQ 5/7 to legacy ISA.
Regarding to DOS, did you get adlib sound out of it and did you check the mixer settings? Maybe the card is speed sensitive in dos, did you try it after disabling the 1st and/or 2nd level cache in the Bios? If you have another ISA slot, maybe try this as well. The card is very beautiful with it's blue PCB and board design/placement of the components is art. Good luck and don't give up👍

Reply 2 of 6, by matze79

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Maybe you can send a Picture of the Card itself.

If you have the Same Issues like me, then all Capacitors started leaking.
Powering the Card will Speed up the Destruction.

All small Aluminium Caps should be replaced and it should be cleaned carefully.

Its still pain in the ass to setup the Card 😁
It has some compatibility issues too

https://dosreloaded.de - The German Retro DOS PC Community
https://www.retroianer.de - under constructing since ever

Co2 - for a endless Summer

Reply 3 of 6, by dulu

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

I marked the missing capacitors with red. I soldered them. The capacitor in the audio section (smaller) is twisted because I had to solder directly to the grommet - the pads were broken. I think I did it correctly. Just in case, I marked in yellow the place that looks like the laminate is detaching from the PCB - it's just an e-cigarette liquid: v

Besides, the card looks fine. I've also replaced the ide slot in it, but that shouldn't affect how it works

I have already tried to reserve irq and dma in bios, I tried to slow down the processor and disable the cache - no results. Yesterday I also tried to connect the card to another board (ga-7zx) - same results.

Replacing all capacitors is of course pain in the a **, so maybe in the first place someone would be able to determine which capacitors are responsible for powering individual circuits, and which for the audio path.

Attachments

  • 20211013_174056.jpg
    Filename
    20211013_174056.jpg
    File size
    1.54 MiB
    Views
    161 views
    File license
    Fair use/fair dealing exception
  • 20211013_174027.jpg
    Filename
    20211013_174027.jpg
    File size
    1.61 MiB
    Views
    161 views
    File license
    Fair use/fair dealing exception

Reply 4 of 6, by matze79

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

https://github.com/JKnipperts/OPTi82c929_Driver
You can also try the Alternate Driver from Jan Knipperts.

Well it could be two Issues, you try to run in very modern Motherboard.
Maybe the Card is speedsensitive, or the System is not fully ISA Conform.
I would first try get it work in a Period Correct Mainboard.
Maybe 486 or P1.

socketa.jpg
Filename
socketa.jpg
File size
92.49 KiB
Views
127 views
File license
Public domain

If it still does not work, it could be the Caps.
Caps can go Bad without being visible.

https://dosreloaded.de - The German Retro DOS PC Community
https://www.retroianer.de - under constructing since ever

Co2 - for a endless Summer

Reply 5 of 6, by dulu

User metadata
Rank Newbie
Rank
Newbie

TLDW; the reason was the bad solder joint between the OPTI chip and the PCB.

TLDW2; i fried opti chip with hot air and i need the substitute. Can i use 82c931 instead of 82c929A?

Reply 6 of 6, by Tiido

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

These chips are not pin compatible, you need 929 to revive the card.

T-04YBSC, a new YMF71x based sound card & Official VOGONS thread about it
Newly made 4MB 60ns 30pin SIMMs ~
mida sa loed ? nagunii aru ei saa 😜