Windows 3.11 NET START and not enough memory

Getting old software/games running on older hardware.

Windows 3.11 NET START and not enough memory

Postby MMaximus » 2019-1-12 @ 13:29

I'm trying to enable networking under windows 3.11 on my Socket 7 PC, just for kicks :). I have Dos 6.22 + Windows 3.11 on a CF card, the network card is a D-Link DFE-530TX that works fine under DOS with mTCP and also under Windows 98 (when I boot from a different hard drive).

I have installed the correct NIC drivers in Windows 3.11, and also the TCP/IP stack (tcp32b.exe).

IFSHLP.SYS is correctly loaded in CONFIG.SYS.

Windows 3.11 loads fine (apart from an error message saying the network is not correctly configured.

To enable networking I understand I'm supposed to execute the "NET START" command under DOS before starting Windows. However when I do this, Windows refuses to load and gives an error message about not enough extended memory being available.

it happens wether I execute the NET START command in conventional memory or upper memory. If I remove all other drivers (CD-Rom, SB-16 etc.) it still happens, despite having freed lots of upper memory.

Any ideas? :confused:
User avatar
MMaximus
Oldbie
 
Posts: 583
Joined: 2014-3-30 @ 20:28
Location: EU

Re: Windows 3.11 NET START and not enough memory

Postby Jo22 » 2019-1-14 @ 03:43

MMaximus wrote:To enable networking I understand I'm supposed to execute the "NET START" command under DOS before starting Windows.
However when I do this, Windows refuses to load and gives an error message about not enough extended memory being available:

Yes, NET START seems right. If it really is a memory issue, try another version of Himem.sys. Maybe the version from DOS 7 or DR/Novell DOS.

You can also try to reserve some memory for the old Extended Memory interface (pre XMS).
There`s an "INT15=" switch that can be used to reserve some memory for that (can't remember exact syntax now).
It was used by some games from Sierra On-Line that had VGA graphis or came on CD-ROM, too.

Good luck! :)
"Time, it seems, doesn't flow. For some it's fast, for some it's slow.
In what to one race is no time at all, another race can rise and fall..." - The Minstrel

//My video channel//
User avatar
Jo22
l33t
 
Posts: 3712
Joined: 2009-12-13 @ 07:06
Location: Europe

Re: Windows 3.11 NET START and not enough memory

Postby MMaximus » 2019-1-14 @ 10:58

Jo22 wrote:Yes, NET START seems right. If it really is a memory issue, try another version of Himem.sys. Maybe the version from DOS 7 or DR/Novell DOS.

You can also try to reserve some memory for the old Extended Memory interface (pre XMS).
There`s an "INT15=" switch that can be used to reserve some memory for that (can't remember exact syntax now).
It was used by some games from Sierra On-Line that had VGA graphis or came on CD-ROM, too.

Good luck! :)


Thanks - I found some info online about the INT15 switch and added the parameter after HIMEM.SYS with a value of 1024 but it's not having any effect. I've tried loading the minimum lines in CONFIG.SYS and skipping AUTOEXEC.BAT altogether but there's no way to load windows if the NET START command is executed beforehand. I guess I'll put this on hold for now... :dead:
User avatar
MMaximus
Oldbie
 
Posts: 583
Joined: 2014-3-30 @ 20:28
Location: EU

Re: Windows 3.11 NET START and not enough memory

Postby Jo22 » 2019-1-14 @ 18:50

Oh, okay. Sorry that it didn't work.

Changing the v86 memory manager may help.
I recall using EMM386 and MemMaker in a VM, though.

Also got WfW 3.11 on a 386DX40 to work once with these.
I used an Etherlink III card and the default drivers that come with 3.11.
As fars a I remember, the Win 3.11 network setup also auto-installed the NET START commands.

Edit: I've found an older VM of WfW 3.11 on my backup HDD..
Here's the autoexec.bat and config.sys, respectively. :)
After MemMaker did his work. Perhaps there's something useful within.
(If it was me, I would have left BUFFERS=30 and FILES=20..)

Code: Select all
@ECHO OFF
PROMPT $p$g
PATH=C:\MSIE50;C:\;C:\WINDOWS;C:\DOS;
SET TEMP=C:\TEMP
REM MODE CON CODEPAGE PREPARE=((437) C:\DOS\EGA.CPI)
REM MODE CON CODEPAGE SELECT=437

SET SOUND=C:\SB16
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 T6
REM SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E
REM C:\SB16\DIAGNOSE /S
REM C:\SB16\MIXERSET /P /Q

set ieppp=C:\MSIE50
set pctcp=C:\MSIE50\pctcp.shv
LH /L:0;3,80688;1,400 /S C:\WINDOWS\net start

REM C:\DOS\KEYB GR,,C:\DOS\KEYBOARD.SYS
LH /L:1,912 C:\DOS\KEYB2

SET DOSVMADD13=INSTALLED
LH c:\vmadd\fshare.exe
LH c:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD001
c:\vmadd\idle.com
REM c:\vmadd\mouse.com

CD WINDOWS
WIN

----

DEVICE=C:\VMADD\VMADD386.SYS
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS I=B000-B7FF WIN=B300-B7FF
BUFFERS=30,0
FILES=8
DOS=UMB
LASTDRIVE=F
FCBS=4,0
DEVICE=C:\VMADD\CDROM.SYS /D:MSCD001
DEVICE=C:\WINDOWS\MOUSE.SYS

DOS=HIGH
STACKS=18,512
COUNTRY=049,437,C:\DOS\COUNTRY.SYS

DEVICEHIGH /L:1,4560 =C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS
"Time, it seems, doesn't flow. For some it's fast, for some it's slow.
In what to one race is no time at all, another race can rise and fall..." - The Minstrel

//My video channel//
User avatar
Jo22
l33t
 
Posts: 3712
Joined: 2009-12-13 @ 07:06
Location: Europe


Return to Software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests