VOGONS


Reply 12661 of 27898, by Tiido

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

I added gameport disabling feature to an IO card I got today, tested couple of my motherboards with strange results and found that one 400something MB HDD I have seems to have gone bad (BIOSes wait for it to spin up, despite it having done so already).
Also replaced a dumb WinBIOS with a MR BIOS on one 486 board I have.

T-04YBSC, a new YMF71x based sound card & Official VOGONS thread about it
Newly made 4MB 60ns 30pin SIMMs ~
mida sa loed ? nagunii aru ei saa 😜

Reply 12662 of 27898, by McBierle

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Yesterday evening it was my wifes day to decide what to do, which usually is netflix. Jokingly she said we could play video games... so wie did.

I chose to install winape and play a game i did when i was really young; Hanse on an Amstrad CPC464:

https://www.cpc-power.com/index.php?page=detail&num=1050

We ended up playing 3 hours... 😀

edit: of course in "green"-mode as i had to back in the day

Reply 12663 of 27898, by Sedrosken

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Glenden Wood is now assembled and its first benches were taken -- unfortunately in my haste I forgot to ensure DMA mode was enabled on the hard drive, whoops. I'll have to bench again later. For now, it's time for bed.

Amusingly it still managed to hand Samsur its butt. Although I had some minor difficulties getting it going at first, now that I've got it (bad RAM stick and the CMOS settings had become corrupted and needed cleared, weak but not totally dead battery) it's rock solid. Runs 98SE, Nvidia driver 45.23, Vortex driver 2041, and Intel INF chipset driver 6.3.0.1007. Took an eternity to partition and format my 320GB hard drive because I insisted on using FDISK (the version distributed as an update to Windows 9x sometime around 2006) and not "cheating" by using some other utility that can quickformat a raw drive. In general it's quicker and more stable, what's not to love? As a bonus the seller also included the Tualeron 1100 he had tested with, so now I have something to slap on a pin-modded slotket and use in a 440BX rig if I ever get around to it.

Oh, and I had to redo my partitioning because I realized it came to me with no 48-bit LBA support. Thankfully a BIOS update was relatively easy to find (unlike the manual, still haven't found it, if anyone has it would you point me to it? Board is Canyon 6SP2AS-T.) and that fixed it up.

Nanto: H61H2-AM3, 4GB, GTS250 1GB, SB0730, 512GB SSD, XP USP4
Rithwic: EP-61BXM-A, Celeron 300A@450, 768MB, GF2MX400/V2, YMF744, 128GB SD2IDE, 98SE (Kex)
Cragstone: Alaris Cougar, 486BL2-66, 16MB, GD5428 VLB, CT2800, 16GB SD2IDE, 95CNOIE

Reply 12664 of 27898, by dionb

User metadata
Rank l33t++
Rank
l33t++

Grr, old boards and new drives...

Last week I got my hands on arguably the fastest So370 board, the ECS P6S5AT. I fitted it out with P3-1400S, 512MB PC2700 DDR (overspecced for the 133MHz RAM clock, so able to run at CAS2) Voodoo3 and Turtle Beach Montego II (Aureal 2) - and I had a spare 120GB SSD, so figured I could use that for storage using a PATA-SATA converter. Should be below Win98's 128GB limit. Nope, got detected as 48GB, completely failed to be usable. Had to fall back on an 8GB SSD I had lying around. That did work fine and Win98SE is nice and snappy as expected. The P6S5AT is already running the latest BIOS, so an upgrade's not going to help.

Probably I'll swap the Voodoo out for a Matrox G400Max (and maybe a V3 3000 PCI next to it), but will also look around for a bigger but still not too big SSD, maybe an Intel X25E 32GB SLC drive. Total overkill, but that's the idea here 😉

Reply 12665 of 27898, by SpectriaForce

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie

Today I have completely installed and configured (another) slot 1 PII pc (also performed a bolt mod on the heatsinks of three PIII SECC2). This time one of my custom (and 'modded' hardware wise) Dell systems. For once (or because I'm experienced now) everything works after the first installation (Windows, DOS, DMA, graphics, sound, everything). Preparation and the right sequence; it makes all the difference. Quake runs silky smooth at 640x480p 😎 Have ordered a Logitech Z130 speaker set, so that I can (fully) test the sound tomorrow (can't wait to hear Crystal CS4236 OPL3 emulation 😎 ). Two more modded Dell PII pc's to go, thereafter a modded Dell PMMX, a custom PIII and two custom Celerons, that will all be offered for sale soon.

Reply 12666 of 27898, by bjwil1991

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Did some further diagnostics with the ASUS P2B-F board issues and it throws 1 long beep, pause, repeat. It stopped beeping after that and still nothing. The other 512MB (2x 256MB SD-RAM) works in my Socket 370 board so I think it's either the CPU or RAM slots that are acting strange. I will find replacements ones on the bay soon and attempt to replace the non-working ones. The caps are still good.

Discord: https://discord.gg/U5dJw7x
Systems from the Compaq Portable 1 to Ryzen 9 5950X
Twitch: https://twitch.tv/retropcuser

Reply 12667 of 27898, by Caluser2000

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Went though and sorted out my ram stash. Found four 32meg 72 pin simms. Tested a whole bunch of ide drives without any faults. Tested out isa/vlb multi i/o cards as well as my Promise EIDE multi i/o card for large IDE hdds. About to go through my isa nics.

20190824_170959[1].jpg
Filename
20190824_170959[1].jpg
File size
1.37 MiB
Views
1319 views
File license
Fair use/fair dealing exception

There's a glitch in the matrix.
A founding member of the 286 appreciation society.
Apparently 32-bit is dead and nobody likes P4s.
Of course, as always, I'm open to correction...😉

Reply 12668 of 27898, by bjwil1991

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

Yay, older computers.

Discord: https://discord.gg/U5dJw7x
Systems from the Compaq Portable 1 to Ryzen 9 5950X
Twitch: https://twitch.tv/retropcuser

Reply 12669 of 27898, by Mister Xiado

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Spent the entire day assembling a P166 system for Win95 use. The D-Link ethernet card is allergic to its drivers, so I ordered my old go-to, a Linksys LNE100TX. The CD drive won't eject when connected to the system, though it's recognized without issue. Annoying. This is all hardware that came with the gutted remains of the system when I bought it, too. At least I got Win95 installed and spruced up on a 4GB CF card (divided into two partitions).

SPECS:
CPU: Intel Pentium MMX, 166 MHz
BOARD: Shuttle HOT-569 (3 ISA, 4 PCI, 4 SIMM, 3 DIMM)
CHIPSET: Intel Triton 82430TX
RAM: 128MB PC100 (2X 64MB DIMMs)
VGA: Trident GUI9660XGi/968x/938x
SOUND: SoundBlaster 16 CT2770
MEDIA: 3.5" 1.44MB floppy drive, 5.25" 1.2MB floppy drive, ?X CDROM (nonfunctional), 4GB CF card
NIC: D-Link PCI DFE-528TX (to be replaced)

This system is right between my 486, and my first computer, in terms of specs. Suitable for DOS games, no doubt. The only thing I don't like is not being able to use XGA resolution. For whatever reason, the video card freaks out my monitors at that rez.

b_ldnt2.gif - Where it's always 1995.
Icons, wallpapers, and typical Oldternet nonsense.

Reply 12670 of 27898, by bjwil1991

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

My Packard Bell does that as well. Max I can do is 800x600 on that thing.

Discord: https://discord.gg/U5dJw7x
Systems from the Compaq Portable 1 to Ryzen 9 5950X
Twitch: https://twitch.tv/retropcuser

Reply 12671 of 27898, by Caluser2000

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

What type of monitor are you guys using?

There's a glitch in the matrix.
A founding member of the 286 appreciation society.
Apparently 32-bit is dead and nobody likes P4s.
Of course, as always, I'm open to correction...😉

Reply 12673 of 27898, by Sedrosken

User metadata
Rank Member
Rank
Member

Swapped the Vortex2 for my SB0090 Audigy and installed XP SP3 on the Tualatin rig. 98 was fine and all -- plenty stable and everything, I just randomly got a bug and felt some odd feeling of nostalgia for XP I guess that couldn't wait until I got a 754 build put together. Maybe I'll put it back how it was once I get that squared away.

Nanto: H61H2-AM3, 4GB, GTS250 1GB, SB0730, 512GB SSD, XP USP4
Rithwic: EP-61BXM-A, Celeron 300A@450, 768MB, GF2MX400/V2, YMF744, 128GB SD2IDE, 98SE (Kex)
Cragstone: Alaris Cougar, 486BL2-66, 16MB, GD5428 VLB, CT2800, 16GB SD2IDE, 95CNOIE

Reply 12674 of 27898, by Tiido

User metadata
Rank l33t
Rank
l33t

I now have a 50MHz VLB machine, based on OPTi 895 chipset. I can run RAM with one wait state on reads and cache at slowest timings. I'll have 10ns cache available at some point and I hope to be able to max out that machine then. I also swapped the BIOS from a crappy WinBIOS no a MR BIOS and replaced 2 digit MHz display with a 3 digit one ~

T-04YBSC, a new YMF71x based sound card & Official VOGONS thread about it
Newly made 4MB 60ns 30pin SIMMs ~
mida sa loed ? nagunii aru ei saa 😜

Reply 12675 of 27898, by MMaximus

User metadata
Rank Oldbie
Rank
Oldbie
bjwil1991 wrote:

Did some further diagnostics with the ASUS P2B-F board issues and it throws 1 long beep, pause, repeat. It stopped beeping after that and still nothing. The other 512MB (2x 256MB SD-RAM) works in my Socket 370 board so I think it's either the CPU or RAM slots that are acting strange. I will find replacements ones on the bay soon and attempt to replace the non-working ones. The caps are still good.

Have you tried flashing the BIOS? That's how I recently fixed my P3B-F.

Hard Disk Sounds

Reply 12676 of 27898, by Mister Xiado

User metadata
Rank Member
Rank
Member
Caluser2000 wrote:

What type of monitor are you guys using?

HP PK657AA 17" 4:3 LCD from 2005, and Packard Bell 1402S 14"(?) CRT from 1995 that seems to have only been used for barely a couple hundred hours.

Put the job on pause for the moment while I wait for the NIC, though I still need to test the 5.25" floppy drive. It was completely caked with dust when I removed it. The power supply fan is also starting to rattle, but I can either lubricate it or replace it if it turns into an issue that can't be resolved with a slap. Chipset drivers seem to be stored on a server in Brigadoon, but mercifully, everything still works in spite of those issues in the device manager. It feels a bit strange to be using an AT keyboard with an MMX Pentium system when my 486 DX2 uses PS/2, but then, it's not like I had a computer before 1998 anyway. I've got a mountain of old CDROM drives in my basement, so I'll root through those to see if I can find one that will play ball, and I'll also try out some of my newly-manufactured PATA cables, just in case the original cable in the system is gonky.

I really only do this stuff because I have a compulsion to "complete" things I acquire, if possible.

EDIT: CDROM drive replacement was successful. Disc used to test: Transformers: The Movie - Soundtrack - Track 01: The Touch (Stan Bush)
A 52X drive is a bit anachronistic, but whatever. At least it's not a DVD burner. 'Til all are one!

b_ldnt2.gif - Where it's always 1995.
Icons, wallpapers, and typical Oldternet nonsense.

Reply 12678 of 27898, by Mister Xiado

User metadata
Rank Member
Rank
Member

I gave up on such a project after being unable to source a proper connector for the back port. That was some years ago, though, and while I could have just used individual leads, I wanted something that could be attached and removed as a whole, not something requiring individual connections to be performed one at a time.

b_ldnt2.gif - Where it's always 1995.
Icons, wallpapers, and typical Oldternet nonsense.